Lord Warden of the Cinque Ports

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walmerin linna, arvonimen haltijan myöhempi virallinen residenssi

Lord Warden and Admiral of the Cinque Ports and Constable of Dover Castle (viiden sataman lordilinnanvouti ja amiraali ja Doverin linnan konstaapeli) on seremoniallinen arvoasema Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Se on peräisin ainakin 1200-luvulta, mutta saattaa olla vanhempi. Linnanvouti oli vastuussa viidestä Kentin ja Sussexin satamakaupungista eli Cinque Ports, jotka olivat Hastings, New Romney, Hythe, Dover ja Sandwich. Lukusana cinque /sink/ on normanniranskaa.

Edward I antoi viiden satamakaupungin asukkaille etuoikeuden tuoda tavaraa maahan ilman tullia, vastineeksi satamat toimittivat laivoja ja miehiä sotaa varten. Viisi satamaa ja kaksi muuta vanhaa kaupunkia (Rye ja Winchelsea) saivat lähettää edustajan parlamenttiin. Näiden seitsemän kaupungin lisäksi etuoikeusalueeseen kuului seitsemän muuta jäsentä, joita pidettiin muitten kaupunkien "haaroina" (limbs). Nämä liitettiin muiden alaisuuteen, kun aiemmat kaupungit eivät kyenneet yksin huolehtimaan velvoitteistaan. Nämä ovat Lydd (New Romneyn haara), Folkestone, Faversham, Margate (Doverin haaroja), Deal ja Ramsgate (Sandwichin haaroja) ja Tenterden (Ryen haara). Näiden lisäksi on 23 muuta kaupunkia, kylää ja virkaa, jotka jotenkin nauttivat edellisten etuoikeuksista. Ensimmäisen luettelon näistä kaupungeista kokosi Stephen de Pencester.

Vastineeksi laivoista kaupungit saivat "Exemption from tax and tallage, Right of soc and sac, tol and team, blodwit and fledwit, pillory and tumbril, infrangentheof and outfrangentheof, mundbryce, waives and strays, flotsam and jetsam and ligan". (vapauden veroista ja tulleista, itsehallinnon, oikeuden periä veroa ja rangaista murhamiehiä ja pakoilijoita ja pikkurikollisia, pidättää ja teloittaa rikollisia, rangaista rauhanhäirinnästä, pitää löydetyt esineet ja hylyt). Kaikki kaupunkien vapaamiehet käyttivät aluksi Cinque portsin paronin arvonimeä.

Näiden viiden sataman linnanvouti oli muinoin valtakunnan voimakkain virkamies. Se asetettiin kun asukkaat asettuivat Simon de Montfortin puolelle kuningas Henrik III:ta vastaan toisessa paronien sodassa 1264–1267 ja Englannin kuninkaan menetettyä Normandian meripuolustuksen parantamiseksi. Ennen tätä asukkaat olivat lähes omavaltaisia ja kuninkaan šeriffeistä riippumattomia. Linnanvoudin toimeen yhdistettiin Doverin linnan konstaapelin toimi Stephen de Pencestren aikana (1265–1292). Linnanvouti piti myös viiden sataman amiraalin tointa ja siten valvoi kanaalia sen keskilinjaan asti. Vuodesta 1708 linnanvoudin suosimaksi asuinpaikaksi tuli kuitenkin Walmerin linna Dealissa.

Cinque Portsin merkitys alkoi vähetä jo 1300-luvulla, kun rantaviivan muutosten vuoksi osa satamista madaltui tai jäi kokonaan sisämaahan. Vuonna 1588 Cinque Portsin laivasto osallistui viimeisen kerran taisteluun Espanjan Voittamatonta armadaa vastaan. Vuonna 1663 Cinque Portsin voudit olivat viimeisen kerran koolla Yarmouthin silakkamarkkinoilla.

Linnanvouti nimitetään nykyisin eliniäksi, vaikka aina tämä ei ole ollut käytäntö. Nykyisin tehtävässä ei ole mitään mitään velvollisuuksia tai valtaa ja se on täysin seremoniallinen. Viimeksi linnanvoudiksi on nimitetty amiraali lordi Boyce 29. heinäkuuta 2004.

Aseman haltijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1500-luvulla titteliä käyttänyt William Brooke perheineen

1900-luvulla asemaan on nimitetty:

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]