Lord Great Chamberlain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lord Great Chamberlain (suom. Lordisuurkamariherra) on seremoniallinen asema Englannissa, kuudes kruunun ministereistä (Great Officers of State), arvoasemassa Lord Privy Sealin alapuolella ja Lord High Constableia korkeampi. Lord Great Chamberlain oli vuoteen 1965 nimellisesti vastuussa Westminsterin palatsista ja ylähuoneesta, ja periaatteessa kantaa valtion miekkaa vuosittaisissa parlamentin avajaisissa ja päätöstilaisuuksissa. Käytännössä tämä on kuitenkin delegoitu Earl Marshalille. Lord Great Chamberlainilla on suuri merkitys kruunajaisissa, joissa hän saa pukea monarkin kruunajaispäivänä ja tarjota hänelle vettä banketin jälkeen.

Asema oli aluksi perinnöllinen, ja sitä pitivät hallussaan Vilhelm Valloittajan kumppani Robert Maletin perilliset, kunnes Henrik I takavarikoi Maletin tilat ja antoi arvonimen Oxfordin jaardille, jonka jälkeläisillä se oli, kunnes Oxfordin peri Lindseyn jaarli, jonka perillisistä tuli Ancasterin and Kesteven herttuoita. Vuonna 1779 neljäs herttua kuoli jättämättä miesperillistä, jolloin ylähuone antoi aseman hänen kahdelle sisarelleen yhteisesti, jonka jälkeen arvonimi on jaettu vielä useaan kertaan. Kuitenkin vain yksi henkilö kerrallaan voi pitää asemaa, esimerkiksi Cholmondeleyn markiisin suku joka toisen hallitsijan aikana, koska suvulla on 1/2 arvonimestä. Vuodesta 2000 siitä pitää osaa hallussaan 14 henkilöä, joista osalla on 1/100 tai 1/80. Nykyisin arvonimi on Cholmondeleyn markiisin suvulla, jonka peräti neljä jäsentä on pitänyt arvonimeä Elisabet II:n pitkän kauden aikana.

Vuoden 1999 House of Lords Act -laki poisti perinnöllisen päärin arvon saaneilta oikeuden istua ylähuoneessa, mutta Lord Great Chamberlainin ja Earl Marshalin kohdalla tehtiin nimenomainen poikkeusta tästä aseman seremoniallisten tehtävien vuoksi.

Jos arvonimi on naisella, hän on nimittänyt sijaisen (A Deputy Lord Great Chamberlain), koska naiset eivät saaneet ennen Elisabet II:n kautta istua ylähuoneessa.