Toni Nieminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toni Nieminen
Henkilötiedot
Koko nimi Toni Markus Nieminen
Syntymäaika 31. toukokuuta 1975 (ikä 40)
Syntymäpaikka Lahti, Suomi
Pituus 184 cmlähde?
Ammattilaisura
Seura Lahden Hiihtoseura
Puijon Hiihtoseura
Paras sijoitus 1
Maailmancup
Kaudet 19912002
Voitot 9
Palkintokorokkeella 12
Mitalit
Maa: Suomen lippu Suomi
Miesten mäkihyppy
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Albertville 1992 suurmäki
Kultaa Kultaa Albertville 1992 joukkuemäki
Pronssia Pronssia Albertville 1992 normaalimäki
Nuorten MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Vuokatti 1992 joukkuemäki
Kultaa Kultaa Vuokatti 1992 normaalimäki

Toni Markus Nieminen (s. 31. toukokuuta 1975 Lahti) on suomalainen uransa lopettanut mäkihyppääjä ja olympiavoittaja. Hänen suurimpiin saavutuksiinsa kuuluu vuonna 1992 Albertvillen talviolympialaisissa, vain 16 vuoden iässä, saavutettu suurmäen kulta. Nieminen oli Albertvillessä mukana myös kultaa hypänneessä joukkueessa, sekä otti normaalimäessä pronssia. Samana vuonna hän voitti myös sekä Keski-Euroopan mäkiviikon että maailmancupin kokonaiskilpailut. Nieminen on myös edelleen kaikkien aikojen nuorin mäkiviikon kokonaiskilpailun voittoon yltänyt hyppääjä.

Nieminen nousi yleisön tietoisuuteen toimimalla 13-vuotiaana 1989 Lahden MM-hiihtojen koehyppääjänä. Hän siirtyi V-tyyliin keväällä 1991, jonka jälkeen ura lähti jyrkkään nousuun. Nieminen voitti ensimmäisen maailmancup-osakilpailunsa syksyllä 1991 Thunder Bayssa. Saman kauden aikana hän voitti 1992 kolme SM-kultaa ja kaksi nuorten MM-kultaa ja yhteensä kahdeksan maailmancupin osakilpailua edellä mainittujen saavutusten lisäksi.

Myöhemmin urallaan Nieminen ei enää päässyt vuoden 1992 saavutustensa tasolle. MM-Falunissa 1993 Nieminen oli 5:s normaalimäessä mutta vastapainoksi epäonnistui lähes täysin suurmäessä ja oli joukkuekisassakin varsin vaisu. Planican lentomäessä vuonna 1994 hän tosin ensimmäisenä mäkihyppääjänä ylitti 200 metrin rajapyykin. 1994/95 Nieminen otti Puijolla viimeisen maailmancup-voittonsa K90-mäessä ja oli saman talven maailmancupissa 11:s kokonaispisteissä sekä Keski-Euroopan mäkiviikon 8:s. Thunder Bayn MM-kisoissa Nieminen sen sijaan epäonnistui lähes täysin ja katsoi sivusta kun joukkuekaverit (Ahonen, Nikkola, Soininen ja Laitinen) voittivat joukkuemäen maailmanmestaruuden. Nieminen kuului vielä Suomen 2002 Salt Lake Cityn olympialaisten mäkijoukkueeseen, ja hän kantoi Suomen joukkueen lippua kilpailujen avajaisissa.

Aikoinaan otsikoihin nousi myös Toni Niemisen erikoisluvalla 17-vuotiaana saama ajokortti. Mäkihyppyuransa jälkeen Nieminen on muun muassa kilpaillut raviohjastajana. Hän on myös toiminut MTV3-kanavalla mäkihyppylähetysten asiantuntijakommentaattorina selostaja Jani Uotilan rinnalla. Nieminen toimii nykyisin Suomen Hiihtoliiton mäkihypyn junioriryhmän valmentajana.

Vuosina 1992–96 Nieminen oli ylivoimaisesti tunnetuimpia ellei tunnetuin nuori mies Suomessa. Menestystalvena puhuttiin suoranaisesta Toni-ilmiöstä. Menestyksen loputtua ilmiö kuihtui, mutta otsikoissa ja urheiluohjelmissa Nieminen pysyi esillä vuosia eteenpäin, vaikka nousu takaisin huipulle urheilussa ei onnistunut.

Lahden kaupunginhallitus myönsi hänelle 1.11.2000 Lahti-mitalin numero 40.

Nykyhetket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nieminen toimii ammatikseen ravivalmentajana. Hänellä on 15 hevosen talli Ylöjärvellä Karhen kylässä. Nieminen on vuonna 2004 alkaneella raviohjastajan urallaan ajanut noin 420 starttia (kesäkuuhun 2012 mennessä), joista hän on voittanut 24. [1] Nieminen toimii myös juontajana ja asiantuntijana TotoTV:n ravilähetyksissä. Toni Nieminen toimii myös yritys- ja koulutilaisuuksien luennoitsijana [2].

Nieminen oli kymmenen vuotta naimisissa kirjailija Veera Niemisen kanssa.[3] He erosivat vuoden 2013 loppupuolella. Syyskuussa 2015 Nieminen meni naimisiin Heidi Laitilan kanssa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.