Ero sivun ”Tesla (yritys)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 195.148.39.50 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Vyörykkä tekemään versioon.
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
Rivi 159: Rivi 159:


==== Giga Texas ====
==== Giga Texas ====
Giga Texasin rakentaminen alkoi vuonna 2020 noin 800 hehtaarin alueelle [[Austin|Austinissa]], Texasissa. Siellä on tarkoitus rekentaa muiden muassa Cypertruckkeja ja Semejä.
Giga Texasin rakentaminen alkoi vuonna 2020 noin 800 hehtaarin alueelle [[Austin|Austinissa]], Texasissa. Siellä on tarkoitus rakentaa mm. Cybertruckkeja ja Semejä.


=== Myynti- ja huoltopiste Suomessa ===
=== Myynti- ja huoltopiste Suomessa ===

Versio 21. heinäkuuta 2021 kello 19.45

Tesla, Inc.
Yritysmuoto osakeyhtiö
ISIN US88160R1014
Perustettu 2003
Toimitusjohtaja Elon Musk
Puheenjohtaja Robyn Denholm
Avainhenkilöt Ze’ev Drori (varatj., tj. 2007–2008)
Michael Marks (ent. tj.)
Martin Eberhard (perustaja)
Marc Tarpenning (perustaja)
JB Straubel (CTO)
Kotipaikka Palo Alto, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala henkilöautot
uusiutuvat energialähteet
Tuotteet Tesla Roadster
Tesla Model S
Tesla Model 3
Tesla Model X
Tesla Model Y
Tesla Roadster (2020)
Tesla Semi
Tesla Cybertruck
Liikevaihto Nousua 24,578 mrd. $ (2019)[1]
Henkilöstö 48 016 (2019)[1]
Tytäryhtiöt SolarCity
Kotisivu www.tesla.com

Tesla, Inc. (aikaisemmin Tesla Motors) on yhdysvaltalainen muun muassa sähköautoja valmistava yritys. Teslan päämaja sijaitsee Piilaaksossa ja tehdas samoin Kaliforniassa. Vuoden 2019 loppuun mennessä Tesla oli myynyt yli 890 000 sähköautoa. Tesla nousi heinäkuussa 2020 markkina-arvoltaan maailman arvokkaimmaksi autonvalmistajaksi, kun sen markkina-arvo nousi 209,47 miljardiin dollariin ja ylitti siten japanilaisen Toyotan.[2]

Teslan ensimmäinen automalli oli Tesla Roadster, jota valmistettiin vuosina 2008–2012. Ensimmäinen kokonaan oma malli on luxus-sedan Model S ja toinen katumaasturi Model X. Model 3:n on tarkoitus olla ensimmäinen keskihintaluokan sähköauto. Henkilöautojen lisäksi Teslalla on kehitteillä auto myös avolava- ja kuorma-auto -luokkiin.

Teslan mukaan sen uudella itsekehitetyllä ajotietokoneella varustetut autot ovat laitteiston puolesta valmiita täysin autonomiseen ajoon eli niin sanottuja robottiautoja. Tällä laitteistolla (Hardware 3) varustettuja autoja on tehty vuodesta 2019 alkaen. Käytännön autonominen ajo vaatii vielä ohjelmiston kehittämistä ja viranomaishyväksyntöjä.

Maailman sähkö- ja akkukäyttöisten henkilöautojen valmistajista Teslalla oli 17 %:n markkinaosuus laajennussegmentistä vuonna 2019 ja 23 % sähkökäyttöistä akkua käyttävien autojen segmentistä. Teslan maailmanlaajuinen ajoneuvomyynti oli 499 550 ajoneuvoa vuonna 2020, mikä on 35,8 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2020 yritys ylitti miljoonan tuotetun sähköauton rajan. Teslan malli 3 on maailman kaikkien aikojen myydyin sähköauto, yli 500 000 toimitettua autoa. Tesla on myös yksi suurimmista globaaleista akkuenergian varastointijärjestelmien toimittajista koti- ja verkkomarkkinoilla. Tesla asensi muutamia maailman suurimmista paristovarastolaitoksista ja toimitti 1,65 GWh:n akkutilan vuonna 2019. Vuonna 2021 Tesla aikoo ryhtyä valmistamaan autoja, joissa ei ole polkimia eikä ohjauspyörää.[3]

Sähköautojen lisäksi Teslan tuotteita ovat muiden muassa sähköverkkoihin asennettavat akkupaketit, litium-ioniakut ylipäätään ja aurinkosähkö (SolarCity).

Vuonna 2019 Tesla työllisti 48 016 henkilöä.[1] Tesla on julkinen osakeyhtiö ja listattu NASDAQ-pörssissä lyhenteellä TSLA. Yrityksen toimitusjohtaja on Elon Musk. Tesla Motorsin perustivat kesällä 2003 insinöörit Martin Eberhard ja Marc Tarpenning. Yritys on nimetty tiedemies Nikola Teslan mukaan.

Historia

Teslan obeliski, jota on käytetty Tesla Supercharger -asemien tunnusmerkkinä Kaliforniassa.

Ensimmäinen Tesla Motorsin rahoituskierros Series A, jolla kerättiin 7,5 miljoonaa dollaria, alkoi huhtikuussa 2004. Sitä johti PayPalin perustajiin kuuluva Musk. Kierrokselle osallistui Compass Technology Partners. Helmikuussa 2005 tehtiin 13 miljoonan dollarin toinen kierros Series B, jota jälleen johti Musk. Hänestä oli tullut myös yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Tässä vaiheessa sijoittajien joukkoon tuli Valor Equity Partners.

Toukokuussa 2006 Musk ja VantagePoint Venture Partners vetivät yhdessä kolmannen, 40 miljoonan dollarin rahoituskierroksen Series C:n. Sijoituksia saatiin muun muassa Googlen perustajilta Sergey Briniltä ja Larry Pagelta, eBayn entiseltä puheenjohtajalta Jeff Skolilta, Hyatt-hotelli-imperiumin perijä Nick Pritzkeriltä ja rahoitusyrityksiltä Draper Fisher Jurvetson, Capricorn Management ja The Bay Area Equity Fund Management. lähde?

Neljäs rahoituskierros Series D alkoi toukokuussa 2007. Se lisäsi Teslan rahoitusta 45 miljoonalla dollarilla. Elokuussa 2007 Martin Eberhard väistyi toimitusjohtajan paikalta. Hänen tilalleen tuli väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Michael Marks.[4] Pysyväksi toimitusjohtajaksi valittiin joulukuussa 2007 Ze'ev Drori. Tammikuussa 2008 Tesla Motors erotti noin 10 prosenttia työvoimastaan, mukaan lukien useita avainhenkilöitä, kuten Martin Eberhardin, sen jälkeen kun yrityksen havaittiin käyttävän rahaa liian paljon suhteessa kerättyyn rahoitukseen.[5][6]

Viides rahoituskierros Series E toteutettiin helmikuussa 2008. Se toi lisärahoitusta 40 miljoonaa dollaria. Elon Musk oli käyttänyt tässä vaiheessa yritykseen 70 miljoonaa dollaria omaa rahaansa. Lokakuussa 2008 hän tuli Ze'ev Drorin tilalle toimitusjohtajaksi, ja Drorista tuli varatoimitusjohtaja. Drori säilytti paikkansa yrityksen hallituksessa. lähde?

Tammikuuhun 2009 mennessä Tesla Motors oli kerännyt rahoitusta 187 miljoonaa dollaria ja toimittanut 147 autoa.[6]

Toukokuussa 2009 spekuloitiin, että Teslan rahoitus olisi huvennut ja lisärahoituksen tarve olisi kasvanut huutavaksi, mihin vastasi Daimler. Saksalainen autokonserni solmi Teslan kanssa strategisen kumppanuuden, ja siitä tuli yhtiön osaomistaja 10 prosentin osuudella.

2010 Maailman suurin autovalmistaja Toyota sijoitti myös Teslan rahoitukseen ja liittyi osaomistajien joukkoon 10% osuudella. Halvahkoa, kymmenissä miljoonissa liikkuvaa sijoitusta arveltiin autokonserneille kannattavaksi jopa pelkässä imagon kohottamismielessä. Virallisesti yritykset sopivat läheisemmästä yhteistyöstä akkujärjestelmien ja sähkömoottorien kehittämisessä sekä yksittäisistä ajoneuvoprojekteista.[7][8][9]

Vuonna 2018 Tesla valmisti 245 tuhatta autoa.[10] Eli tuotanto kolminkertaistui edellisestä vuodesta.[10]

Vuonna 2019 Tesla osti superkapasitaattoreita valmistavan Maxwell Technologiesin 218 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla.[11]

Mallit

Tesla Roadster

Pääartikkeli: Tesla Roadster
Tesla Roadster.

Tesla Roadster oli yrityksen ensimmäinen tuotantoauto. Se on suorituskyvyltään urheiluauton luokkaa oleva sähköauto. Teslan mukaan autolla on yli 322 kilometrin toimintamatka, kiihtyvyys 0–100 km/h neljässä sekunnissa ja huippunopeus 210 km/h (rajoitettu turvallisuussyistä). Auton käyttö maksaa noin 1,25 senttiä kilometriltä. Uudempien mallien julkaisun jälkeen Tesla Roadster ei ole enää myynnissä.[12]

Parhaan kuljetuskeksinnön -palkinnon saanut Tesla Roadster esiteltiin jouluna 2006 Time-lehden kannessa.[13] Prototyyppi esiteltiin heinäkuussa 2006. Ensimmäiset tuotantomallit tuotiin markkinoille alkuvuodesta 2008.[14]

Kysyntä oli vilkasta, ja ensimmäiset sata autoa varattiin alle kolmessa viikossa.[15] Toiset sata varattiin lokakuuhun mennessä. Elokuuhun 2007 mennessä autoja oli varattu yli 550. Tesla Roadster -autojen myynnillä rahoitettiin Tesla Model S -auton kehitystyö. Tesla Roadstereita ei ole tuotettu enää Tesla Model S -mallin toimitusten käynnistymisen jälkeen.

Helmikuun 6. päivänä 2018 SpaceX laukaisi menestyksekkäästi raskaan Falcon Heavy -raketin ensimmäiselle lennolleen. Koelaukaisun rahtina on Tesla Roadster ja se päätyi Aurinkokeskiselle kiertoradalle.

Tesla Model S

Pääartikkeli: Tesla Model S

Tesla palkkasi auton suunnittelijaksi Henrik Fiskerin yrityksen Fisker Coachbuildin. Piakkoin Henrik Fisker perusti Fisker Automotiven tuottamaan Karma-nimistä automallia. Tesla haastoi Fiskerin oikeuteen väittäen, että Fisker teki huonoa työtä, varasti Teslan liikesalaisuudet ja käytti saamansa rahat oman autonsa kehittämiseen. Tesla laati Model S:lle uudet suunnitelmat itse Lotuksen avulla, mutta auton valmistuminen viivästyi puoli vuotta. Tesla ei patentoinut autossaan mitään, koska se halusi, että muutkin valmistajat käyttäisivät sähköautoissaan heidän ideoitansa, jotta maailmasta tulisi puhtaampi.[16]

Tesla Model S.

Tesla Model 3

Pääartikkeli: Tesla Model 3
Tesla Model 3.

Tesla Model 3 on Teslan automalli, jonka toimitukset alkoivat vuoden 2017 lopussa. Alun perin mallin piti olla nimeltään Model E, mutta Fordin oikeusjutun jälkeen nimi muutettiin. Model 3:n tuotanto kärsi vaikeasta alusta, jonka vuoksi sen toimitukset myöhästyivät muutamalla kuukaudella. Auto on Teslan malliston halvin malli. Teslan tavoitteena olikin luoda ns. koko kansan sähköauto. Auton suunnittelu ja rakentaminen rahoitetaan muun muassa Model S:stä ja X:stä saatavilla tuotoilla. Model 3 esiteltiin 31. maaliskuuta 2016.[17]. Autolla pitäisi pystyä ajamaan ainakin 375 kilometriä yhdellä latauksella. Mallin kansainvälisten toimitusten odotetaan alkavan vuoden 2018 loppupuolella.

Model S:n kansainvälinen myynti jokaisen vuoden neljänneksellä (3Q 2018).
Tesla Model X.

Tesla Model X

Pääartikkeli: Tesla Model X

Model X on Teslan seitsemänpaikkainen viistoperäinen katumaasturi. Suomalainen Joonas Vartola on suunnitellut monet sen yksityiskohdat.[18] Model X on tekniikaltaan ja alustaratkaisuiltaan hyvin hyvin samanlainen kuin sisarmallinsa Model S. Model X:n kilpailijoita ovat bensiinikäyttöiset BMW X6 sekä Mercedesin GLE Coupé. Autoa valmistetaan Teslan tehtaalla Fremontissa. Auton prototyyppi esiteltiin yleisölle vuonna 2012 Los Anglesissa. Sarjatuotantoversio julkistettiin viivästysten takia vasta 2015. Huhtikuussa 2016 oli myyty vajaat 2 700 autoa. Auton toisen ja kolmannen istumarivin ovet ovat erityiset haukansiipiovet, eng. Falcon wing doors (Teslan oma nimitys). Haukansiipiovet eroavat jo olemassa olevista lokinsiipiovista kaksisaranaisella muotoilullaan. Model X:n tuotanto viivästyi juuri haukansiipiovien takia.

Tesla Model Y

Pääartikkeli: Tesla Model Y

Tesla Model Y on ensimmäinen crossover -luokan malli.

Tesla Semi

Pääartikkeli: Tesla Semi

Tesla Semi on Teslan kuorma-automalli, joka esiteltiin 16. marraskuuta 2017. Auton toimintasäteeksi on suunniteltu ainakin 800 kilometriä. Sen sarjatuotannon odotetaan alkavan 2019.[19]

Tesla Roadster 2020

Pääartikkeli: Tesla Roadster (2020)

Toisen sukupolven Roadster esiteltiin 16. marraskuuta 2017. Mallille on ilmoitettu 1000 kilometrin toimintasäde, sekä yli 400 km/h huippunopeus.

Tesla Cybertruck

Pääartikkeli: Tesla Cybertruck

Marraskuussa 2019 esiteltiin teslan ensimmäinen avolavamalli Cybertruck.

Autonominen ajo

Teslan autonominen ajo perustuu kameroihin, tutkaan ja ultraäänisensoreihin, joiden syötteitä paikallinen tietokone käsittelee. Ohjelmisto on oppiva neuroverkko. Ohjelmistoa kehitetään käytöstä kertyvän datan avulla.

Syyskuusta 2014 alkaen valmistettuihin Teslan autoihin asennettiin ensimmäinen autonomisen ajon laitteisto, Hardware 1. Sen tietokoneena on Mobileye EyeQ3. Sensoreina siinä on eteenpäin suunnattu kamera tuulilasissa, tutka auton etuosassa sekä etu- ja takapuskureissa ultraäänisensorit. Hardware 1 mahdollistaa toimintoja kuten liikennemerkkien, tiemerkintäjen, esteiden ja toisten autojen tunnistaminen. Tesla ei tarjoa päivitystä seuraavaan laitteistoon Hardware 2, sillä muutokset ovat suuria.

Hardware 2-laitteiston sensorit.

Lokakuusta 2016 alkaen kaikkiin valmistettuihin autoihin asennettiin Hardware 2. Se sisältää aiempaa merkittävästi laajemman sensoriston, Teslan mukaan autonomiseen ajoon riittävän. Sensoreina on kahdeksan kameraa, yksi eteen suunnattu tutka ja 12 ultraäänisensoria. Alkuperäinen tietokone on GPGPU-laskentaan perustuva Nvidian Drive PX 2 GPU. Laitteiston tietokone on päivitettävissä. Hardware 2.5 päivitys paransi lähinnä laitteiston luotettavuutta.

2016 Tesla aloitti projektin, jossa kehitettiin auton autonomiseen ajoon optimoitu tietokone. Se julkaistiin ja otettiin tuotantokäyttöön vuonna 2019. Se on suorituskyvyltään kertaluokkaa aiempaa (HW 2.5) parempi. Esimerkiksi ruutunopeus (kuvaa sekunnissa) nousi 110 fps:stä 2 300 fps:ään. Tietokoneesta käytetään nimitystä FSD-computer (full-self-driving). FSD-computer perustuu ASIC-siruun. Hardware 3 on siis Hardware 2 päivittynä uudella tietokoneella. Teslan mukaan tämän laitteiston suorituskyky riittää autonomiseen robottiautoon.

Autopilotin antureihin kuuluu myös kuljettajaa kuvaava kamera ja ratin ja polkimen asentosensorit.

Ongelmat

Vuoden 2019 alun kovat, jopa 30–40 asteen pakkaset Yhdysvalloissa ja Kanadassa aiheuttivat ongelmia Teslojen akuille ja erityisesti Model 3:n ovenkahvoille, jotka jäätyivät kiinni.[10]

Teslan takuuehdot kieltävät auton säilyttämisen pysäköitynä ulkona yli 30 asteen pakkasessa vuorokautta pidempään.[20]

Tesla Powerwall

Tesla Motors toi kesällä 2015 myyntiin yksityishenkilöille Powerwall-kotiakkuja. Powerwall-akkuja on kaksi, pienempi seitsemän kilowattitunnin (kWh) ja suurempi kymmenen kilowattitunnin versio. Akut voi riipustaa vaikka autotallin seinään.

Powerwall-kotiakuilla on kolme toimintoa, halvan sähkön säilyttäminen, latautuminen aurinkopaneelisähköllä, ja hätätilanteissa, esimerkiksi sähkökatkon aikana Powerwallista saa sähköä koko asuntoon.

Tyypilliseen Powerwall-järjestelmään kuuluvat aurinkopaneelit, invertteri, joka muuttaa sähkön tasavirran vaihtovirraksi, akun varaustason ilmoittava mittari ja varmistuskäytössä toinen piiri, joka syöttää sähköä keskeisille laitteille. Eri komponenttien tarve riippuu siitä, kuinka akkua käyttää.[21]

Supercharger-latausasemat

Tesloja Supercharger-asemalla.

Supercharger-asemat ovat Teslan valmistamien sähköautojen latausasemia. Asemat on sijoitettu pitkille ja usein liikennöidyille autoreiteille. 30. kesäkuuta 2016 Supercharger-latausasemia oli 655 kappaletta ja latureita 3966.selvennä

Vuoden 2015 ohjelmistopäivityksen jälkeen kaikki Teslan autot saivat toiminnon, jonka avulla kosketusnäyttö kertoo autoa ajettaessa lähimmän Supercharger-aseman. Euroopan ensimmäinen katettu asema avattiin Køgeen, Tanskaan vuonna 2015. lähde?

Asemat muuttuvat maksullisiksi 15. tammikuuta 2017. Lataaminen maksaa 0,20 euroa kilowattitunnilta, jolla hinnalla esimerkiksi noin 600 kilometrin matka Tesla Model S P100D:llä maksaisi noin 20 euroa.[22]

Toimitilat

Pääkonttori

Teslan pääkonttori.

Tesla Motorsin pääkonttori sijaitsee Kalifornian Palo Altossa. lähde?

Tehtaat

Fremont

Teslan tehdas Fremontissa.

Tesla suunnitteli alun perin rakentavansa uuden tehtaan Albuquerqueen. Suunnitelma ei toteutunut, ja yritys osti General Motorsin ja Toyotan entisen NUMMI-tehtaan Fremontissa Kaliforniassa. Tesla maksoi siitä 42 miljoonaa dollaria, ja se siirtyi Teslan hallintaan 19. lokakuuta 2010. Se toimii nykyään nimellä Tesla Factory. Ensimmäinen Tesla valmistui 22. kesäkuuta 2012. lähde?

Teslan kapasiteetti Fremontissa on tuottaa 90 000 Model S:ää ja Model X:ää sekä 400 000 Model 3:a ja Model Y:tä. [23]

Giga Nevada

Tehdas tunnettiin alun perin nimellä Gigafactory 1. Sen ensimmäinen vaihe vihittiin käyttöön 29. heinäkuuta 2016. Tällöin on vasta pieni osa tehtaasta, jonka pinta-ala tulee valmistuttuaan vuonna 2020 olemaan 1,2 miljoonaa neliötä, ja siellä valmistetaan silloin 35 gigawattitunnin edestä akkuja. Tehdas käyttää aurinkoenergiaa ja on tavoite olla energiaomavarainen.[24]

Giga New York

Buffalon tehdas tunnettiin alun perin nimellä Gigafactory 2 ja se on Teslan tytäryrityksen SolarCityn vuokraama aurinkokennotehdas. lähde?

Giga Shanghai

Tesla aloitti ensimmäisen Yhdysvaltojen ulkopuolisen tehtaan rakentamisen tammikuussa 2019 Kiinan Shanghaissa. Model 3:n tuotanto alkoi jo vuoden loppuun mennessä. Tehtaan kapasiteetti on 150 000 autoa.milloin? Tehtaalla on jo aloitettu laajennustyöt Model Y:n valmistusta varten.[23]

Giga Berliini

Tesla aloitti Brandenburgin osavaltion Grünheiden teollisuusalueella 300 hehtaarin alueella ensimmäisen eurooppalaisen tehtaansa rakentamisen vuonna 2020. Tehdas tulee sijaitsemaan lähellä Berliiniä.[25]

Giga Texas

Giga Texasin rakentaminen alkoi vuonna 2020 noin 800 hehtaarin alueelle Austinissa, Texasissa. Siellä on tarkoitus rakentaa mm. Cybertruckkeja ja Semejä.

Myynti- ja huoltopiste Suomessa

Kesällä 2015 Tesla avasi Suomeen ensimmäisen myymälänsä Vantaan Kaivokselassa. Myyntipisteen yhteydessä sijaitsee myös huoltokorjaamo. lähde? Vuonna 2020 Tesla avasi Lempäälään Ideaparkin lähelle myymälän, jossa sijaitsee huoltokorjaamo.

Palvelukeskukset, myymälät ja esittelytilat

Teslan myymälä Washington DC:ssä.

Tesla on rakentanut maailmalle satoja palvelukeskuksia, jotka on tarkoitettu Tesla-autojen huoltoon. Lisäksi se on avannut myymälöitä ja esittelytiloja.

Lähteet

  1. a b c 2019 Annual Report Tesla, Inc. Viitattu 30.7.2020. (englanniksi)
  2. Tesla on nyt maailman arvokkain autonvalmistaja www.iltalehti.fi. Viitattu 2.7.2020.
  3. https://www.engadget.com/2019/04/22/tesla-elon-musk-self-driving-robo-taxi/
  4. Eberhard, Martin: The Next Leg of the Race Tesla Motors. 15.8.2007. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
  5. Lienert, Anita: "Stealth Bloodbath" Roils Tesla Motors Edmund's Inside Line. 11.1.2008. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
  6. a b Ohnsman, Alan: Detroit Auto No-Shows Put Startups Fisker, Tesla in Spotlight Bloomberg. 19.1.2009. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
  7. Tuormaa, Jussi: Daimler sähköauto-startupin Teslan osakkaaksi Digitoday. 21.5.2009. Viitattu 21.5.2009.
  8. Strategic partnership: Daimler acquires stake in Tesla 19.5.2009. Tesla Motors. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  9. Strategic partnership: Daimler acquires stake in Tesla 19.5.2009. Daimler. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  10. a b c Ennätyspakkanen hyydyttää Tesloja Yhdysvalloissa - ”En voi odotella koko päivää tämän älyttömän auton kanssa” T&T. Viitattu 4.2.2019.
  11. https://www.teslarati.com/tesla-energy-ultracapacitor-battery-maxwell-technologies-acquisition/
  12. Performance, Teslamotors
  13. Best Inventions, Time
  14. About Tesla Tesla motors. Viitattu 09.09.2015. (englanniksi)
  15. Megawatt Motorworks
  16. Tesla, New York Times
  17. Tesla vahvisti kauan odotetun Model 3:n julkistuspäivän Uusi Suomi. Viitattu 11.2.2016.
  18. Teslalta pian uusi Model X – auton muotoilussa näkyy suomalainen kädenjälki! Ilta-Sanomat. 12.8.2014. Viitattu 18.3.2016.
  19. Tesla julkisti sähkökuorma-auton Ilta-Sanomat. 17.11.2017. Viitattu 3.1.2018.
  20. Toimintamatka - kuinka pitkälle akku riittää Tesla Club Finland.
  21. Tesla Powerwall Tesla. 2015. Viitattu 29.6.2016.
  22. Ilmainen muuttui maksulliseksi – tämän verran Tesla laskuttaa suomalaiselta iltalehti.fi. Viitattu 18.1.2017.
  23. a b Jameson Dow: electrec www.electrec.co. Viitattu 4.2.2020.
  24. Veijo Ojanperä: Elektroniikkalehti – Elektroniikkalehti etn.fi. Viitattu 4.8.2016.
  25. Mark Kane: insideevs www.insideevs.com. Viitattu 4.2.2020.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tesla (yritys).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tesla Motors