Lord High Admiral

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lord High Admiral on englantilainen arvonimi, jonka haltija aikanaan vastasi kuninkaallisesta laivastosta, Royal Navysta. Arvonimi on perustettu vuoden 1400 tienoilla.

Lord High Admiral vastasi alkujaan laivaston operatiivisesta johdosta, kun merineuvosto (Council of the Marine) vastasi hallinnollisista asioista. Kuningas Kaarle I siirsi Lord High Admiralin tehtävät 1628 toimikunnan hoidettavaksi ("in commission") ja laivaston hallinta siirtyi amiraliteettilautakunnalle (Board of the Admiralty). Tämän jälkeen tehtävä siirtyi edestakaisin toimikunnan ja lordin välillä, mutta vuodesta 1709 laivasto on pysynyt lautakunnan (amiraliteetin) johdon alaisena. Amiraliteettilautakuntaan kuului sekä amiraaleja (Sea Lords) että siviilipoliitikkoja (Civil Lords). Royal Navyn operatiivisen komentajan nimitys on edelleen First Sea Lord. Amiraliteettilautakunnan puheenjohtaja oli First Lord of the Admiralty (meriministeri), joka oli vuodesta 1806 siviili.

Vuonna 1964 Amiraliteetin tehtävät siirrettiin uudelle Admiralty Boardille puolustusneuvoston alaisuuteen osaksi puolustusministeriötä.

Arvonimi Lord High Admiral of the United Kingdom oli vuosikymmenet palautettuna monarkille, kunnes kuningatar nimitti kesäkuussa 2011 tehtävään puolisonsa, Prinssi Philipin tämän 90-vuotispäivänä.

Lisäksi on olemassa arvonimi Vice-Admiral of the United Kingdom, joka oli alun perin Lord High Admiralin varamies.