Earl Marshal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Marshal, Pembroken jaarli

Earl Marshal of England on englantilainen arvonimi, arvoasteikossa kahdeksas kruununministereistä (Great Officers of State).

Keskiajalla Earl Marshal ja Lord High Constable olivat vastuussa kuninkaan talleista ja hevosista. Ritarien merkityksen vähentyessä Earl Marshal siirtyi vastaamaan ritarihuoneesta (College of Arms), joka piti kirjaa genealogiasta ja heraldiikasta. Lord High Constablen kanssa hän oli ritarihovin (Court of Chivalry) puheenjohtajana, hoitaen sota-asioita kuten lunnasvaatimuksia, jakaen sotasaalista ja sotilaiden palkkoja. Earl Marshalin täytyy myös järjestää kruunajaiset ja parlamentin avajaiset.

Arvonimi oli alun perin "Marshal", aina William Marshaliin, Pembroken jaarliin (Earl of Pembroke) asti (k. 1219). Arvonimen päätyessä Marshalin jaarleilta Norfolkin herttuoiden suvulle, se jäi muotoon "Earl Marshal".

Vuoden 1999 House of Lords Act poisti perinnöllisiltä aatelisilta oikeuden istua ylähuoneessa, mutta Earl Marshal ja Lord Great Chamberlain saivat tästä poikkeuksen seremoniallisten tehtäviensä vuoksi. Arvonimen nykyhaltija on 18. Norfolkin herttua Edward Fitzalan-Howard (vuodesta 2002).