Margareeta Tudor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Margareeta Tudor

Margareeta Tudor (28. marraskuuta 148918. lokakuuta 1541) oli Englannin prinsessa ja Skotlannin kuningas Jaakko IV:n puoliso.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margareeta oli kuningas Henrik VII:n ja Yorkin Elisabetin vanhin tytär ja kuningas Henrik VIII:n vanhempi sisar. Hän syntyi Richmond Palacessa vanhempiensa toiseksi lapseksi. Hänellä oli ennestään isoveli, Arthur. Margareetan äiti Elisabet kuoli samana vuonna kuin hän meni naimisiin.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1503, Margareetan ollessa neljätoistavuotias, hänet naitettiin Englannin ja Skotlannin välillä vallitsevan rauhan vahvistuksena Skotlannin kuninkaalle Jaakko IV:lle. Henrik VII nimittäin toivoi Margareetan avioliiton kautta rikkovansa Skotlannin ja Ranskan välisen "Vanhan liiton", Auld Alliancen. Pari sai kuusi lasta, joista vain myöhemmin Jaakko V:ksi kruunattu poika eli aikuisikään saakka.[1] Kun Jaakko IV kuoli Flodden Fieldin taistelussa, Margareetasta tuli vastasyntyneen poikansa Jaakko V:n sijaishallitsija.

Margareeta Tudorin vaakuna

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margareetan pojan Jaakko V:n tytär oli kuningatar Maria Stuart.

Myöhemmät avioliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 1513 Jaakko V kruunattiin Stirlingin linnassa, mutta koko hänen lapsuutensa vallassa oli sijaishallitsijoita, joista yksi hänen äitinsä. Vuonna 1514 Margareeta meni salaa naimisiin Archibald Douglasin, Anguksen 6. jaarlin kanssa. Samalla hän menetti sijaishallitsijan asemansa.

Parin vuoden päästä hän kuitenkin vieraantui aviomiehestään ja erosi tästä. Jonkin aikaa eron jälkeen hän otti seuraavaksi miehekseen Henry Stuartin, josta tuli lordi Methven. Pari ei saanut lupaa erota.

Kuolemaansa asti Margareeta yritti järjestää tapaamista poikansa ja veljensä Henrik VIII:n välillä, mutta Jaakko V syytti häntä petoksesta, eikä suostunut tapaamiseen.

Tudorien hallitsijasuku sammui hänen veljentyttärensä Elisabet I:n kuolemaan. Elisabetia seurasi valtaistuimelle Skotlannin kuningas Jaakko VI, Margareetan pojantyttärenpoika. Jaakosta tuli Englannin ensimmäinen Stuart-sukuinen hallitsija, Englannin Jaakko I.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margareeta kuoli pahaan aivohalvaukseen Methvenin linnassa, Perthshiressä 18. lokakuuta 1541.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]