Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espoon tuomiokirkkoseurakunta
Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko.
Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko.
Suuntautuminen Luterilaisuus
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Espoon hiippakunta
Perustettu 2004
Erotettiin Aikaisempi nimi oli Kanta-Espoon seurakunta
Kirkkoherra, tuomiorovasti Antti Kujanpää
Pääkirkko Espoon tuomiokirkko
Jäseniä noin 48 000 (vuonna 2011)
Aiheesta muualla
Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on yksi kuudesta Espoon seurakuntayhtymään kuuluvasta seurakunnasta. Espoon tuomiokirkkoseurakunta on Espoon hiippakuntaan kuuluva evankelis-luterilainen seurakunta.

Tuomiokirkkoseurakunnassa on noin 48 000 jäsentä (vuonna 2011) ja se oli vuoden 2010 lopussa Suomen evankelis-luterilaisista seurakunnista viidenneksi suurin.

Seurakunta-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunta on toiminnallisesti jaettu kuuteen seurakunta-alueeseen, jotka ovat Auroran, Espoon keskuksen, Kalajärven, Kauklahden, Suvelan ja Viherlaakson seurakunta-alueet. Historiallisesti nämä alueet on tunnettu Vanhan-Espoon, Suur-Kauklahden ja Pohjois-Espoon suuralueina.

Tilat ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkko on Espoon tuomiokirkko. Jokaisen seurakunta-alueen toiminnallisena keskuksena on kappeli. Kappeleissa järjestetään aluemessuja 1−2 kertaa kuukaudessa. Kappelit ovat säännöllisesti toimivien aikuisten pienpiirien sekä lapsityön kerhojen kokoontumispaikkoja lähialueillaan. Tuomiokirkko ja kappelit tarjoavat myös seurakunnan vapaaehtoisille mahdollisuuden toimia esimerkiksi väärteinä, johon tehtävään annetaan koulutus.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra toimii virkansa puolesta myös Espoon hiippakunnan tuomiorovastina. Virkaa on hoitanut 2009 alkaen Antti Kujanpää. Hänen edeltäjänsä oli Marjatta Laitinen, joka oli tuomiorovastina vuosina 2004−2009. Ennen Espoon hiippakunnan perustamista vuonna 2004 Marjatta Laitinen oli Kanta-Espoon seurakunnan kirkkoherra.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 2004 Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nimi oli Kanta-Espoon seurakunta. Espoon seurakunta jakaantui suomalaiseen ja ruotsalaiseen seurakuntaan vuonna 1950. Espoon suomalainen seurakunta jakaantui vuonna 1964 Kanta-Espoon, Etelä-Espoon ja Leppävaaran seurakunniksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seurakunta nyt ja eilen espoonseurakunnat.fi. Viitattu 17.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.