Arthur (Walesin prinssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arthur Tudor, Walesin prinssi, (19. tai 20. syyskuuta 14862. huhtikuuta 1502) oli Englannin kuninkaan Henrik VII:n ja Yorkin Elisabetin vanhin lapsi ja kruununperillinen. Arthur kuitenkin kuoli ennen isäänsä, joten hänestä ei koskaan tullut kuningasta. Henrik VII:n kuoltua kruunu siirtyi Arthurin nuoremmalle veljelle, josta tuli Henrik VIII.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthurin vanhemmat, Yorkin Elisabet ja Henrik VII, menivät naimisiin vuonna 1486. Lujittaakseen valtaansa Englannin kruunuun Henrik VII käski sukututkijoitaan jäljittämään esi-isänsä muinaisiin Englannin kuninkaallisiin. Kuninkaalliset historioitsijat julistivat, että Henrik VII polveutui kuningas Arthurista ja että Winchesterin linna Hampshiressa oli Camelot. Henrik vaati Elisabetia synnyttämään pojan, joka toisi takaisin Englannin kultaisen ajan ja poika nimettäisiin esi-isänsä mukaan Arthuriksi.

Muutto hoviin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik VII muutti hovinsa Winchesterin linnaan, jotta hänen vielä syntymätön poikansa voisi syntyä siellä. Arthur syntyi 19. tai 20. syyskuuta linnassa ja kastetilaisuus pidettiin Winchesterin katedraalissa. Kummisetiä olivat Derbyn jaarli Thomas Stanley ja Oxfordin jaarli John de Vere. Elisabet Woodville, hänen äidinpuoleinen isoäitinsä, oli hänen kummitätinsä ja kantoi häntä seremonian aikana. Arthurista tehtiin Bathin ritari kastejuhlassaan. Ei tiedetä oliko Arthur vahva lapsi synnyttyään, sillä osa on sitä mieltä, että Arthurin varhainen kuolema johtui koko elämän kestäneestä heikkoudesta.

Kihlaus ja sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik VII oli innokas lujittamaan Englannin asemaa Ranskaa vastaan ja etsi tukea Isabella Katolilaisen ja Aragonian Ferdinandin luota. Kun Arthur oli kahden vanha, hänen avioliitostaan espanjalaisen prinsessan, Katariina Aragonialaisen, kanssa sovittiin osana Medina del Campon sopimusta. Katariina oli Isabellan ja Ferdinandin nuorin tytär.

Isabellalla ja Ferdinandilla ei kuitenkaan ollut kiirettä naittaa tytärtään vaikka sopimus olikin tehty, he miettivät silti yhä vaihtoehtojaan. Ferdinand oli erityisen varovainen, sillä Tudoreiden hallintoa uhkasivat erilaiset kruununtavoittelijat, hanakimmin Perkin Warbeck, ja Ferdinand lähettikin Warbeckin tukikohtaan Skotlantiin lähettiläs de Ayalan. Kun Warbeck oli hirtetty ja toinen mahdollinen uhka mestattu, Henrik VII:n hallinto vakiintui.

Varhaisin Arthurista säilynyt teos.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1489, juuri kun Arthur täytti kolme, Henrik VII päätti, että oli aika tehdä hänestä Walesin prinssi. Arthur vietiin Westminster Abbey'yn marraskuussa 1489 ja toivottiin, että seuraavan kuninkaallisen lapsen syntymä sattuisi yhteen tilaisuuden kanssa. Yorkin Elisabet synnytti Margareeta Tudorin 29. marraskuuta. Seuraavana päivänä Arthurista tuli Walesin prinssi.

Kuten kruununperilliselle sopii, Arthur koulutettiin hyvin. Hänen opettajiaan olivat John Rede ja sokea runoilija Bernard André. Arthur tunnettiin opinhaluisena, ajattelevaisena ja varautuneena.

Vuonna 1492 Arthur oli kuusi ja hänet lähetettiin Ludlow'n linnaan Walesiin aloittamaan kunnon koulutus kuninkaaksi. Koulutuksen malli oli peritty Henrik VII:n edeltäjältä, Edvard IV:ltä, joka oli käyttänyt samaa koulutusta pojalleen Edvard V:lle. Arthuria palvelivat tärkeiden Englannin, Walesin ja Irlannin ylimysten pojat.

Ei tiedetä oliko Arthur läheinen sisarustensa kanssa, heidän reaktioitaan hänen kuolemaansa ei ole dokumentoitu. Margareeta Tudor nimesi myöhemmin yhden lyhyen aikaa eläneen poikansa, Rothesayn herttuan, veljensä Arthurin mukaan vuonna 1509, aikaan jolloin heidän isänsä kuoli ja nuorempi veli Henrik nousi valtaan Arthurin kuoleman jälkeen. Arthurin suhteesta veljeensä ei tiedetä ja voi olla etteivät he tunteneet toisiaan hyvin, sillä Arthur oli jo lähetetty Ludlow'n linnaan, kun nuori Henrik VIII oli viisivuotias.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden vuoden ajan Arthur kirjoitti muutamia latinankielisiä kirjeitä morsiamelleen ja Katariina vastasi muodollisesti. Nuoripari ei kuitenkaan ollut koskaan tavannut ja kirjeet kirjoitettiin opettajien ohjeiden mukaan ja ne olivat enemmän ystävällisiä kuin kiihkeitä. Kun Arthur oli 14-vuotias, Ferdinand ja Isabella lupasivat lähettää tyttärensä Katariinan Englantiin, mutta tämä tapahtui vasta kun Arthur täytti 15 ja Katariina saattueineen lähti matkaan. Espanjalaiset saapuivat 4. marraskuuta 1501 ja pari tapasi viimein Dogmersfieldissä Hampshiressa.

Nuorten ensivaikutelmista on kerrottu vain vähän, mutta Arthur kirjoitti vanhemmilleen ja lupasi olla uskollinen ja rakastava aviomies ja myöhemmin hän kertoi vanhemmilleen olevansa suunnattoman iloinen, kun sai pidellä suloisen morsiamensa kasvoja. Kymmenen päivää myöhemmin, 14. marraskuuta 1501, Arthur ja Katariina Aragonialainen vihittiin St. Paul's Cathedralissa. Juhlapäivän päätteeksi tuli seremonia, jossa suuri osa hovia peitteli nuoren parin sänkyyn. Arthur kuoli alle puoli vuotta avioliiton solmimisen jälkeen.

Kuolema ja jälkivaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pari matkusti pian häiden jälkeen Ludlow'n linnaan Walesin rajalle, missä Arthur oleskeli Walesin prinssinä. Arthur kuoli yllättäen 15-vuotiaana. Hänen kuolinsyynsä oli tuntematon, mutta se on saattanut olla tuberkuloosi, diabetes tai hikitauti. Katariina sairastui myös, mutta hän selviytyi. Arthurin veljestä, Yorkin herttuasta, ei tehty Walesin prinssiä ennen kuin oli varmaa ettei Katariina odottanut Arthurille lasta. Katariina eli epätietoisuudessa kunnes hänestä tehtiin Henrikin ensimmäinen vaimo pian tämän kruunajaisten jälkeen. Hän oli siten kuusi vuotta miestään vanhempi.

Henrikistä tuli Henrik VIII, kruununperillinen Arthurin kuoltua. Hän ei ollut valmistautunut asemaan ja valmistautumisen ja koulutuksen puute näkyi Henrikin varhaisimpien hallintovuosien aikana, kun vanhemmat valtiomiehet, kuten kardinaali Thomas Wolsey ja kuningatar Katariina Aragonialainen, vaikuttivat valtion asioihin.

Hautajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthurin ruumis vietiin Ludlow'n linnasta Worcesterin tuomiokirkkoon isossa saattokulkueessa, jota johtivat Sir William Uvedale ja Sir Richard Croft. Arthur haudattiin Worcesterin tuomiokirkkoon, jossa on yhä "Prinssi Arthurin pyhäkkö". Arthurin isä, kuningas Henrik VII, ei osallistunut poikansa hautajaisiin. Syy kuninkaan poissaoloon on epäselvä; monien mielestä matka oli liian pitkä tai hän oli liian stressaantunut. Ajan tavan mukaan myöskään Yorkin Elisabet osallistunut hautajaisiin. Myös Katariina Aragonialainen jäi pois saattueesta, sillä hän oli vielä vakavasti sairaana samassa taudissa, joka tappoi Arthurin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.