Enonkosken luostari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enonkosken luostari on Enonkoskella Ihamaniemen kylässä sijaitseva Suomen ainoa evankelis-luterilainen luostari ja Enonkosken luterilaisen luostariyhteisön keskuspaikka. Luostari toimii Ihamaniemen entisessä kyläkoulurakennuksessa. Luostari aloitti toimintansa vuoden 1994 helmikuussa.[1] Luostariyhteisöä synnyttämässä oli ryhmä ajatuksesta innostuneita kuten Helsingin piispa Samuel Lehtonen ja professori Pentti Laasonen sekä Loviisan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen. [2]

Luostarin päärakennus talvella

Luostari toimii Mikkelin hiippakunnan piispan alaisuudessa ja yhteistyössä Enonkosken kappeliseurakunnan kanssa.[3]. Vuonna 2017 Mikkelin hiippakunta tuli aktiivisesti luostarinyhteisön toimintaan mukaan Suomen evankelisluterilaisen luostarin tuki ry:n kautta. Piispa Seppo Häkkisen aloitteesta kirkolliskokous myönsi luostariyhteisön käyttöön kolmivuotisen avustuksen retriittitoimintaa ja hengellistä ohjausta kehittävän papin palkkaukseen. [4]


Luostarissa ei ole pitemmän aikaa ollut yksi vakituinen asukas,[1] mutta siellä on sen toiminnan aikana asunut talkoolaisia ja kilvoittelijoita eri pituisia aikoja. Luostarista löytyy majoitustiloja 10–12 vieraalle. Luostarissa järjestetään muun muassa retriittejä ja muita hengelliseen elämään liittyviä tapahtumia. Luostarin päivä koostuu yhteisistä rukoushetkistä aamulla, keskipäivällä ja illalla, yhteisestä työskentelystä ja aterioinnista sekä yksinololle, luonnossa liikkumiselle ja lukemiselle varatusta ajasta. Puutarhassa viljellään juureksia ja marjoja. Vanhasta luokkahuoneesta on sisustettu luostarin Pyhän Kolminaisuuden kappeli.

Pyhän Kolminaisuuden kappeli Enonkosken luostarissa

Luostarin piirissä toimivat ymmärtävät toiminnan luostariyhteisön käsitteen kautta. Nykyaikainen luostarielämä voi olla väliaikaista vetäytymistä hiljaisuuteen tai osallistumista yhteisön toimintaan talkoolaisena. Luostariyhteisöä määrittää hiljaisuus ja yksinkertainen ja vaatimaton elämäntapa. [5] Luostarissa ei ole perinteisiä sääntöjä, kuten katolisissa ja ortodoksisissa luostareissa, vaan luostarin asukkaat saavat olla naimisissa.[1] Luostarin asukkaan ei tarvitse sitoutua luostariin, koska luterilaisella kirkolla ei ole munkiksi- tai nunnaksivihkimystä. Toiminnasta ja kiinteistöstä vastaa tukiyhdistys Suomen evankelisluterilaisen luostarin tuki ry.

Toiminnan kehittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 luostariyhteisö alkoi julkaista päivittäisiä rukoushetkitekstejä, joiden jakelukanavaksi kehitettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa mobiilisovellus iOS ja Android-käyttöjärjestelmän puhelimille. Sosiaalisen median kautta käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus hiljentyä hetkeksi omassa arjessa.[6] Luostariyhteisön voidaankin katsoa koostuvan sen hengelliseen yhteyteen hakeutuvista rukouskilvoittelijoista riippumatta siitä oleskelevatko he luostarissa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous päätti 9.11. 2017 myöntää luostarin toiminnan kehittämiseksi ja hengellisen elämän kehittämiseksi Kuopion ja Mikkelin hiippakunnissa 50 000 vuotuisen apurahan kolmeksi vuodeksi. Tavoitteena on vakiinnuttaa luostarin toiminta tukemaan ihmisten hengellistä Itä-Suomessa. [7]

Kuvia luostarista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Enonkosken luostariyhteisö Uskonnot Suomessa. 12.8.2011. Uskonnot Suomessa-hanke. Viitattu 7. huhtikuuta 2015.
  2. Luterilaisessa luostarissa Vantaan Lauri. 30.9.2003. Vantaa evankelis-luterilaiset seurakunnat. Viitattu 7. huhtikuuta 2015.
  3. Ikonen, Outi: Enonkosken luostariyhteisö elpyy Kotimaa24. 9.3.2013. Kotimaa-yhtiöt. Viitattu 9. heinäkuuta 2013.
  4. Lajunen, Kirsti: Enonkosken luostariyhteisö saa retriittipapin kolmeksi vuodeksi Itä-Savo. 13.11.2017. Viitattu 14. marraskuuta 2017.
  5. Keinonen, Vesa: Enonkosken luostari kaipaa hiljentyjiä Seurakuntalainen. 12.10.2011. seurakuntalainen.fi. Viitattu 7. huhtikuuta 2015.
  6. Pauhu, Tuija: Enonkosken luostariyhteisön idea: Hetki auttaa hiljentymään mobiilisti Länsi-Savo. 11.9.2014. Viitattu 6. huhtikuuta 2015.
  7. Lajunen, Kirsti: Enonkosken luostariyhteisö saa retriittipapin kolmeksi vuodeksi Itä-Savo. 13.11.2017. Kaakon Viestintä. Viitattu 3.1. 2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.