Lord High Steward

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lord High Steward on korkein Englannin kruununministereistä (Great Officers of State). Sen haltijan tehtävänä on johtaa kruunajaisia ja aatelisten oikeudenkäyntejä ylähuoneessa. Jälkimmäinen mahdollisuus tosin poistettiin laista 1948. Asema on ollut pääasiallisesti täyttämättä vuoden 1421 jälkeen.

Lord High Steward oli alun perin nimellinen arvonimi, mutta ajan myötä sen haltijoista tuli valtakunnan vahvimpia miehiä. 1100-luvun lopusta arvonimeä pidettiin Leicesterin jaarlille kuuluvana. Kun Lancaster-suku nousi valtaistuimelle, Henrik IV antoi sen toiselle pojalleen Tuomas Lancasterilaiselle ja se oli hänen hallussaan kuolemaansa 1421 saakka.

Se on sittemmin annettu kruunajaisten yhteydessä. Elisabet II:n kruunajaisissa Lord High Steward oli laivastoamiraali Andrew Cunningham. Oikeudenkäynteihin Lord High Steward on nimitetty tuomittaessa aatelinen ylähuoneessa. Näitä oikeudenkäyntejä oli ennen käytännön lopettamista vuonna 1948 1900-luvulla kaksi; viimeinen 1935 kun Lord de Clifford tuomittiin kuolemantuottamuksesta auto-onnettomuuden jälkeen.