Lordikansleri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englannin lippu Great Officers of State
Lord High Steward
Lord High Chancellor
Lord High Treasurer
Lord President of the Council
Lord Privy Seal
Lord Great Chamberlain
Lord High Constable
Earl Marshal
Lord High Admiral

Lord High Chancellor of Great Britain eli Ison-Britannian lordikansleri on Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen virka-asema, joka vastaa oikeusministeriä. Hän on toiseksi ylin kruununministereistä (Great Officers of State). Lordikanslerin nimittää monarkki pääministerin esityksestä. Ennen vuoden 1707 unionia oli olemassa erillinen Chancellor of England ja Lord Chancellor of Scotland. Irlannilla oli oma lordikanslerinsa myös vuoden 1801 unionin jälkeen.

Lordikansleri oli aiemmin myös Englannin ja Walesin oikeuslaitoksen päällikkö ja ylähuoneen puheenjohtaja. Hänelle kuului ylähuoneessa villalla täytetty punainen istuin (Woolsack), jonka takapuolella on seremoniallinen sauva. Villasäkin otti käyttöön Edvard III (1327–1377). Se symboloi villan merkitystä Englannin kansakunnan vauraudelle. Nykyisin säkki on täytetty Kansainyhteisön maiden villalla merkkinä yhtenäisyydestä.

Vuoden 2005 perustuslaillisen uudistuksen (Constitutional Reform Act 2005) jälkeen ylähuoneen puhemiehen tehtävä siirtyi uudelle puhemiehelle, Lord Speakerille, ja oikeuslaitoksen johtoon tuli Lord Chief Justice of England and Wales.

Kesäkuusta 2017 lähtien lordikansleri ja oikeusministeri on ollut David Lidington.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]