Luettelo pisimmistä mäkihypyistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä luettelo kertoo mäkihypyn maailmanennätyksen kehittymisestä, kansallisista ennätyksistä ja pisimmälle kantaneista mäkihyppysuorituksista.

Maailmanennätyksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Hyppääjä Maa Pituus Paikkakunta
1868 Sondre Norheim NOR 19 m Norja
1879 Olaf Haugann NOR 20 m Norja
1891 Mikkel Hemmestveit NOR 31,1 m Yhdysvallat
1900 Olaf Tandberg NOR 35,5 m Norja
1902 Nils Gjestvang NOR 41 m Norja
1909 Harald Smith NOR 45 m Davos
1912 Gunnar Andersen NOR 47 m Gustadbakken, Norja
1913 Ragnar Omtvedt NOR 51,5 m Yhdysvallat
1915 Amble Ommundsen NOR 54 m Norja
1917 Henry Hall NOR/USA 61,9 m Yhdysvallat
1920 Anders Haugen NOR 65,2 m Yhdysvallat
1921 Henry Hall NOR/USA 69,8 m Kanada
1925 Nils Nilsen NOR 73 m Kanada
1930 Adolph Badrutt SUI 75 m Pontresina
1931 Sigmund Ruud NOR 81,5m Davos
1932 Sigmund Ruud NOR 86 m Villars
1934 Birger Ruud NOR 92 m Planica
1935 Reidar Andersen NOR 93 m Planica
1935 Stanisław Marusarz POL 95 m Planica
1935 Reidar Andersen NOR 99 m Planica
1935 Fritz Kainersdörfer AUT 99,5 m Ponte di Legno
1936 Josef Bradl AUT 101 m Planica
1938 Josef Bradl AUT 107 m Planica
1941 Rudi Gehring GER 108m Planica
1941 Franz Mair GER 109 m Planica
1941 Hans Lahr GER 111 m Planica
1941 Paul Kraus GER 112 m Planica
1941 Rudi Gehring GER 118 m Planica
1948 Fritz Tschannen SUI 120 m Planica
1950 Willi Gantschnig AUT 124 m Oberstdorf
1950 Sepp Weiler GER 127 m Oberstdorf
1950 Dan Netzell SWE 135 m Oberstdorf
1951 Tauno Luiro FIN 139 m Oberstdorf
1961 Joze Slibar YUG 141 m Oberstdorf
1964 Dalibor Motejlek TCH 142 m Oberstdorf
1964 Nilo Zandanel ITA 144 m Oberstdorf
1965 Peter Lesser DDR 145 m Kulm
1966 Bjørn Wirkola NOR 146 m Vikersund
1967 Lars Grini NOR 147 m Oberstdorf
1967 Kjell Sjøberg NOR 148 m Oberstdorf
1967 Lars Grini NOR 150 m Oberstdorf
1968 Reinhold Bachler AUT 154 m Vikersund
1969 Bjørn Wirkola NOR 156 m Planica
1969 Bjørn Wirkola NOR 160 m Planica
1969 Jiří Raška TCH 164 m Planica
1969 Manfred Wolf DDR 165 m Planica
1973 Heinz Wosipiwo DDR 169 m Oberstdorf
1976 Geir Uwe Berg NOR 173 m Oberstdorf
1976 Toni Innauer AUT 174 m Oberstdorf
1976 Toni Innauer AUT 176 m Oberstdorf
1979 Klaus Ostwald DDR 176 m Planica
1981 Armin Kogler AUT 180 m Oberstdorf
1983 Pavel Ploc TCH 181 m Harrachov
1984 Matti Nykänen FIN 182 m Oberstdorf
1984 Matti Nykänen FIN 185 m Oberstdorf
1985 Mike Holland USA 186 m Planica
1985 Matti Nykänen FIN 187 m Planica
1985 Matti Nykänen FIN 191 m Planica
1987 Vegard Opaas NOR 193 m Planica
1987 Piotr Fijas POL 194 m Planica
17.3.1994 Toni Nieminen FIN 203,0 m Planica
18.3.1994 Espen Bredesen NOR 209,0 m Planica
23.3.1997 Espen Bredesen NOR 210,0 m Planica
23.3.1997 Lasse Ottesen NOR 212,0 m Planica
19.3.1999 Martin Schmitt GER 214,5 m Planica
20.3.1999 Tommy Ingebrigtsen NOR 219,5 m Planica
17.3.2000 Thomas Hörl AUT 224,5 m Planica
19.3.2000 Andreas Goldberger AUT 225,0 m Planica
20.3.2003 Matti Hautamäki FIN 227,5 m Planica
22.3.2003 Matti Hautamäki FIN 228,5 m Planica
23.3.2003 Matti Hautamäki FIN 231,0 m Planica
20.3.2005 Tommy Ingebrigtsen NOR 231,0 m Planica
20.3.2005 Bjørn Einar Romøren NOR 234,5 m Planica
20.3.2005 Matti Hautamäki FIN 235,5 m Planica
20.3.2005 Bjørn Einar Romøren NOR 239,0 m Planica
11.2.2011 Johan Remen Evensen NOR 243,0 m Vikersund
11.2.2011 Johan Remen Evensen NOR 246,5 m Vikersund
14.2.2015 Peter Prevc SLO 250,0 m Vikersund
15.2.2015 Anders Fannemel NOR 251,5 m Vikersund
18.3.2017 Robert Johansson NOR 252,0 m Vikersund
18.3.2017 Stefan Kraft AUT 253,5 m Vikersund

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Nro Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 1/1863 Norja Ingrid Olsdatter Vestby Norja Trysil, Ruotsi-Norja Nordbybakken
2 1897 Norja Ragna Pettersen 12,0 m Norja Nydalen, Ruotsi-Norja Mesterbakken
3 1902 Norja Hilda Stang 14,5 m Norja Gjøvik, Norja Tranbergbakken
4 1910 21,0 m
5 22,0 m Norja Bærum, Norja Solbergbakken
6 1911 Itävalta-Unkari Paula von Lamberg Itävalta-Unkari Kitzbühel, Itävalta-Unkari Grubschanze
7 1922 Kanada Isabel Coursier 25,6 m Kanada Revelstoke, Kanada Big Hill
8 1926 Norja Olga Balsted Eggen 26,0 m Ruotsi Arvika, Ruotsi
9 1928 Kanada Isabel Coursier 31,4 m Kanada Revelstoke, Kanada Big Hill
10 1931 Norja Johanne Kolstad 40,0 m Norja Nydalen, Norja
11 18.1.1931 46,5 m Norja Odnes, Norja Flubergbakken
12 17.2.1931 49,0 m Norja Raufoss, Norja Lønnbergbakken
13 1932 62,0 m Norja Trondheim, Norja Gråkallbakken K60
14 6.3.1938 69,5 m Yhdysvallat Berlin, Yhdysvallat Big Nansen Ski Jump K80
15 22.3.1973 Norja Anita Wold 73,0 m Norja Meldal, Norja Kløvsteinbakken K87
16 3.2.1974 82,5 m
17 16.3.1974 91,0 m Tšekkoslovakia Štrbské Pleso, Tšekkoslovakia MS 1970 A K110
18 94,0 m
19 14.1.1976 97,5 m Japani Sapporo, Japani Ōkurayama K110
20 29.3.1981 Suomi Tiina Lehtola 110,0 m Suomi Kuusamo, Suomi Rukatunturi
21 22.1.1989 Norja Merete Kristiansen 111,0 m Norja Odnes, Norja Flubergbakken K105
22 7.1.1994 Itävalta Eva Ganster 112,0 m Itävalta Bischofshofen, Itävalta Paul-Außerleitner-Schanze K120
23 1994 113,5 m Norja Lillehammer, Norja Lysgårdsbakken K120
24 6.1.1997 115,0 m Itävalta Bischofshofen, Itävalta Paul-Außerleitner-Schanze K120
25 4.2.1997 144,0 m Itävalta Tauplitz, Itävalta Kulm HS200
26 5.2.1997 161,0 m
27 6.2.1997 163,0 m
28 7.2.1997 164,5 m
29 9.2.1997 165,0 m
30 167,0 m
31 29.1.2003 Itävalta Daniela Iraschko 188,0 m
32 200,0 m

Kesämaailmanennätyksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanennätyksen kehitys hypättäessä muovitetulla alastulorinteellä:

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 31.10.1954 Itä-Saksan lippu 1949–1959. Itä-Saksan lippu 1949–1959. Zella-Mehlis, Itä-Saksa Regenbergschanze K25
2 20.11.1954 Itä-Saksan lippu 1949–1959. Werner Lesser 41,0 m Itä-Saksan lippu 1949–1959. Oberhof, Itä-Saksa Wadebergschanze K40
3 42,0 m
4 30.9.1973 Itä-Saksan lippu Heinz Wossipiwo 84,0 m Tšekkoslovakia Frenštát pod Radhoštěm, Tšekkoslovakia Areal Horečky K90
5 86,0 m
6 6.8.1979 Itä-Saksan lippu Holger Greiner-Petter 97,0 m Itä-Saksan lippu Oberhof, Itä-Saksa Rennsteig-Schanze K90
7 7.8.1979 Itä-Saksan lippu Jochen Danneberg 110,0 m
8 31.10.1993 Japani Noriaki Kasai 126,5 m Japani Hakuba, Japani Olympic Large Hill HS131
9 25.9.1994 Japani Takehito Suda 127,0 m
10 20.8.1995 Saksa Rico Meinel 130,5 m Norja Trondheim, Norja Granåsen HS131
11 18.8.1996 Suomi Ari-Pekka Nikkola 131,0 m
12 17.8.1997 Japani Kazuyoshi Funaki 132,5 m
13 13.9.2002 Itävalta Martin Höllwarth 135,0 m Itävalta Innsbruck, Itävalta Bergiselschanze HS134
14 23.8.2003 Suomi Veli-Matti Lindström 136,5 m Norja Trondheim, Norja Granåsen HS131
15 24.8.2003 137,5 m
16 3.9.2004 Tšekki Jakub Janda Puola Zakopane, Puola Wielka Krokiew im. Stanisława Marusarza HS134
17 5.9.2004 Norja Daniel Forfang 139,5 m
18 2.9.2005 Norja Petter Tande 142,0 m Itävalta Bischofshofen, Itävalta Paul-Außerleitner-Schanze HS140
19 16.8.2007 Itävalta Gregor Schlierenzauer 143,5 m Italia Pragelato, Italia Trampolino Olimpico HS140
20 2.9.2007 Itävalta Bernhard Gruber Itävalta Bischofshofen, Itävalta Paul-Außerleitner-Schanze HS140
21 5.10.2007 Itävalta Gregor Schlierenzauer 146,0 m Saksa Klingenthal, Saksa Vogtland Arena HS140
22 2.10.2009 Suomi Harri Olli
23 23.9.2011 Norja Vegard Haukø Sklett 147,0 m
24 15.10.2016 Venäjä Dmitri Vasiljev 147,5 m Venäjä Krasnaja Poljana, Venäjä RusSki Gorki Olympic Hill HS140
25 11.7.2018 Kazakstan Sergey Tkachenko 151,0 m Kazakstan Štšutšinsk, Kazakstan Burabay HS140

11. heinäkuuta 2018 Jurij Tepeš hyppäsi 154,0 metriä Burabay HS140 -mäestä, mutta kaatui hyppynsä.

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Päivämäärä Hyppääjä Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 22.7.2006 Norja Anette Sagen 127,0 m Yhdysvallat Park City, Yhdysvallat Utah Olympic Park HS134
2 28.10.2007 Japani Yoshiko Kasai 131,0 m Japani Sapporo, Japani Ōkurayama HS134
3 16.10.2011 Norja Anette Sagen 132,5 m Norja Trondheim, Norja Granåsen W-123 HS140
4 30.11.2011 Slovenia Špela Rogelj 140,0 m Saksa Klingenthal, Saksa Schwarzbergschanze HS140
8.9.2018 Slovenia Jerneja Brecl Venäjä Tšaikovski, Venäjä Tšaikovski HS140
6 2.11.2018 Japani Sara Takanashi 144,0 m Japani Sapporo, Japani Ōkurayama HS134

21. elokuuta 2013 Sarah Hendrickson hyppäsi 148,0 metriä Schattenberschanze HS137 -mäestä ja 31. heinäkuuta 2018 Maren Lundby hyppäsi 149,0 metriä Granåsen W-123 HS140 -mäestä, mutta he kaatuivat hyppynsä.

Tandem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkihyppysuoritus jossa yhdellä suksiparilla hyppää kaksi hyppääjää.[2]

Nro. Päivämäärä Hyppääjät Pituus Paikkakunta Hyppyrimäki
1 18.2.2016 Slovenia Rok Urbanc
Slovenia Jaka Rus
35,0 m Slovenia Planica, Slovenia Bloudkova Velikanka HS45

Pisimmät hypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo pisimmälle kantaneista mäkihypyn pystyssä pysytyistä suorituksista. Tähdellä merkityt (*) ovat tai ovat olleet maailmanennätyksiä. Voimassa olevat kansalliset ennätykset on merkitty lihavoidulla.

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naiset (kesä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo pisimmälle kantaneista naisten mäkihypyn suorituksista hypättäessä muovitetulle alastulorinteelle. Voimassa olevat kansalliset ennätykset on merkitty lihavoidulla, jos se on lumelle hypättyä ennätystä pidempi tai yhtäpitkä suoritus.

Tilanne naisten osalta 20.1.2019 asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The history of ladies ski jumping 9.3.2008. skisprungschanzen.com. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  2. Trainers4me.com: First ever tandem ski jump - World record 21.2.2016. Youtube. Viitattu 13.1.2017.
  3. Lindsey Van Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  4. Sarah Hendrickson Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  5. Nita Englund Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  6. Von Sulzer, Thomas: Miss Adler Bild.de. 6.1.2007. Viitattu 11.2.2016. (saksaksi)
  7. Jessica Jerome Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  8. Nina Lussi Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  9. Abby Ringquist Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  10. Alissa Johnson Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  11. Tara Geraghty-Moats Womens’s Ski Jumping USA. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)