Jyväskylän maaseurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyväskylän maaseurakunta oli yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista, joka yhdistyi vuonn 2009 Jyväskylän kaupunkiseurakunnan ja Korpilahden seurakunnan kanssa Jyväskylän seurakunnaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylä mainittiin rukoushuonekuntana 1660, tästä rukoushuonekunnasta tuli Laukaan kappeli 1693, ja edelleen erillinen seurakunta 1856.[1] Seurakunnan vanha kirkko valmistui 1775.[2] Alue oli Jyväskylän kirkonkylä, kunnes vuonna 1837 sinne perustettiin Jyväskylän kaupunki. Siitä lähtien kun Jyväskylän maalaiskunta perustettiin 1868, Jyväskylän seurakunta, sittemmin nimellä Jyväskylän maaseurakunta, käsitti Jyväskylän maalaiskunnan koko alueen. Aluksi seurakuntaan kuului myös Jyväskylän kaupunki, mutta 1880 kaupunki erotettiin Jyväskylän kaupunkiseurakunnaksi[3] ja siihenastinen Jyväskylän seurakunta sai nimen Jyväskylän maaseurakunta. Sitä mukaa kun osia Jyväskylän maalaiskunnasta liitettiin Jyväskylän kaupunkiin, liitettiin vastaavasti osia Jyväskylän maaseurakunnasta Jyväskylän kaupunkiseurakuntaan, tosin osa kyseisistä seurakunnallisista alueliitoksista tapahtui hieman myöhemmin kuin vastaavat kunnalliset alueliitokset. Myös pääosa Toivakan seurakunnasta erotettiin Jyväskylän maaseurakunnasta. Toisaalta Jyväskylän maaseurakuntaan liitettiin osia Laukaan seurakunnalta vastaavasti kuin Jyväskylän maalaiskuntaan liitettiin osia Laukaasta. Jyväskylän maaseurakunnan edellä mainittu kirkko meni huonoon kuntoon ja purettiin vuonna 1888[4]. Seuraava maaseurakunnan kirkko paloi 1918, ja sen korvasi Elsi Borgin suunnittelema Taulumäen kirkko vuonna 1929[1]. Taulumäen kirkko pysyi Jyväskylän maaseurakunnan kirkkona siitä huolimatta, että vuoden 1943 alussa tapahtuneessa alueliitoksessa, joka vastasi vuoden 1941 kunnallista alueliitosta, se jäi kaupunkiseurakunnan alueelle. Myös Jyväskylän maaseurakunnan hautausmaa oli kaupungin ja kaupunkiseurakunnan alueella. Seurakunnan olemassaolon loppuaikoina seurakunnalla oli muitakin kirkkoja kuin Taulumäen kirkko: Antti Eskelisen suunnittelema 1978 valmistunut Palokan kirkko, Armas Lehtisen suunnittelema virallisesti maaliskuussa 1954 käyttöön otettu Vaajakosken kirkko sekä 1957 valmistunut, Olavi Kivimaan suunnittelema Tikkakosken kirkko.

Kun Jyväskylän kaupunki- ja maaseurakunta sekä Korpilahden seurakunta yhdistyivät vuoden 2009 alussa, tuli kaupunkiseurakunnan viimeisestä kirkkoherrasta Jukka Keskitalosta Jyväskylän seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra mutta Taulumäen kirkosta Jyväskylän seurakunnan pääkirkko.

Papisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkoherrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Otavan iso tietosanakirja, osa 4, s. 18. Helsinki: Otava, 1962.
  2. Jussi Jäppinen: Oletko koskaan nähnyt kauniin kaupungin, s. 26
  3. Otavan iso tietosanakirja, osa 4, s. 10. Helsinki: Otava, 1962.
  4. Jussi Jäppinen: Oletko koskaan nähnyt kauniin kaupungin, s. 44

Jyväskylän maalaiskunnan kirja (1977), Jussi T. Lappalaisen kirjoitus pitäjän synty ja aluemuutokset