Elisabet Woodville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elisabet Woodville
Englannin kuningatar
Valtakausi 1. toukokuuta 1464 — 3. lokakuuta 1483
Nimikirjoitus

Elisabet Woodville (engl. Elizabeth Woodville) (n. 14378. kesäkuuta 1492lähde?), oli Englannin kuninkaan Edvard IV:n kuningatarpuoliso vuosina 14641483. Ensimmäistä kertaa Englannin historiassa hallitseva kuningas avioitui alamaisensa kanssa.

Elisabet oli Sir Richard Woodvillen ja Jacquetta Luxemburgilaisen vanhin tytär. Hän syntyi ilmeisesti vuonna 1437. Elisabetin äidillä oli suhteita hoviin ja hän järjesti tyttärensä kuningattaren talouteen.

Noin 1456 hän avioitui John Greyn kanssa ja he asettuivat asumaan Bradgateen Leicestershireen. Grey kuoli jo 1461 haavoituttuaan St. Albansin toisessa taistelussa ja jätti jälkeensä nuoren lesken ja kaksi poikaa. St Albansin taistelun hävisivät Lancasterit, mikä tarkoitti silloisen kuningasparin lähtöä maanpakoon ja Yorkilaisen Edvard IV:n nousua valtaistuimelle. Elisabetin puoliso oli taistellut Lancasterien riveissä ja tästä syystä nuoren lesken omaisuus takavarikoitiin ja hän joutui vetäytymään myötäjäisiksi saamaansa Graftonin kartanoon.

1464 Elisabet tapasi kaiketi vanhempiensa välityksellä kuningas Edvard IV:n ja he avioituivat pian ensitapaamisensa jälkeen. Elisabet kruunattiin Westminsterissä 26. toukokuuta 1465 ja kuningasparin ensimmäinen yhteinen lapsi, Elizabeth, syntyi 26. helmikuuta 1466.

Elisabetilla ei ollut suoranaista poliittista vaikutusvaltaa, mutta hän pysyi jatkuvasti epäsuosittuna, todennäköisesti alhaisen sukuperänsä takia. Edvardia vastaan syntyi kapina 1469 ja sen seurauksena kuningas joutui lähtemään maanpakoon. Elisabet pysyi Englannissa ja synnytti 1. marraskuuta 1470 pojan, joka nimettiin Edvardiksi isänsä mukaan.

Ranskan tukemana Edvard IV palasi Englantiin ja löi Lancasterilaiset vastustajansa Tewkesburyssa 4. toukokuuta 1471. Seuraavat 12 vuotta olivat Englannissa rauhallista aikaa. Elisabetin toinen poika, Richard syntyi elokuussa 1473.

Edvard IV kuoli huhtikuussa 1483, jolloin hänen poikansa oli vasta 12-vuotias. Sijaishallitsijaksi nimitettiin edesmenneen kuninkaan veli Rikhard Gloucesterilainen, jonka asemaa Elisabet yritti horjuttaa siinä onnistumatta.

Edvard kruunattiin 22. kesäkuuta 1483, mutta pian tämän jälkeen sijaishallitsija kaappasi vallan ja jo 6. heinäkuuta uusi kuningas kruunattiin Rikhard III:na. Edvard ja hänen veljensä Richard teljettiin Toweriin, jossa he katosivat. Elisabetin avioliitto Edvardin kanssa todettiin parlamentissa mitättömäksi ja heidän lapsensa aviottomiksi.

Elisabet palasi vielä kuninkaallisen perheen jäseneksi 1486, kun uusi kuningas Henrik VII avioitui hänen tyttärensä Yorkin Elisabetin kanssa. Elisabet vietti viimeiset vuotensa Bermondsey Abbeyssa ja kuoli siellä huhtikuussa 1492[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Loades, s. 43-63