Minna Alajoki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minna Haavisto
Näyttelijä(t) Anu Niemi
Kesto 2010–2014, 2015–2017
Ensiesiintyminen Jakso 1: Tyvestä puuhun noustaan (4. lokakuuta 2010)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 663: Lähdön hetki (16. toukokuuta 2017)
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Kittilä, Suomi
Suhteet
Vanhemmat Irma Alajoki
Eero Alajoki (kuollut)
Puoliso(t) Asko Haavisto (eronnut, nykyinen kihlattu)
Lapset
Lastenlapset Väinö Haavisto
Muut sukulaiset Jani Hellemaa (vävy)
Aino Haavisto (anoppi)
Ensio Haavisto (appiukko, kuollut)

Minna Haavisto (os. Alajoki) on Anu Niemen esittämä kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Uusi päivä. Minna esiintyi sarjassa alusta asti vuodesta 2010 alkaen, ollen kuitenkin pois jaksot 416–445. Hahmo poistui sarjasta toukokuussa 2017 jaksossa 663. Minna on Askon entinen vaimo ja Vilman, Tuijan, Oskun ja Oulan äiti.

Hahmon lähtötilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Minna työskenteli vanhustenhoitajana, mutta kun kaupunginhallitus päätti ulkoistaa vanhustenhoitopalvelut, Minna päätti lopettaa työt. Minna koki, että työ vanhusten parissa oli muutenkin liian rankkaa, ja hän kärsi työuupumuksesta. Minna meni anoppinsa Ainon kanssa hiljaisuuden retriittiin ja tutustui siellä sen vetäjään Samiin. Samin opetusten myötä Minna oppi käsittelemään lapsuudesta juontuvaa ”kiltin tytön syndroomaansa” ja pääsemään eroon töiden aiheuttamasta uupumuksesta. Salailtu ystävyys Samin kanssa tuotti perheessä jonkin aikaa ongelmia, sillä Asko koki asemansa olevan uhattuna ja tämä jopa epäili Minnalla olevan suhde Samin kanssa.

Minna sai työn Rypsinkukka-levitteen mainoksessa, ja hän toimi sen tuote-esittelijänä. Mainostyöt olivat kuitenkin vain määräaikaisia, ja Minna jäi jälleen työttömäksi. Hän yritti etsiä töitä ja oli luovuttamassa, mutta huomasi terveyskeskuksessa olevan työpulaa ja päätti hakeutua töihin Virtauksen terveyskeskukseen sairaanhoitajaksi.

Aviokriisit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minnan avioelämää järisytti hänen ihastuminensa Niklas Järvelään, joka työskenteli tilapäisesti Sunerilla. Niklaksen lähdettyä Minnan tunteet viilenivät, ja hän kertoi Askolle, että hän oli ihastunut Niklakseen. Paljastuksesta seurasi vakava aviokriisi Haavistoille. Minna ja Asko saivat sovitettua asiansa, mutta heidän pahaksi onneksi Elina Haaviston takaisinmuutto Suomeen Espanjasta toi Niklaksen takaisin Virtaukseen. Minna ahdistui tilanteesta, ja Asko alkoi taas epäillä Minnan tunteita. Elina ja Niklas päättivät muuttaa Virtaukseen. Minna yritti vakuuttaa Askolle, ettei hänellä ollut tunteita Niklasta kohtaan, mutta Asko pysyi jääräpäisenä. Lopulta Asko pystyi antamaan periksi ja sanoi luottavansa Minnaan, mutta Minna oli jo luovuttanut ja sanoi haluavansa avioeron. He yrittivät vielä kerran, ja Asko luuli kaiken olevan hyvin, mutta Minna halusi välttämättä erota. Minna alkoi etsiä uutta asuntoa ja kolmannen kauden lopussa Minna vuokrasi oman asunnon. Ensio Haaviston kuolema lähensi Minnaa ja Askoa, ja Minna päätti jäädä Askon luo.

Asko lähti Göteborgiin selvittämään Ension asioita ja halusi samalla erota Minnasta. Askon lähdettyä Minna joutui vaikeaan tilanteeseen: hänen täytyi kertoa lapsille erosta. Vilma loukkaantui todella pahasti, Tuija ja Osku eivät niinkään. Minna alkoi tavata jälleen Niklasta ja rakastui häneen. He viettivät yhteisen yönkin, joka ei kyllä merkinnyt Niklakselle mitään. Askon palattua takaisin paljon positiivisempana Minna halusi Askon takaisin, mutta Asko olikin rakastunut Göteborgissa, joten hän jarrutteli aika paljon. Askon uusi rakastettu Lotta Sund ryntäsikin Askon perässä Suomeen, mutta koska Asko ei ollut kertonut hänestä kenellekään, Lotta palasi Ruotsiin. Kun Minna oli saanut suostuteltua Askon palaamaan yhteen, Asko päätyi jättämään Lotan tekstiviestillä. Lotta tuli Suomeen takaisin ja sai Askon muuttamaan mielensä Minnan ja yhteenpaluun suhteen. Kun Minna yllätti Askon ja Lotan kesken lemmiskelyn, Lotta kertoi hänelle kaiken ja Minna muutti Lissulle asumaan. Asko ei tykännyt ajatuksesta, että Lotta olisi halunnut lapsen, joten hän lähetti Lotan takaisin Ruotsiin. Vilman häissä Asko ja Minna alkoivat kaivata toisiaan, ja Askon hääpuheessa Vilmalle hän ylisti, miten iloinen on siitä, että Vilma on tullut äitiinsä. Lopulta Asko ja Minna palasivat yhteen.

Syksyllä 2014 Minna ja Asko muuttivat poikansa Oskun kanssa Espanjaan. Kolmikko palasi Suomeen tammikuussa 2015 Elinan jouduttua sairaalaan. Elinan muutettua Sveitsissä sijaitsevaan kuntoutuskotiin, päätti Minna lähteä syksyllä 2015 töihin samaan paikkaan auttaakseen Elinaa. Askolle selvisi Minnan poissa ollessa, että hänellä on lapsi Lotan kanssa. Minna suivaantui asiasta, mutta pystyi sulattamaan asian. Minna palasi sarjaan loppusyksystä 2015 juhlistamaan hänen ja Askon hääpäivää. Juhlassa Asko paljasti Minnalle rakastavansa edelleen Lottaa. Minna ja Asko erosivat, ja Minna vaihtoi sukunimekseen tyttönimensä Alajoki. Pian selvisi, että Asko ei ollutkaan Lassen isä ja palasi Suomeen. Minna ärsyyntyi Askon paluusta.

Ihastuminen Jukkaan, Oulan syntymä ja lähtö sarjasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minna kävi usein kahvilla häneen palavasti rakastuneen Jukka Hiltusen kanssa, joka pyysi häntä terveystiedon opettajaksi Virtauksen ilmaisutaidon lukioon. Jukasta hieman kiinnostunut Minna päätti tarttua tarjoukseen. He menivät kihloihin, mutta kun Jukan vaimo Outi, jonka Jukka oli väittänyt olleen kuollut, saapuu Minnan ovelle heidän kihlajaisjuhlissa, Minna ja Jukka eroavat. Jukka muuttaa Outin kanssa Thaimaahan.

Minnalle selviää että hän on saamassa vielä yhden lapsen, joka saattaa olla joko Jukan tai Askon. Minna saa tietää raskaudesta vasta, kun Jukka on lähtenyt eikä kerro lapsesta Jukalle. Minna kertoo Askolle, lapsilleen ja Ainolle tulevasta lapsesta ja isyyskuvioista. Minna muuttaa Haavistoon raskauden ajaksi. Pian Minnan äiti Irma saapuu Haavistoon. Minnan ja hänen välinsä ovat olleet pitkään huonot, mutta lämpenevät hieman, kun äidin huomataan olevan muistisairas. Minna suunnittelee ryhtyvänsä äitinsä omaishoitajaksi ja muuttavansa Kittilään, äitinsä kotikuntaan. Minna asuu kuitenkin vielä Haavistossa.

Minnan synnytys käynnistyy Haavistossa, ja hän synnyttää terveen pojan Askon ja Irman läsnäollessa. Pojan ristiäiset pidetään Haavistossa, jossa tämä saa nimen Oula Eero Askonpoika Haavisto, ja samalla todetaan Askon olevan isä. Minna kertoi Askolle asian Oulan kolmannen nimen perusteella. Minna päättää muuttaa Askon ja Oulan kanssa Irman luo Kittilään.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asko Haavisto: pitkäaikainen avioliitto, josta neljä lasta, nykyinen kihlattu
  • Niklas Järvelä: ihastuminen ja rakastuminen Minnan puolelta, mutta Niklakselle ei merkinnyt mitään
  • Jukka Hiltunen: kihlattu, päättynyt

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jukka Hiltunen: hyvä ystävä
  • Elina Haavisto: hyvä ystävä
  • Sami: hyvä ystävä, kunnes ehdotti Minnalle ja Askolle kolmen hengen suhdetta
  • Mirja Mäkimaa: hyvä ystävä ja työkaveri
  • Lisbeth Kanerva: hyvä ystävä