Pielisensuun seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pielisensuun seurakunta
Suuntautuminen Luterilaisuus
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Kuopion hiippakunta
Rovastikunta Joensuun rovastikunta
Aiheesta muualla
Sivusto
Pielisensuun kirkko

Pielisensuun seurakunta on evankelis-luterilainen seurakunta Joensuussa. Sen alue käsittää Pielisjoen itäpuolisen alueen, lähinnä Niinivaaran, Penttilän, Hukanhaudan ja Karsikon. Se kuuluu Joensuun seurakuntayhtymään.

Pielisensuun seurakunta on erotettu omaksi seurakunnaksi Kontiolahden seurakunnasta 1912. Pieisensuun kunta ja samalla seurakunta liitettiin kunnallisesti Joensuun kaupunkiin 1954 ja yhteistalouteen Joensuun seurakunnan kanssa 1955.[1]

Kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hukanhaudan seurakuntatalo

Seurakunnan ensimmäisenä kirkkona toimi Utran kirkko, joka on rakannettu 1895. Kirkko jäi kuitenkin seurakuntien rajojen uudelleenjärjestelyn tuloksena 1956 Joensuun seurakunnan alueelle. Seurakunnan kirkko, Pielisensuun kirkko, valmustui1969.[1] Se kohoaa Niinivaaran mäen päällä. Hukanhaudan kaunginosassa on Hukanhaudan seurakuntatalo.

Kirkkoherrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pielisensuun seurakunnan kirkkoherroja ovat olleet:

  • Artturi Tervaluoto (ensimmäinen vakinainen kirkkoherra)[1]

Seurakunnan kappalaisena on ollut muun muassa Matti Sihvonen (1975–80), joka oli Kuopion hiippakunnan piispana vuosina 1984–1996. Virallisena apulaisena toimi vuosina 1962-64 Olavi Rimpiläinen . Hän oli Oulun hiippakunnan piispa vuosina 1979–2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suomen evankelis-luterilaisen kirkon matrikkeli II. Seurakuntamatrikkeli, s. 108. Suomen kirkon pappisliitto, 1969.