Luettelo pisimmistä mäkihypyistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä luettelo kertoo mäkihypyn maailmanennätyksen kehittymisestä, kansallisista ennätyksistä ja pisimmälle kantaneista mäkihyppysuorituksista.

Maailmanennätyksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Hyppääjä Maa Pituus Paikkakunta
1868 Sondre Norheim NOR 19 m Norja
1879 Olaf Haugann NOR 20 m Norja
1891 Mikkel Hemmestveit NOR 31,1 m Yhdysvallat
1900 Olaf Tandberg NOR 35,5 m Norja
1902 Nils Gjestvang NOR 41 m Norja
1909 Harald Smith NOR 45 m Davos
1912 Gunnar Andersen NOR 47 m Gustadbakken, Norja
1913 Ragnar Omtvedt NOR 51,5 m Yhdysvallat
1915 Amble Ommundsen NOR 54 m Norja
1917 Henry Hall NOR/USA 61,9 m Yhdysvallat
1920 Anders Haugen NOR 65,2 m Yhdysvallat
1921 Henry Hall NOR/USA 69,8 m Kanada
1925 Nils Nilsen NOR 73 m Kanada
1930 Adolph Badrutt SUI 75 m Pontresina
1931 Sigmund Ruud NOR 81,5m Davos
1932 Sigmund Ruud NOR 86 m Villars
1934 Birger Ruud NOR 92 m Planica
1935 Reidar Andersen NOR 93 m Planica
1935 Stanisław Marusarz POL 95 m Planica
1935 Reidar Andersen NOR 99 m Planica
1935 Fritz Kainersdörfer AUT 99,5 m Ponte di Legno
1936 Josef Bradl AUT 101 m Planica
1938 Josef Bradl AUT 107 m Planica
1941 Rudi Gehring GER 108m Planica
1941 Franz Mair GER 109 m Planica
1941 Hans Lahr GER 111 m Planica
1941 Paul Kraus GER 112 m Planica
1941 Rudi Gehring GER 118 m Planica
1948 Fritz Tschannen SUI 120 m Planica
1950 Willi Gantschnig AUT 124 m Oberstdorf
1950 Sepp Weiler GER 127 m Oberstdorf
1950 Dan Netzell SWE 135 m Oberstdorf
1951 Tauno Luiro FIN 139 m Oberstdorf
1961 Joze Slibar YUG 141 m Oberstdorf
1964 Dalibor Motejlek TCH 142 m Oberstdorf
1964 Nilo Zandanel ITA 144 m Oberstdorf
1965 Peter Lesser DDR 145 m Kulm
1966 Bjørn Wirkola NOR 146 m Vikersund
1967 Lars Grini NOR 147 m Oberstdorf
1967 Kjell Sjøberg NOR 148 m Oberstdorf
1967 Lars Grini NOR 150 m Oberstdorf
1968 Reinhold Bachler AUT 154 m Vikersund
1969 Bjørn Wirkola NOR 156 m Planica
1969 Bjørn Wirkola NOR 160 m Planica
1969 Jiří Raška TCH 164m Planica
1969 Manfred Wolf DDR 165 m Planica
1973 Heinz Wosipiwo DDR 169 m Oberstdorf
1976 Geir Uwe Berg NOR 173 m Oberstdorf
1976 Toni Innauer AUT 174 m Oberstdorf
1976 Toni Innauer AUT 176 m Oberstdorf
1980 Armin Kogler AUT 180 m Oberstdorf
1983 Pavel Ploc TCH 181 m Harrachov
1984 Matti Nykänen FIN 182 m Oberstdorf
1984 Matti Nykänen FIN 185 m Oberstdorf
1985 Mike Holland USA 186 m Planica
1985 Matti Nykänen FIN 187 m Planica
1985 Matti Nykänen FIN 191 m Planica
1987 Vegard Opaas NOR 193 m Planica
1987 Piotr Fijas POL 194 m Planica
17.3.1994 Toni Nieminen FIN 203,0 m Planica
18.3.1994 Espen Bredesen NOR 209,0 m Planica
23.3.1997 Espen Bredesen NOR 210,0 m Planica
23.3.1997 Lasse Ottesen NOR 212,0 m Planica
19.3.1999 Martin Schmitt GER 214,5 m Planica
20.3.1999 Tommy Ingebrigtsen NOR 219,5 m Planica
17.3.2000 Thomas Hörl AUT 224,5 m Planica
19.3.2000 Andreas Goldberger AUT 225,0 m Planica
20.3.2003 Matti Hautamäki FIN 227,5 m Planica
22.3.2003 Matti Hautamäki FIN 228,5 m Planica
23.3.2003 Matti Hautamäki FIN 231,0 m Planica
20.3.2005 Tommy Ingebrigtsen NOR 231,0 m Planica
20.3.2005 Bjørn Einar Romøren NOR 234,5 m Planica
20.3.2005 Matti Hautamäki FIN 235,5 m Planica
20.3.2005 Bjørn Einar Romøren NOR 239,0 m Planica
11.2.2011 Johan Remen Evensen NOR 243,0 m Vikersund
11.2.2011 Johan Remen Evensen NOR 246,5 m Vikersund
14.2.2015 Peter Prevc SLO 250,0 m Vikersund
15.2.2015 Anders Fannemel NOR 251,5 m Vikersund
18.3.2017 Robert Johansson NOR 252,0 m Vikersund
18.3.2017 Stefan Kraft AUT 253,5 m Vikersund

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Nro. Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 1/1863 Norjan lippu 1844–1898. Ingrid Olsdatter Vestby Norjan lippu 1844–1898. Trysil, Ruotsi-Norja Nordbybakken
2 1897 Norjan lippu 1844–1898. Ragna Pettersen 12,0 m Norjan lippu 1844–1898. Nydalen, Ruotsi-Norja Mesterbakken
3 1902 Norjan lippu Hilda Stang 14,5 m Norjan lippu Gjøvik, Norja Tranbergbakken
4 1910 21,0 m
5 22,0 m Norjan lippu Bærum, Norja Solbergbakken
6 1911 Itävalta-Unkarin lippu Paula von Lamberg Itävalta-Unkarin lippu Kitzbühel, Itävalta-Unkari Grubschanze
7 1922 Kanadan vuosina 1921–1957 käytössä ollut lippu. Isabel Coursier 25,6 m Kanadan vuosina 1921–1957 käytössä ollut lippu. Revelstoke, Kanada Big Hill
8 1926 Norjan lippu Olga Balsted Eggen 26,0 m Ruotsin lippu Arvika, Ruotsi
9 1931 Norjan lippu Johanne Kolstad 31,0 m Norjan lippu Oslo, Norja Holmenkollbakken
10 40,0 m Norjan lippu Nydalen, Norja
11 18.1.1931 46,5 m Norjan lippu Odnes, Norja Flubergbakken
12 17.2.1931 49,0 m Norjan lippu Raufoss, Norja Lønnbergbakken
13 1932 62,0 m Norjan lippu Trondheim, Norja Gråkallbakken K60
14 6.3.1938 72,0 m Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Berlin, Yhdysvallat Big Nansen Ski Jump K80
15 1972 Norjan lippu Anita Wold 80,0 m Norjan lippu Meldal, Norja Kløvsteinbakken K87
16 3.2.1974 82,5 m
17 16.3.1974 91,0 m Tšekkoslovakian lippu Štrbské Pleso, Tšekkoslovakia MS 1970 A K110
18 94,0 m
19 14.1.1976 97,5 m Japanin lippu Sapporo, Japani Ōkurayama K110
20 29.3.1981 Suomen lippu Tiina Lehtola 110,0 m Suomen lippu Kuusamo, Suomi Rukatunturi
21 22.1.1989 Norjan lippu Merete Kristiansen 111,0 m Norjan lippu Odnes, Norja Flubergbakken K105
22 7.1.1994 Itävallan lippu Eva Ganster 112,0 m Itävallan lippu Bischofshofen, Itävalta Paul Ausserleitner-Schanze K120
23 1994 113,5 m Norjan lippu Lillehammer, Norja Lysgårdsbakken K120
24 6.1.1997 115,0 m Itävallan lippu Bischofshofen, Itävalta Paul Ausserleitner-Schanze K120
25 4.2.1997 144,0 m Itävallan lippu Tauplitz, Itävalta Kulm HS200
26 5.2.1997 161,0 m
27 6.2.1997 163,0 m
28 7.2.1997 164,5 m
29 9.2.1997 165,0 m
30 167,0 m
31 29.1.2003 Itävallan lippu Daniela Iraschko 188,0 m
32 200,0 m

Kesämaailmanennätyksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanennätyksen kehitys hypättäessä muovitetulla alastulorinteellä:

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
31.10.1954 Itä-Saksan lippu 1949–1959. Itä-Saksan lippu 1949–1959. Zella-Mehlis, Itä-Saksa Regenbergschanze K25
20.11.1954 Itä-Saksan lippu 1949–1959. Werner Lesser 41,0 m Itä-Saksan lippu 1949–1959. Oberhof, Itä-Saksa Wadebergschanze K40
42,0 m
30.9.1973 Itä-Saksan lippu Heinz Wossipiwo 84,0 m Tšekkoslovakian lippu Frenštát pod Radhoštěm, Tšekkoslovakia Areal Horečky K90
86,0 m
6.8.1979 Itä-Saksan lippu Holger Greiner-Petter 97,0 m Itä-Saksan lippu Oberhof, Itä-Saksa Rennsteig-Schanze K90
7.8.1979 Itä-Saksan lippu Jochen Danneberg 110,0 m
31.10.1993 Japanin lippu Noriaki Kasai 126,5 m Japanin lippu Hakuba, Japani Olympic Large Hill HS131
25.9.1994 Japanin lippu Takehito Suda 127,0 m
20.8.1995 Saksan lippu Rico Meinel 130,5 m Norjan lippu Trondheim, Norja Granåsen HS131
18.8.1996 Suomen lippu Ari-Pekka Nikkola 131,0 m
17.8.1997 Japanin lippu Kazuyoshi Funaki 132,5 m
13.9.2002 Itävallan lippu Martin Höllwarth 135,0 m Itävallan lippu Innsbruck, Itävalta Bergiselschanze HS134
23.8.2003 Suomen lippu Veli-Matti Lindström 136,5 m Norjan lippu Trondheim, Norja Granåsen HS131
24.8.2003 137,5 m
3.9.2004 Tšekin lippu Jakub Janda Puolan lippu Zakopane, Puola Wielka Krokiew im. Stanisława Marusarza HS134
5.9.2004 Norjan lippu Daniel Forfang 139,5 m
2.9.2005 Norjan lippu Petter Tande 142,0 m Itävallan lippu Bischofshofen, Itävalta Paul Ausserleitner-Schanze HS140
16.8.2007 Itävallan lippu Gregor Schlierenzauer 143,5 m Italian lippu Pragelato, Italia Trampolino Olimpico HS140
2.9.2007 Itävallan lippu Bernhard Gruber Itävallan lippu Bischofshofen, Itävalta Paul Ausserleitner-Schanze HS140
5.10.2007 Itävallan lippu Gregor Schlierenzauer 146,0 m Saksan lippu Klingenthal, Saksa Vogtland Arena HS140
2.10.2009 Suomen lippu Harri Olli
23.9.2011 Norjan lippu Vegard Haukø Sklett 147,0 m
15.10.2016 Venäjän lippu Dmitri Vasiljev 147,5 m Venäjän lippu Krasnaja Poljana, Venäjä RusSki Gorki Olympic Hill HS140

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
28.10.2007 Japanin lippu Yoshiko Kasai 131,0 m Japanin lippu Sapporo, Japani Ōkurayama HS134
16.10.2011 Norjan lippu Anette Sagen 132,5 m Norjan lippu Trondheim, Norja Granåsen W-123 HS140
3.8.2013 Japanin lippu Sara Takanashi 141,0 m Japanin lippu Sapporo, Japani Ōkurayama HS134

21. elokuuta 2013 Sarah Hendrickson hyppäsi 148,0 metriä Schattenberschanze HS137 -mäestä, mutta kaatui hyppynsä.

Tandem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkihyppysuoritus jossa yhdellä suksiparilla hyppää kaksi hyppääjää.[2]

Nro. Päivämäärä Hyppääjät Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 18.2.2016 Slovenian lippu Rok Urbanc
Slovenian lippu Jaka Rus
35,0 m Slovenian lippu Planica, Slovenia Bloudkova Velikanka HS45

Pisimmät hypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo pisimmälle kantaneista mäkihypyn pystyssä pysytyistä suorituksista. Tähdellä merkityt (*) ovat tai ovat olleet maailmanennätyksiä. Voimassa olevat kansalliset ennätykset on merkitty lihavoidulla.

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naiset (kesä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo pisimmälle kantaneista naisten mäkihypyn suorituksista hypättäessä muovitetulle alastulorinteelle. Voimassa olevat kansalliset ennätykset on merkitty lihavoidulla, jos se on lumelle hypättyä ennätystä pidempi tai yhtäpitkä suoritus.

21. elokuuta 2013 Sarah Hendrickson hyppäsi 148,0 metriä harjoitusleirillä Schattenberschanze HS137 -mäestä, mutta kaatui hyppynsä.

Tilanne naisten osalta 11.3.2018.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The history of ladies ski jumping 9.3.2008. skisprungschanzen.com. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  2. Trainers4me.com: First ever tandem ski jump - World record 21.2.2016. Youtube. Viitattu 13.1.2017.
  3. Lindsey Van Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  4. Sarah Hendrickson Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  5. Nita Englund Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  6. Von Sulzer, Thomas: Miss Adler 6.1.2007. Bild.de. Viitattu 11.2.2016. (saksaksi)
  7. Jessica Jerome Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  8. Nina Lussi Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  9. Abby Ringquist Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  10. Alissa Johnson Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  11. Tara Geraghty-Moats Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)