Jaakko V

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jaakko V

Jaakko V (10. huhtikuuta 151214. joulukuuta 1542) oli Skotlannin kuningas 1513–1542.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakko oli edellisen kuninkaan, Jaakko IV:n ja hänen vaimonsa Margareeta Tudorin, poika. Hänen enonsa oli siis kuningas Henrik VIII ja hän oli Edvard VI:n, Maria I:n ja Elisabet I:n serkku. Hän oli vasta runsaan vuoden ikäinen, kun hänen isänsä kaatui Flodden Fieldin taistelussa.[1] Syyskuussa 1513 hänet kruunattiin Stirlingin linnassa, mutta koko hänen lapsuutensa vallassa oli sijaishallitsijoita. Jaakko nousi todelliseksi kuninkaaksi 16-vuotiaana vuonna 1528.

Jaakon ensimmäinen tehtävä kuninkaana oli raivata tieltä isäpuolensa, Angusin jaarli Archibald Douglas, joka oli pitänyt alaikäistä Jaakkoa vangittuna Edinburghin linnassa. Jaakko myös taltutti kapinat ja Ulko-Hebridien päälliköt. Hän myös lisäsi varallisuuttaan tiukentamalla verotusta ja peruuttamalla läänityksiä. Suuren osan rikkauksistaan Jaakko käytti rakennustöihin Stirlingissä, Falkirkissä, Linlithgow'ssa ja Holyroodissa.[2]

Kuningas oli ankara harhaoppien vastustaja. Hänen kaudellaan useita uskonpuhdistuksen kannattajia teloitettiin. Tunnetuin heistä on Patrick Hamilton, joka poltettiin roviolla vuonna 1528.

Stirlingin linnassa olevan patsaan arvellaan esittävän Gudeman of Ballengeich -hahmoa.

Jaakko V avioitui Ranskan kuninkaan Frans I:n tyttären, Valois'n Madelinen kanssa vuonna 1537, mutta tämä kuoli pian ja Jaakko avioitui uudelleen.[2] Guisen Marian kanssa hän sai kaksi poikaa, jotka kuitenkin kuolivat jo varhain. Tytär kuitenkin säilyi hengissä ja hänestä tuli Skotlannin seuraava hallitsija, Maria Stuart (Maria I).

Jaakko pyrki tasapainoilemaan maansa ranskalais- ja englantilaissuuntausten välissä. Ranskalaissuuntauksen vaatimuksesta hän solmi liiton Ranskan kanssa vuonna 1542. Myös hyökkäystä Englantiin yritettiin, mutta se tyrehtyi alkuunsa tappioon [2] Solway Mossin taistelussa 1542.

Legendan mukaan Jaakko naamioitui öisin, jotta sai liikkua rauhassa Edinburghin kaduilla nimellä Gudeman of Ballengeich.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James V (r.1513-1542) The British Monarchy
  2. a b c Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 862. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.


Armoiries Ecosse.png Edeltäjä:
Jaakko IV
Skotlannin kuningas
1513-1542
Seuraaja:
Maria I

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jaakko V.