Thomas Wolsey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kardinaali Thomas Wolsey.

Thomas Wolsey (n. 1475 – 29. marraskuuta 1530) oli englantilainen kardinaali ja valtiomies. Kardinaali Wolsey oli lordikanslerina vuosina 1515–1529 ollen näiden vuosien ajan Englannin vaikutusvaltaisin mies kuninkaan ohella.

Wolsey opiskeli teologiaa Oxfordissa, ja hänet nimitettiin jo nuorella iällä Canterburyn arkkipiispan, kardinaali John Mortonin henkilökohtaiseksi kappalaiseksi. Wolseyn lahjakkuus huomattiin myös hovipiireissä, ja häntä suositeltiin Henrik VII:lle. Henrik VII:n aatelisia kohtaan tuntema epäluulo edisti osaltaan porvarillista syntyperää olleen Wolseyn uraa.

Wolsey pääsi vallan ytimeen Henrik VII:n pojan, Henrik VIII:n noustua valtaan. Vuonna 1514 Wolsey nimitettiin Lincolnin piispaksi ja pian sen jälkeen Yorkin arkkipiispaksi. Paavi Leo X nimitti Wolseyn kardinaaliksi 1515, ja samana vuonna Wolsey nimitettiin myös Englannin lordikansleriksi.

Nuori kuningas luotti isänsä vanhaan neuvonantajaan ja antoi Wolseyn huolehtia monista hallinnon asioista. Wolsey johti käytännössä Englannin ulkopolitiikkaa ja pyrki käyttämään hyväkseen Ranskan ja Habsburgien välistä kilpailua. Wolsey menetti kuitenkin Henrik VIII:n suosion, koska hän ei onnistunut saamaan paavi Klemens VII:n suostumusta kuninkaan avioeroon Katariina Aragonialaisesta.[1] Vuonna 1529 Wolsey erotettiin valtion viroista ja hän sai syytteen maanpetoksesta. Wolsey määrättiin saapumaan oikeudenkäyntiin Lontooseen, mutta hän sairastui ja kuoli matkalla.

Wolsey populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Black, Jeremy: History of England, s. 63. Dolphin Publications, 1993. ISBN 1-85627-288-5. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]