Kajaanin seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kajaanin seurakunta
Kajana församling

tunnus

sijainti

Kajaanin kirkko
Kajaanin kirkko
Tunnustuskunta evankelis-luterilainen
Hiippakunta Kuopion hiippakunta
Rovastikunta Kajaanin rovastikunta
Pääkirkko Kajaanin kirkko
Jäsenmäärä 24 603[1] (toukokuu 2024)
– Osuus asukkaista 67,2 %[2]
Kirkollisvero 1,60 %
Kirkkoherra Antti Minkkinen
Sivusto

Kajaanin seurakunta (ruots. Kajana församling) kuuluu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kuopion hiippakuntaan. Seurakunta perustettiin vuonna 1651.[3]

Nykyisen Kajaanin seurakunnan alue kuului alun perin Paltamon vanhaan emäseurakuntaan. Kajaanin linnan ympärille syntyi aikaa myöten kylä, jolle myönnettiin kaupunkioikeudet 1651. 1655 Kajaani erotettiin Paltamosta omaksi kirkkoherrakunnakseen. 1786 kirkkoherran virka kuitenkin lakkautettiin ja Kajaani määrättiin jälleen Paltamon kappeliseurakunnaksi. Vuonna 1897 sekä Kajaanin kaupunki että Kajaanin maalaiskunta erotettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi (ei ollut olemassa erikseen Kajaanin kaupunkiseurakunta- eikä Kajaanin maaseurakunta -nimistä seurakuntaa). Päätös realisoitui kuitenkin vasta vuonna 1927. Tällöin osia seurakunnasta liitettiin vastaperustettuun Vuolijoen seurakuntaan. Vuonna 2007 Kirkkohallitus päätti että Vuolijoen seurakunta lakkaa itsenäisenä seurakuntana ja se liitetään osaksi Kajaanin seurakuntaa. Vuolijoen kuntakin liitettiin samassa yhteydessä valtioneuvoston päätöksellä osaksi Kajaanin kaupunkia.

Toiminta-alueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka hallinnollisesti Kajaanin seurakunta onkin yksi yhtenäinen alue, on se jaettu neljään toiminnalliseen alueeseen. Nämä ovat Lehtikangas, Linnantaus, Vuohenki ja Vuolijoki-Otanmäki.

Kajaanin seurakunnalla on kaksi kirkkoa: Kajaanin kirkko ja Vuolijoen kirkko. Lisäksi on Lehtikankaan seurakuntakeskus, Linnantauksen seurakuntakeskus, Nakertajan seurakuntakoti, Otamäen seurakuntatalo sekä Vuolijoen seurakuntatalo. Leiri- ja kurssikeskuksia on kaksi: Männistön leirikeskus Vuolijoella sekä Joutenlammin kurssikeskus Salmijärvellä.

Herätysliikkeet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kajaanin seurakunta kuuluu Kainuun länsiosien tavoin yhtenäiseen vanhoillislestadiolaisuuden kannatusalueeseen. Vanhoillislestadiolaisuus vaikuttaa Kajaanissa kohtalaisesti. Muulle Kainuulle tyypillisesti Kajaanissa vaikuttaa pohjavireenä myös herännäisyys, mutta erillisenä liikkeenä se ei ole kovin voimakas. Kajaanissa on jossain määrin kannatusta myös kansanlähetykselle.[4]

Seuraavat henkilöt ovat toimineet Kajaanin seurakunnan kirkkoherroina:[5]

Kappeliseurakunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Jäsentilasto 2024 kirkontilastot.fi. Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 10.8.2024.
  2. Väestörakenteen ennakkotiedot alueittain Tilastokeskus. Viitattu 10.8.2024.
  3. Kajaanin ev.lut. seurakunta – Y-tunnus: 0209859-0 – Yritystiedot, taloustiedot, päättäjät & hallituksen jäsenet Finder. Viitattu 29.6.2019.
  4. Huotari, Voitto: Kirkkomme herätysliikkeet tänään, s. 149. Pieksämäki: Kirjapaja, 1981. ISBN 951-621-297-2
  5. Pappisluettelo: Kajaanin seurakunta Suomen sukututkimusseura. Viitattu 27.10.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]