Jaakko V

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaakko V
Jaakko V. Corneille de Lyonin maalaama muotokuva noin vuodelta 1536.
Skotlannin kuningas
Valtakausi 9. syyskuuta 1513 – 14. joulukuuta 1542
Kruunajaiset 21. syyskuuta 1513
Edeltäjä Jaakko IV
Seuraaja Maria I
Syntynyt 10. huhtikuuta 1512
Linlithgow, Skotlanti
Kuollut 14. joulukuuta 1542 (30 vuotta)
Fife, Skotlanti
Puoliso Valois’n Madeleine
Maria Guise
Lapset James Stewart
Robert Stewart
Maria I
Suku Stuart
Isä Jaakko IV
Äiti Margareeta Tudor
Uskonto katolinen

Jaakko V (10. huhtikuuta 151214. joulukuuta 1542) oli Skotlannin kuningas vuosina 1513–1542.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakon vanhemmat olivat kuningas Jaakko IV ja tämän vaimo Margareeta Tudor. Hänen enonsa oli siis Englannin kuningas Henrik VIII, ja hän oli Edvard VI:n, Maria I:n ja Elisabet I:n serkku. Jaakko oli vasta runsaan vuoden ikäinen, kun hänen isänsä kaatui Flodden Fieldin taistelussa.[1] Syyskuussa 1513 hänet kruunattiin Stirlingin linnassa, mutta koko hänen lapsuutensa vallassa oli sijaishallitsijoita. Jaakko nousi todelliseksi kuninkaaksi 16-vuotiaana vuonna 1528.

Jaakon ensimmäinen tehtävä kuninkaana oli raivata tieltä isäpuolensa, Angusin jaarli Archibald Douglas, joka oli pitänyt alaikäistä Jaakkoa vangittuna Edinburghin linnassa. Jaakko myös taltutti kapinat ja Ulko-Hebridien päälliköt. Hän myös lisäsi varallisuuttaan tiukentamalla verotusta ja peruuttamalla läänityksiä. Suuren osan rikkauksistaan Jaakko käytti rakennustöihin Stirlingissä, Falkirkissä, Linlithgow’ssa ja Holyroodissa.[2]

Kuningas oli ankara harhaoppien vastustaja. Hänen kaudellaan useita uskonpuhdistuksen kannattajia teloitettiin, tunnetuimpana vuonna 1528 roviolla poltettu Patrick Hamilton.

Stirlingin linnassa olevan patsaan arvellaan esittävän Gudeman of Ballengeich -hahmoa.

Jaakko V avioitui Ranskan kuninkaan Frans I:n tyttären, Valois’n Madelinen, kanssa vuonna 1537, mutta tämä kuoli pian ja Jaakko avioitui uudelleen.[2] Maria Guisen kanssa hän sai kaksi poikaa (Rothesayn herttua James ja Albanyn herttua Arthur), jotka kuitenkin kuolivat jo varhain. Tytär kuitenkin säilyi hengissä ja hänestä tuli Skotlannin seuraava hallitsija, Maria Stuart (Maria I). Jaakolla oli lisäksi useita aviottomia lapsia, joista Morayn jaarli James Stewart toimi myöhemmin Skotlannin sijaishallitsijana.

Jaakko pyrki tasapainoilemaan maansa ranskalais- ja englantilaissuuntausten välissä. Ranskalaissuuntauksen vaatimuksesta hän solmi liiton Ranskan kanssa vuonna 1542. Myös hyökkäystä Englantiin yritettiin, mutta se tyrehtyi alkuunsa tappioon[2] Solway Mossin taistelussa 1542.

Legendan mukaan Jaakko naamioitui öisin, jotta sai liikkua rauhassa Edinburghin kaduilla nimellä Gudeman of Ballengeich.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James V (r. 1513–1542) The British Monarchy
  2. a b c Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 862. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Jaakko IV
Skotlannin kuningas
1513–1542
Seuraaja:
Maria I