Straight edge

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Straight Edge -elämäntavan luonut Minor Threat esiintymässä Washingtonissa vuonna 1981.
Straight edge -elämäntyyliä ilmentäviä kangasmerkkejä.

Straight edge on elämäntapa ja alakulttuuri, jonka edustajat pidättäytyvät käyttämästä päihteitä (tupakkaa, alkoholia ja huumeita).[1][2] Joskus tähän elämäntapaan liitetään myös veganismi, eläinten oikeudet sekä kieltäytyminen parisuhteen ulkopuolisesta seksistä. Straight edgen edustajia kutsutaan usein ”streittareiksi”.

Straight edge -kulttuuriin liittyvät vahvasti musiikkityylit punk ja erityisesti hardcore punk. Straight edge on yksi hardcore punkin alalaji. Straight edge -liike kehittyi Minor Threat -yhtyeen sanoituksista, erityisesti kappaleessa ”Straight edge”, jossa liikkeen perusidea tuodaan esille.[3] Siihen kuuluu myös punkille ominainen rasismin ja homofobian vastaisuus sekä antitotalitarismi.

Streittariuden tunnus on kämmenselkään piirretty X-kirjain. Alun perin tällä merkinnällä järjestyksenvalvojat merkitsivät ovella punk-yhtyeiden keikoille pyrkineet alaikäiset, jolloin merkityille ei myyty alkoholia.

Straight edge -yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sam Sutherland: The Complicated Contradictions of Straight Edge Punk heinäkuu 2006. Exclaim. Viitattu 21.10.2013. (englanniksi)
  2. Josh Krist: White Punks on Hope 22. elokuuta 1996. Phoenix New Times. Viitattu 21.10.2013. (englanniksi)
  3. Brian Cogan: The Encyclopedia of Punk. New York: Sterling., 2008. ISBN 978-1-4027-5960-4. (englanniksi)