Utran kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Utran kirkko
Utran kirkko
Utran kirkko
Sijainti Joensuu
Koordinaatit 62°37′16″N, 29°52′20″E
Seurakunta Rantakylän seurakunta
Rakentamisvuosi 1895
Suunnittelija E. Gustafsson tai Thomas Bamford
Materiaali puu
Istumapaikkoja 350
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Utran kirkko on Joensuun Rantakylän evankelis-luterilaisen seurakunnan vanhin kirkko. Se valmistui 1895. Kirkko rakennettiin Utran saha- ja lasiteollisuusyhteisön kukoistuksen vuosina. Aloitteen rakentamisesta tekivät Utran asukkaat, ja tehtaiden omistajat lahjoittivat kirkolle tontin, rakennuspuut ja suurimman osan työkustannuksista.

Kirkon suunnittelijaksi on arveltu E. Gustafssonia tai Thomas Bamfordia. Rakennuksen tekee harvinaiseksi sen pystyhirsitekniikka: pystyhirsikirkkoja on Suomessa tiettävästi vain kolme. Utran kirkon lisäksi pystyhirsikirkkoja ovat Tuusniemen ja Vieremän kirkot.

Kirkko on etupäässä kesäkirkko. Talvella jumalanpalveluksia pidetään vain jouluna ja muina juhlapyhinä. Kesäisin kirkossa on jumalanpalveluksia, konsertteja ja erityisesti häitä.

Vaikka kirkkoa ei rakentanut seurakunta, on se ollut monen seurakunnan pyhäkkönä: Kontiolahden vuoteen 1911, Pielisensuun vuoteen 1955, Joensuun vuoteen 1982 – sen mukaan kun kunta- ja seurakuntajako on Joensuun ympäristössä tehty.

Kirkossa on 260 istumapaikkaa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Utran kirkko.