Ero sivun ”Henrik VIII” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
(Kielioppikorjauksia)
Henrik syntyi [[Greenwich]]issä Placentian palatsissa (myöhempi nimi Greenwichin palatsi) Henrik VII:n ja [[Yorkin Elisabet]]in kolmantena lapsena ja toisena poikana. Äidin puolelta hänen isovanhempansa olivat kuningas [[Edvard IV]] ja [[Elisabet Woodville]]. [[Edvard IV]] polveutui [[Edvard III:n]] kahdesta pojista, Lionelista ja Edmundista.
 
Isän puolelta Henrikin isoisä oli [[Edmund Tudor]], joka oli [[Henrik VI]]:n velipuoli, koska hänen isänsä [[Owen Tudor]] oli nainut [[Henrik V]]:n lesken [[Valois'n Katariina]]n. Henrikin äitiisoäiti oli lancasterilainen [[Lady Margaret Beaufort]], joka polveutui [[Edvard III]]:n pojan [[Juhana Gent]]in aviottomasta, myöhemmin laillistetusta pojasta.
 
Henrik VIII:n sisaruksista vain kolme ei kuollut jo lapsena: Arthur, Margareeta ja Maria. Hänen isänsä nousi valtaistuimelle valtaamalla kruunun viimeiseltä [[Plantagenet-suku|Plantagenet]]-kuninkaalta [[Rikhard III]]:lta, joka lyötiin ja tapettiin taistelussa. Myöhemmin Henrik VII vahvisti oikeuttaan kruunuun naimalla Elisabetin, yorkilaisen kuninkaan Edvard IV:n tyttären. Vuonna [[1493]] nuoresta Henrikistä tuli [[Lord Warden of the Cinque Ports|Doverin linnan linnanpäällikkö ja ''Cinque Portsin'' kaupunkien ''Lord Warden'']]. Vuonna [[1494]] hänelle myönnettiin [[Yorkin herttua]]n arvo. Yhä ollessaan lapsi Henrikistä tehtiin myös Englannin ''[[Earl Marshal]]'' ja Irlannin käskynhaltija (''Lord Lieutenant of Ireland'').
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko