Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Espoon tuomiokirkkoseurakunta
Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko.
Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko.
Suuntautuminen Luterilaisuus
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Espoon hiippakunta
Perustettu 2004
Erotettiin Aikaisempi nimi oli Kanta-Espoon seurakunta
Pääkirkko Espoon tuomiokirkko
Jäseniä noin 48 000 (vuonna 2011)
Kotisivu Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on yksi kuudesta Espoon seurakuntayhtymään kuuluvasta seurakunnasta. Espoon tuomiokirkkoseurakunta on Espoon hiippakuntaan kuuluva evankelis-luterilainen seurakunta.

Tuomiokirkkoseurakunnassa on noin 48 000 jäsentä (vuonna 2011) ja se oli vuoden 2010 lopussa Suomen evankelis-luterilaisista seurakunnista viidenneksi suurin.

Seurakunta-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunta on toiminnallisesti jaettu kuuteen seurakunta-alueeseen, jotka ovat Auroran, Espoon keskuksen, Kalajärven, Kauklahden, Suvelan ja Viherlaaksolahden seurakunta-alueet. Historiallisesti nämä alueet on tunnettu Vanhan-Espoon, Suur-Kauklahden ja Pohjois-Espoon suuralueina.

Tilat ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkko on Espoon tuomiokirkko. Jokaisen seurakunta-alueen toiminnallisena keskuksena on kappeli. Kappeleissa järjestetään aluemessuja 1−2 kertaa kuukaudessa. Kappelit ovat säännöllisesti toimivien aikuisten pienpiirien sekä lapsityön kerhojen kokoontumispaikkoja lähialueillaan. Tuomiokirkko ja kappelit tarjoavat myös seurakunnan vapaaehtoisille mahdollisuuden toimia esimerkiksi väärteinä, johon tehtävään annetaan koulutus.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra toimii virkansa puolesta myös Espoon hiippakunnan tuomiorovastina. Virkaa on hoitanut 2009 alkaen Antti Kujanpää. Hänen edeltäjänsä oli Marjatta Laitinen, joka oli tuomiorovastina vuosina 2004−2009. Ennen Espoon hiippakunnan perustamista vuonna 2004 Marjatta Laitinen oli Kanta-Espoon seurakunnan kirkkoherra.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 2004 Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nimi oli Kanta-Espoon seurakunta. Espoon seurakunta jakaantui suomalaiseen ja ruotsalaiseen seurakuntaan vuonna 1950.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.