Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon entisistä seurakunnista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon entisistä seurakunnista. Se käsittää kirkon seurakunnat, jotka on lakkautettu historiallisella ajalla. Nykyiset seurakunnat ovat sivulla Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista.

Tästä luettelosta voi puuttua joitakin nuorempia seurakuntia 1900-luvun loppupuolelta. Lisäksi voi puuttua sellaisia kappeliseurakuntia ja tehdasseurakuntia, joilla ei ollut omia kirkonkirjoja. Luettelossa ei ole huomioitu seurakuntien nimenmuutoksia esimerkiksi kuntaliitosten yhteydessä.

Seurakunta [1][2][3][4][5] Lakkautusvuosiselvennä Seurakunta, johon liitetty Huomautuksia
Agricolan seurakunta 1999 Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Ahlaisten seurakunta 2015 Meri-Porin seurakunta
Aitolahden seurakunta 2014 Messukylän seurakunta
Alahärmän seurakunta 2009 Kauhavan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Alastaron seurakunta 2009 Loimaan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Alatornion seurakunta 2007 Tornion seurakunta
Alppilan seurakunta 2011 Kallion seurakunta
Angelniemen seurakunta 1967 Halikon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Anjalan seurakunta 1999 Anjalankosken seurakunta
Anttolan seurakunta 2013 Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta
Artjärven seurakunta 2011 Orimattilan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Askaisten seurakunta 1957 Lemu-Askaisten seurakunta Askainen ja Lemu jatkoivat erillisinä kuntina vuoteen 2008 asti
Bomarsundin linnanseurakunta 1854lähde? ?
Bromarvin seurakunta 2015 Ekenäsnejdens svenska församling ja Raaseporin suomalainen seurakunta Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Brändön seurakunta 2006 Ahvenanmaan pohjoinen saaristoseurakunta Nimeksi Brändö-Kumlinge församling vuonna 2010
Degerbyn seurakunta 1950[6] Inkoon seurakunta
Dragsfjärd församling 2009 Kemiönsaaren seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Enonkosken seurakunta 2013 Savonlinnan seurakunta Enonkoski jatkoi omana kuntanaan
Eräjärven seurakunta 1973 Oriveden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Espoon seurakunta 1950 Espoon suomalainen seurakunta ja Espoon ruotsalainen seurakunta Jaettu Espoon suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Espoon suomalainen seurakunta 1964 Etelä-Espoon seurakunta, Kanta-Espoon seurakunta ja Leppävaaran seurakunta Jaettu kolmeksi seurakunnaksi (Tapiolan seurakunta erotettiin vuonna 1960)
Etelä-Espoon seurakunta 1975 Kivenlahden seurakunta ja Olarin seurakunta Jaettu kahdeksi seurakunnaksi
Fagervikin tehdasseurakunta 1870 Inkoon seurakunta
Finström församling 1985lähde? Finström-Geta församling
Föglön seurakunta 2006 Ahvenanmaan eteläinen saaristoseurakunta
Geta församling 1985lähde? Finström-Geta församling
Haapasaaren seurakunta 1967[7] Kotkan seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo seitsemän vuotta ennen kuntaliitosta
Hakavuoren seurakunta 2011 Haagan seurakunta
Halikon seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Hamina-Vehkalahden seurakunta 2011 Haminan seurakunta
Hangon maaseurakunta 1919 Hangon seurakunta
Hartolan seurakunta 2019 Tainionvirran seurakunta Hartola jatkoi omana kuntanaan
Haukivuoren seurakunta 2013 Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta
Heinolan kaupunkiseurakunta 2007 Heinolan seurakunta
Heinolan maaseurakunta 2007 Heinolan seurakunta
Helsingin eteläinen suomalainen seurakunta 1956 Johanneksen seurakunta Nimenmuutos
Helsingin kaupungin ruotsalais-suomalainen seurakunta 1906 Helsingin eteläinen suomalainen seurakunta, Helsingin pohjoinen suomalainen seurakunta, Norra svenska församling, Södra svenska församling, Sörnäisten suomalainen seurakunta ja Sörnäs svenska församling Jaettu kuudeksi seurakunnaksi
Helsingin pohjoinen suomalainen seurakunta 1946 Keski-Helsingin seurakunta ja Töölön seurakunta Jaettu kahdeksi seurakunnaksi
Helsingin pitäjän suomalainen seurakunta 1966 Korson seurakunta, Tikkurilan seurakunta ja Vantaankosken seurakunta Jaettu kolmeksi seurakunnaksi
Hervannan seurakunta 2014 Tampereen Eteläinen seurakunta
Himangan seurakunta 2010 Kalajoen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Hinnerjoen seurakunta 2007 Euran seurakunta
Hiittisten seurakunta 2009 Kemiönsaaren seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Honkajoen seurakunta 2019 Kankaanpään seurakunta Honkajoki jatkoi omana kuntanaan
Honkilahden seurakunta 2007 Euran seurakunta
Houtskärs församling 2009 Väståbolands svenska församling Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Huopalahden seurakunta 2011 Haagan seurakunta
Hämeenkosken seurakunta 2007 Hollolan seurakunta Hämeenkoski jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2015 asti
Hämeenlinnan seurakunta 2003 Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Härmälän seurakunta 2014 Tampereen Eteläinen seurakunta
Iisalmen kaupunkiseurakunta 1970 Iisalmen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Iisalmen maaseurakunta 1970 Iisalmen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Iniö församling 2009 Väståbolands svenska församling Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Inkeroisten seurakunta 1999 Anjalankosken seurakunta
Jaalan seurakunta 2009 Kuusankosken seurakunta Kouvolassa tapahtui suurkuntaliitos, mutta muiden yhdistyneiden kuntien seurakunnat jatkoivat itsenäisinä
Jalasjärven seurakunta 2016 Kurikan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Jepuan seurakunta 2013 Uudenkaarlepyyn seurakunta
Johanneksen seurakunta 1999 Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Jokioisten tehdasseurakunta 1821 Jokioisten kappeliseurakunta
Juankosken seurakunta 2011 Järvi-Kuopion seurakunta Juankoski jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2016 asti
Jurvan seurakunta 2009 Kurikan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Juupajoen seurakunta 2015 Oriveden seurakunta Juupajoki jatkoi omana kuntanaan
Jyväskylän kaupunkiseurakunta 2009 Jyväskylän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Jyväskylän maaseurakunta 2009 Jyväskylän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Jämijärven seurakunta 2019 Kankaanpään seurakunta Jämijärvi jatkoi omana kuntanaan
Jämsänkosken seurakunta 2009 Jämsän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Jäppilän seurakunta 2004 Pieksämäen maaseurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kaarlelan ruotsalainen seurakunta 2004 Kokkolan ruotsalainen seurakunta
Kaarlelan suomalainen seurakunta 1993 Kokkolan suomalainen seurakunta
Kaavin seurakunta 2011 Järvi-Kuopion seurakunta Kaavi jatkoi omana kuntanaan
Kakskerran seurakunta 1959 Turun Martinseurakunta Kakskerta jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 1967 asti
Kalannin seurakunta 2009 Uudenkaupungin seurakunta
Kalevan seurakunta 2014 Tampereen tuomiokirkkoseurakunta
Kangaslammin seurakunta 2005 Varkauden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kannonkosken seurakunta 2007 Saarijärven seurakunta Kannonkoski jatkoi omana kuntanaan
Kanta-Loimaan seurakunta 2005 Loimaan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Karinaisten seurakunta 2005 Pöytyän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Karjaan ruotsalainen seurakunta 2015 Karis-Pojo svenska församling
Karjaan seurakunta 1997 Karjaan suomalainen seurakunta ja Karjaan ruotsalainen seurakunta Jaettu Karjaan suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Karjaan suomalainen seurakunta 2015 Raaseporin suomalainen seurakunta
Karjalan seurakunta 1977 Mynämäen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Karjalohjan seurakunta 2013 Lohjan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Karkun seurakunta 2004 Vammalan seurakunta
Karttulan seurakunta 2011 Kuopion Kallaveden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Karunan seurakunta 1969 Sauvon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos, uudeksi nimeksi Sauvo-Karunan seurakunta
Karungin seurakunta 2007 Tornion seurakunta
Kaustisen seurakunta 2006 Kaustisen ja Ullavan seurakunta Kaustinen jatkoi omana kuntanaan
Kauvatsan seurakunta 2007 Kokemäen seurakunta
Keikyän seurakunta 2009 Sastamalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kellokosken tehdasseurakunta 1869 Tuusulan seurakunta
Kerimäen seurakunta 2013 Savonlinnan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Keski-Helsingin seurakunta 1956 Vanhankirkon seurakunta, Lauttasaaren seurakunta ja Suurkirkon seurakunta Jaettu kolmeksi seurakunnaksi
Kestilän seurakunta 2006 Siikalatvan seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo kolme vuotta ennen kuntaliitosta
Kesälahden seurakunta 2013 Kiteen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kiihtelysvaaran seurakunta 2005 Vaara-Karjalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kiikalan seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kiikan seurakunta 2009 Sastamalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kiikoisten seurakunta 2013 Sastamalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kimito församling 2009 Kemiönsaaren seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kirkkonummen seurakunta 1963 Kirkkonummen suomalainen seurakunta ja Kirkkonummen ruotsalainen seurakunta Jaettu Kirkkonummen suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Kiskon seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kiukaisten seurakunta 2009 Euran seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kivijärven seurakunta 2007 Saarijärven seurakunta Kivijärvi jatkoi omana kuntanaan
Koijärven seurakunta 2007 Forssan seurakunta
Kokkolan emäseurakunta 1966 Kaarlelan suomalainen seurakunta ja Kaarlelan ruotsalainen seurakunta Jaettu Kaarlelan suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Kokkolan seurakunta 1927 Kokkolan suomalainen seurakunta ja Kokkolan ruotsalainen seurakunta Jaettu Kokkolan suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Konginkankaan seurakunta 2005 Äänekosken seurakunta
Korpilahden seurakunta 2009 Jyväskylän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Korpo församling 2009 Väståbolands svenska församling Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kortesjärven seurakunta 2009 Kauhavan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kosken tehdasseurakunta 1867 Perniön seurakunta
Kosken Tl seurakunta 2019 Martinkosken seurakunta Koski Tl jatkoi omana kuntanaan
Koskenpään seurakunta 2004 Jämsänkosken seurakunta
Kotkan seurakunta 2017 Kotka-Kymin seurakunta
Kristiinankaupungin ruotsalainen seurakunta 2006 Lapväärtin-Kristiinankaupungin seurakunta
Kristiinankaupunki-Tiukan seurakunta 1978[8] Kristiinankaupungin suomalainen seurakunta ja Kristiinankaupungin ruotsalainen seurakunta Jaettu Kristiinankaupungin suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi; samalla aiemmin kaksikieliset Lapväärtin ja Siipyyn seurakunnat muutettiin yksinomaan ruotsinkielisiksi niin, että suomenkieliset jäsenet siirtyivät Kristiinankaupungin suomalaisen seurakunnan jäseniksi
Kuhmalahden seurakunta 2005 Kangasalan seurakunta Kuhmalahti jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2010 asti
Kuhmoisten seurakunta 2017 Hollolan seurakunta Kuhmoinen jatkoi omana kuntanaan
Kuivaniemen seurakunta 2007 Iin seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kullaan seurakunta 2005 Ulvilan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kulosaaren seurakunta 2011 Herttoniemen seurakunta
Kumlingen seurakunta 2006 Ahvenanmaan pohjoinen saaristoseurakunta Nimeksi Brändö-Kumlinge församling vuonna 2010
Kuopion maaseurakunta 1969 Kallaveden seurakunta Nimenmuutos
Kuoreveden seurakunta 2009 Jämsän seurakunta
Kurun seurakunta 2009 Ylöjärven seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kuusiston seurakunta 1954 Kaarinan seurakunta
Kuusjoen seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Kylmäkosken seurakunta 2007 Akaan seurakunta Kylmäkoski jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2010 asti
Kymin seurakunta 2017 Kotka-Kymin seurakunta
Käpylän seurakunta 2011 Oulunkylän seurakunta
Kärkölän seurakunta 2017 Hollolan seurakunta Kärkölä jatkoi omana kuntanaan
Kökarin seurakunta 2006 Ahvenanmaan eteläinen saaristoseurakunta
Köyliön seurakunta 2016 Säkylä-Köyliön seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Langinkosken seurakunta 2017 Kotka-Kymin seurakunta
Lapin seurakunta 2009 Rauman seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Lapinjärven seurakunta 1950 Lapinjärven suomalainen seurakunta ja Lapinjärven ruotsalainen seurakunta Jaettu Lapinjärven suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Lapinjärven suomalainen seurakunta 2019 Agricolan suomalainen seurakunta Lapinjärvi jatkoi omana kuntanaan
Lappträsks svenska församling 2019 Agricola svenska församling Lapinjärvi jatkoi omana kuntanaan
Lapväärtin seurakunta 2006 Lapväärtin-Kristiinankaupungin seurakunta
Lehtimäen seurakunta 2009 Alajärven seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Leivonmäen seurakunta 2008 Joutsan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Lemin seurakunta 2019 Taipaleen seurakunta Lemi jatkoi omana kuntanaan
Lemland församling 1971lähde? Lemland-Lumparlands församling
Lemu-Askaisten seurakunta 2009 Maskun seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Lestijärven seurakunta 2007 Toholammin seurakunta Lestijärvi jatkoi omana kuntanaan
Liljendalin seurakunta 2019 Agricolan suomalainen seurakunta ja Agricola svenska församling Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Loimaan kaupunkiseurakunta 2005 Loimaan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Lokalahden seurakunta 2009 Uudenkaupungin seurakunta
Loviisan seurakunta 1958 Loviisan suomalainen seurakunta ja Loviisan ruotsalainen seurakunta Jaettu Loviisan suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Loviisan suomalainen seurakunta 2019 Agricolan suomalainen seurakunta
Lovisa svenska församling 2019 Agricola svenska församling
Luhangan seurakunta 2006 Joutsan seurakunta Luhanka jatkoi omana kuntanaan
Lukas församling 2009 Petrus församling Sijaitsi Helsingissä
Lumparland församling 1971lähde? Lemland-Lumparlands församling
Luopioisten seurakunta 2007 Pälkäneen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Luvian seurakunta 2017 Eurajoen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Längelmäen seurakunta 2007 Kuoreveden seurakunta ja Oriveden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos; jaettu kyseisten seurakuntien kesken
Maaningan seurakunta 2015 Kuopion Kallaveden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Maksamaan seurakunta 2007 Vöyrin seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Malmin ruotsalainen seurakunta 1961 Markus församling ja Matteus församling Jaettu kahdeksi seurakunnaksi; lisäksi aiemmin kaksikielisen Oulunkylän seurakunnan ruotsinkieliset siirrettiin samassa yhteydessä Markuksen seurakuntaan ja Kulosaaren ruotsinkieliset Matteuksen seurakuntaan
Malmin suomalainen seurakunta 1961 Malmin seurakunta, Pakilan seurakunta ja Herttoniemen seurakunta Jaettu kolmeksi seurakunnaksi
Markus församling 2009 Petrus församling Sijaitsi Helsingissä
Marttilan seurakunta 2019 Martinkosken seurakunta Marttila jatkoi omana kuntanaan
Meilahden seurakunta 2019 Töölön seurakunta
Mellilän seurakunta 2009 Loimaan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Merijärven seurakunta 2006 Ylivieskan seurakunta Merijärvi jatkoi omana kuntanaan
Metsämaan seurakunta 2000 Kanta-Loimaan seurakunta
Miehikkälän seurakunta 2007 Virolahden seurakunta Miehikkälä jatkoi omana kuntanaan
Mietoisten seurakunta 2007 Mynämäen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Mikkelin maaseurakunta 2013 Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta
Mouhijärven seurakunta 2009 Sastamalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Munkkivuoren seurakunta 2011 Munkkiniemen seurakunta
Munsalan seurakunta 2013 Uudenkaarlepyyn seurakunta
Mustion tehdasseurakunta 1923 Karjaan seurakunta
Muurlan seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Muuruveden seurakunta 2003 Juankosken seurakunta
Myllykosken seurakunta 1999 Anjalankosken seurakunta
Mäntän seurakunta 2009 Mänttä-Vilppulan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Nagu församling 2009 Väståbolands svenska församling Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Nilsiän seurakunta 2013 Järvi-Kuopion seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Norra svenska församling 2009 Johannes församling Sijaitsi Helsingissä
Nuijamaan seurakunta 2009 Lappeen seurakunta
Nummen seurakunta 2013 Lohjan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Nurmon seurakunta 2009 Seinäjoen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Nybyn tehdasseurakunta 1803 Iin seurakunta
Oravais församling 2011 Vörå församling Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Oripään seurakunta 2017 Pöytyän seurakunta Oripää jatkoi omana kuntanaan
Orismalan tehdasseurakunta 1869 Isonkyrön seurakunta
Padasjoen seurakunta 2017 Hollolan seurakunta Padasjoki jatkoi omana kuntanaan
Paraisten suomalainen seurakunta 2009 Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta Nimenmuutos, toimialueen laajeneminen koko uuden Länsi-Turunmaan (nyk. Parainen) kaupungin alueelle
Pattijoen seurakunta 2007 Raahen seurakunta
Pernajan seurakunta 2019 Agricolan suomalainen seurakunta ja Agricola svenska församling Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Perniön seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Perttelin seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pertunmaan seurakunta 2016 Mäntyharjun seurakunta Pertunmaa jatkoi omana kuntanaan
Peräseinäjoen seurakunta 2005 Seinäjoen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pieksämäen kaupunkiseurakunta 2007 Pieksämäen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pieksämäen maaseurakunta 2007 Pieksämäen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pihlajaveden seurakunta 1995 Keuruun seurakunta
Pihlavan seurakunta 2015 Meri-Porin seurakunta
Piippolan seurakunta 2006 Siikalatvan seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo kolme vuotta ennen kuntaliitosta
Pohjan ruotsalainen seurakunta 2015 Karis-Pojo svenska församling
Pohjan suomalainen seurakunta 2015 Raaseporin suomalainen seurakunta
Pohjaslahden seurakunta 1996 Vilppulan seurakunta
Pomarkun seurakunta 2019 Noormarkun seurakunta Pomarkku jatkoi omana kuntanaan
Porin kaupunki- ja maaseurakunta 1961 Pihlavan seurakunta, Länsi-Porin seurakunta ja Keski-Porin seurakunta Jaettu kolmeksi seurakunnaksi
Pulkkilan seurakunta 2006 Siikalatvan seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo kolme vuotta ennen kuntaliitosta
Punkaharjun seurakunta 2013 Savonlinnan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pusulan seurakunta 2013 Lohjan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Pyhämaan seurakunta 2009 Uudenkaupungin seurakunta
Pyhännän seurakunta 2006 Siikalatvan seurakunta Pyhäntä jatkoi omana kuntanaan eikä liittynyt kolme vuotta myöhemmin perustettuun Siikalatvan kuntaan
Pylkönmäen seurakunta 2007 Saarijärven seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo kaksi vuotta ennen kuntaliitosta
Pyynikin seurakunta 2014 Tampereen tuomiokirkkoseurakunta
Pörtoms församling 2014 Närpes församling
Rantasalmen seurakunta 2016 Savonlinnan seurakunta Rantasalmi jatkoi omana kuntanaan
Rantsilan seurakunta 2008 Siikalatvan seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo vuotta ennen kuntaliitosta
Raution seurakunta 2006 Kalajoen seurakunta
Rautjärven seurakunta 2019 Ruokolahden seurakunta Rautjärvi jatkoi omana kuntanaan
Rengon seurakunta 2011 Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Reposaaren seurakunta 2015 Meri-Porin seurakunta
Revonlahden seurakunta 1973 Paavolan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos; vuonna 1992 nimeksi Ruukin seurakunta
Riistaveden seurakunta 2011 Järvi-Kuopion seurakunta
Ristiinan seurakunta 2013 Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Ruotsinpyhtään seurakunta 2019 Agricolan suomalainen seurakunta ja Agricola svenska församling Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Ruukin seurakunta 2006 Siikasalon seurakunta Ruukki jatkoi omana kuntanaan vielä vuoden ajan
Rääkkylän seurakunta 2017 Kiteen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos, joka ei lopulta toteutunut; Rääkkylä jatkoi omana kuntanaan
Saaren seurakunta 2005 Parikkalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Sahalahden seurakunta 2005 Kangasalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Saimaan kanavan seurakunta 1857 ?
Saloisten seurakunta 2007 Raahen seurakunta
Salo-Uskelan seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Sammatin seurakunta 2013 Lohjan seurakunta
Sauvo-Karunan seurakunta 2019 Paimion seurakunta Sauvo jatkoi omana kuntanaan
Savitaipaleen seurakunta 2019 Taipaleen seurakunta Savitaipale jatkoi omana kuntanaan
Savonlinna-Säämingin seurakunta 2013 Savonlinnan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Savonrannan seurakunta 2007 Kerimäen seurakunta Savonranta jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2008 asti
Savukosken seurakunta 1931[9] Pelkosenniemen seurakunta Savukoski jatkoi omana kuntanaan
Seilin kappeliseurakunta 1841 Nauvon seurakunta
Siikajoen seurakunta 2007 Siikasalon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Siikasalon seurakunta 2013 Raahen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Siipyyn seurakunta 2006 Lapväärtin-Kristiinankaupungin seurakunta
Simpeleen seurakunta 1999 Rautjärven seurakunta
Sipoon seurakunta 1965 Sipoon suomalainen seurakunta ja Sibbo svenska församling Jaettu Sipoon suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Sippolan seurakunta 1999 Anjalankosken seurakunta
Siuntion seurakunta 2000 Siuntion suomenkielinen seurakunta ja Sjundeå svenska församling Jaettu Siuntion suomalaiseksi ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi
Snappertunan seurakunta 2015 Ekenäsnejdens svenska församling ja Raaseporin suomalainen seurakunta Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Somerniemen seurakunta 2007 Someron seurakunta
Sottungan seurakunta 2006 Ahvenanmaan eteläinen saaristoseurakunta
Sukevan seurakunta 2005 Sonkajärven seurakunta
Sumiaisten seurakunta 2006 Suolahden seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo vuotta ennen kuntaliitosta
Sund församling ? Sund-Vårdö församling
Suodenniemen seurakunta 2007 Vammalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Suolahden seurakunta 2007 Äänekosken seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Suomenniemen seurakunta 2013 Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Suomusjärven seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Suoniemen seurakunta 1973 Nokian seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Sysmän seurakunta 2019 Tainionvirran seurakunta Sysmä jatkoi omana kuntanaan
Säkylän seurakunta 2016 Säkylä-Köyliön seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Särkisalon seurakunta 2009 Salon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Säyneisten seurakunta 2003 Juankosken seurakunta
Säynätsalon seurakunta 2005 Jyväskylän kaupunkiseurakunta
Säämingin seurakunta 1995 Savonlinna-Säämingin seurakunta
Södra svenska församling 2009 Johannes församling Sijaitsi Helsingissä
Sörnäisten suomalainen seurakunta 1941 Kallion seurakunta ja Paavalin seurakunta Jaettu kahdeksi seurakunnaksi
Sörnäs svenska församling 198?lähde? Tomas församling Sijaitsi Helsingissä
Taipalsaaren seurakunta 2019 Taipaleen seurakunta Taipalsaari jatkoi omana kuntanaan
Taivallahden seurakunta 2011 Töölön seurakunta
Tammisaaren maaseurakunta 1977 Tammisaaren seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Tammisaaren seurakunta 2015 Ekenäsnejdens svenska församling ja Raaseporin suomalainen seurakunta Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Tarvasjoen seurakunta 2015 Liedon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Teijon tehdasseurakunta 1869 Perniön seurakunta
Teiskon seurakunta 2014 Messukylän seurakunta
Temmeksen seurakunta 2001 Tyrnävän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Tenholan seurakunta 2015 Ekenäsnejdens svenska församling ja Raaseporin suomalainen seurakunta Jäsenet jaettu kahteen seurakuntaan kielen mukaan
Tomas församling 2009 Johannes församling Sijaitsi Helsingissä
Tottijärven seurakunta 1976 Nokian seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Turun linnan seurakunta 1852 Turun tuomiokirkkoseurakunta
Tuuloksen seurakunta 2019 Lammin seurakunta
Tuupovaaran seurakunta 2005 Vaara-Karjalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Tuusniemen seurakunta 2011 Järvi-Kuopion seurakunta Tuusniemi jatkoi omana kuntanaan
Tyrvännön seurakunta 1979 Hattulan seurakunta ja Valkeakosken seurakunta selvennä
Tyrvään seurakunta 2004 Vammalan seurakunta
Töysän seurakunta 2013 Alavuden seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Ullavan seurakunta 2006 Kaustisen ja Ullavan seurakunta Ullava jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2008 asti
Uskelan seurakunta 1951 Salo-Uskelan seurakunta
Uudenkaupungin maaseurakunta 1969 Uudenkaupungin seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Uukuniemen seurakunta 2005 Parikkalan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Vahdon seurakunta 2009 Ruskon seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Valkeakosken seurakunta 2007 Sääksmäen seurakunta Erikoistapaus; yhdistynyt seurakunta otti käyttöön nykyisen kunnan nimen sijasta emäpitäjän nimen
Vammalan seurakunta 2009 Sastamalan seurakunta Nimenmuutos
Vampulan seurakunta 2009 Huittisten seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Vanajan seurakunta 2003 Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Vanhankirkon seurakunta 1999 Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Vehkalahden seurakunta 2004 Hamina-Vehkalahden seurakunta
Vehmalaisten kappeliseurakunta 1860 Karjalan seurakunta
Vehmersalmen seurakunta 2011 Järvi-Kuopion seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Velkuan seurakunta 2005 Naantalin seurakunta Velkua jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2008 asti
Viaporin linnoitusseurakunta 1906 Helsingin eteläinen suomalainen seurakunta
Viekijärven seurakunta 1999 Pielisjärven seurakunta Uudeksi nimeksi Lieksan seurakunta
Vihannin seurakunta 2006 Siikasalon seurakunta Vihanti jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2012 asti
Viialan seurakunta 2007 Akaan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Viinijärven seurakunta 1995 Liperin seurakunta
Viinikan seurakunta 2014 Tampereen Eteläinen seurakunta
Viljakkalan seurakunta 2007 Ylöjärven seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Vilppulan seurakunta 2009 Mänttä-Vilppulan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Virolahden seurakunta 2011 Haminan seurakunta Miehikkälä ja Virolahti jatkoivat omina kuntinaan
Virtasalmen seurakunta 2004 Pieksämäen maaseurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Vuolijoen seurakunta 2007 Kajaanin seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Vårdö församling ? Sund-Vårdö församling
Värtsilän seurakunta 2003 Tohmajärven seurakunta Seurakuntaliitos toteutui jo kaksi vuotta ennen kuntaliitosta
Västanfjärd församling 2009 Kemiönsaaren seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Ylihärmän seurakunta 2009 Kauhavan seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Yli-Iin seurakunta 2011 Oulujoen seurakunta Yli-Ii jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2012 asti
Ylikiimingin seurakunta 2007 Oulunjoen seurakunta Ylikiiminki jatkoi omana kuntanaan vielä vuoteen 2008 asti
Ylistaron seurakunta 2009 Seinäjoen seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Ylämaan seurakunta 2009 Lappeen seurakunta Ylämaa jatkoi omana kuntanaan vielä vuoden ajan
Yläneen seurakunta 2009 Pöytyän seurakunta Seurakuntaliitokseen liittyi kuntaliitos
Övermarks församling 2014 Närpes församling

Luovutettujen alueiden seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunta[10] Huomautuksia
Antrean seurakunta Lakkautettiin Janakkalassa 1949
Harlun seurakunta
Heinjoen seurakunta Lakkautettin Vihdissä 1949
Hiitolan seurakunta
Ihantalan seurakunta Lakkautettin 1949
Ilmeen kappeliseurakunta Oli osa Rautjärveä
Impilahden seurakunta Lakkautettiin Vimpelissä 1949
Jaakkiman seurakunta Lakkautettiin Närpiössä 1949
Johanneksen seurakunta
Jääsken seurakunta
Kanneljärven seurakunta Lakkautettiin Perttelissä 1949
Kaukolan seurakunta
Kirvun seurakunta
Kivennavan seurakunta Lakkautettiin 1949
Koiviston seurakunta
Kuolemanjärven seurakunta
Kurkijoen seurakunta
Käkisalmen kaupunkiseurakunta
Käkisalmen maaseurakunta
Lavansaaren seurakunta
Leppälahden seurakunta
Lumivaaran seurakunta
Metsäpirtin seurakunta
Muolaan seurakunta Lakkautettiin 1949
Petsamon seurakunta Lakkautettiin Kalajoella 1950
Pyhäjärven seurakunta Lakkautettiin Korpilahdella 1949
Pälkjärven seurakunta Lakkautettiin 1948
Rautun seurakunta Lakkautettiin Mikkelissä 1949
Ruskealan seurakunta
Räisälän seurakunta
Sakkolan seurakunta
Salmen seurakunta
Seiskarin seurakunta
Soanlahden seurakunta
Sortavalan kaupunkiseurakunta
Sortavalan maaseurakunta
Suojärven seurakunta
Suursaaren seurakunta
Säkkijärven seurakunta
Terijoen seurakunta
Tytärsaaren seurakunta
Uudenkirkon seurakunta
Vahvialan seurakunta
Valkjärven seurakunta
Viipurin maa- ja kaupunkiseurakunta Lakkautettiin vuonna 1906 kun se jaettiin tuomiokirkko-, maa- ja ruotsalaiseksi seurakunnaksi.
Viipurin maaseurakunta
Viipurin ruotsalainen seurakunta
Viipurin saksalainen seurakunta Tunnetaan myös nimellä ruotsalais-saksalainen seurakunta, lakkautettiin 1950.
Viipurin tuomiokirkkoseurakunta
Vuokselan seurakunta
Vuoksenrannan seurakunta
Äyräpään seurakunta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lakkautetut seurakunnat 2000-2014 Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 28.10.2014.
  2. Historiakirjat Suomen Sukututkimusseura. Viitattu 28.10.2014.
  3. Seurakuntamuutokset 1.1.2015 (pdf) Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 6.1.2015.
  4. Seurakuntien, rovastikuntien ja seurakuntatalouksien lukumäärät 1.1.2017 (pdf) Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 18.2.2018.
  5. Seurakuntaliitokset ja - muutokset vuodenvaihteessa 2018-2019 (pdf) Väestörekisterikeskus. Viitattu 2.1.2019.
  6. Porkkalan vuokrakausi 1944-1956 Degerbyn kyläyhdistys. Viitattu 28.10.2014.
  7. Haapasaaren esittely - Kirkko Haapasaari-seura. Viitattu 29.10.2014.
  8. Historia Kristiinankaupugin suomalainen seurakunta. Viitattu 29.10.2014.
  9. Pelkosenniemen seurakunta pelkosenniemenseurakunta.lappi.fi. Viitattu 29.10.2014.
  10. Luovutetun alueen lakkautetut seurakunnat Suomen Sukututkimusseura. Viitattu 30.10.2014.