Luettelo Nobel-palkinnon saaneista naisista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on kronologinen luettelo naispuolisista Nobelin palkinnon saajista. Tähän mennessä 829 nobelistista on 40[1] ollut naisia. Nobelin palkintoja alettiin jakaa vuonna 1901, mutta varsinkin 1900-luvun alkupuolella vain harvoin nainen sai palkinnon. Taloustieteen palkinto perustettiin Ruotsin keskuspankin lahjoitusvaroilla vuonna 1968[2].

Nobelin fysiikan, kemia ja taloustieteen palkintojen saajista päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia[3]. Lääketieteen palkinnoista päättää Karoliininen instituutti ja rauhanpalkinnoista Norjan suurkäräjien asettama komitea.[4].

Vuosi Palkinnon saaja(t) Maa Aihe Lisätietoa
1903 Mariecurie.jpg Marie Curie[5] Puolan lippu Puola/Ranskan lippu Ranska fysiikka Radioaktiivisuuden tutkimuksesta
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner[6] Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari rauha
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf[7] Ruotsin lippu Ruotsi kirjallisuuden
1911 Mariecurie.jpg Marie Curie[8] Puolan lippu Puola/Ranskan lippu Ranska kemia Radium, Polonium
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda[9] Italia kirjallisuuden
1928 Sigrid Undset 1927.jpg Sigrid Undset[10] Norjan lippu Norja kirjallisuuden
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams [11] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat rauha
1935 Irène Joliot-Curie (1897-1956), 1921crop.jpg Irène Joliot-Curie[12] Ranskan lippu Ranska kemia Radioaktiivisten isotooppien syntetisointi
1938 Pearl Buck.jpg Pearl S. Buck[13] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat kirjallisuuden
1945 Gabriela Mistral-01.jpg Gabriela Mistral[14] Chilen lippu Chile kirjallisuuden
1946 Emily Greene Balch.jpg Emily Greene Balch[15] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat rauha
1947 Gerty Theresa Cori.jpg Gerty Theresa Cori[16] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen Glykogeenin löydöstä
1963 Maria Goeppert-Mayer.jpg Maria Goeppert-Mayer[17] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat fysiikka
1964 Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin[18] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia kemia Tärkeiden biokemiallisten yhdisteiden röntgensädeanalyysistä
1966 Nelly Sachs 1966.jpg Nelly Sachs[19] Ruotsin lippu Ruotsi kirjallisuuden
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams[20] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia rauha
1976 Mairead Corrigan Gaza.jpg Mairead Corrigan[21] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia rauha
1977 Rosalyn Yalow.jpg Rosalyn Sussman Yalow[22] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen liittyy peptidihormoneihin
1979 Mother Teresa2.JPG Äiti Teresa[23] Intia rauha
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal [24] Ruotsin lippu Ruotsi rauha
1983 Barbara McClintock [25] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen liittyy geeneihin
1986 Ritalevimontalcini.jpg Rita Levi-Montalcini[26] Italia/Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen kasvututkimus
1988 Nci-vol-8236-300 Gertrude Elion.jpg Gertrude B. Elion[27] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia lääketieteen
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer[28] Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikka kirjallisuuden
1991 Aung San Suu Kyi gives speech.jpg Aung San Suu Kyi[29] Burman Unonin  lippu Burma rauha Väkivallattomasta ihmisoikeuksien puolustamisesta
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú[30] Guatemala rauha
1993 Toni Morrison 2008.jpg Toni Morrison[31] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat kirjallisuuden
1995 Christiane Nüsslein-Volhard mg 4406.jpg Christiane Nüsslein-Volhard[32] Saksan lippu Saksa lääketiede ja fysiologia liittyy geeneihin ja sikiön kehitykseen
1996 Szymborska(closeup).jpg Wisława Szymborska [33] Puolan lippu Puola kirjallisuuden
1997 JodyWilliams1.jpg Jody Williams[34] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat rauha Toiminta maamiinakieltosopimuksen puolesta
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi[35] Iran rauha
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek[36] Itävalta kirjallisuuden
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Maathai[37] Kenia rauha Työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Perustanut Green Belt-liikkeen eroosion vastustamiseksi muun muassa puita istuttamalla.
2004 LindaBuck cropped 1.jpg Linda B. Buck[38] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen Hajuaistia koskevasta tutkimuksesta
2007 Doris lessing 20060312.jpg Doris Lessing[39] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia kirjallisuuden
2008 Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Françoise Barré-Sinoussi[40] Ranskan lippu Ranska lääketieteen HI-viruksen löytämisestä
2009 Elizabeth Blackburn 2009-01.JPG Elizabeth H. Blackburn[41] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen Telomeeritutkimuksesta
2009 Carol Greider 2009-01.JPG Carol W. Greider[42] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat lääketieteen Telomeeritutkimuksesta
2009 Ada Yonath Weizmann Institute of Science.jpg Ada E. Yonath[43] Israelin lippu Israel kemia Ribosomien rakenteen selvittämisestä
2009 Herta Muller.jpg Herta Müller[44] Saksan lippu Saksa kirjallisuuden
2009 Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-30.jpg Elinor Ostrom[45] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat taloustieteen
2011 Ellen Johnson-Sirleaf detail 071024-D-9880W-027.jpg Ellen Johnson Sirleaf Liberia rauha
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee Liberia
Tawakkol Karman.jpg Tawakkul Karman Jemen
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro Kanada kirjallisuuden
2014 May-Britt Moser Norjan lippu Norja lääketieteen Paikkasolujen tutkimuksesta
2014 Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Malala Yousafzai Pakistanin lippu Pakistan rauhan
2015 Tu Youyou Kiina lääketieteen Malarialääkkeiden kehittämisestä
2015 Swetlana Alexijewitsch 2013.jpg Svetlana Aleksijevitš Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä kirjallisuuden



Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/women.html Nobel.org Women Nobel Laureates
  2. http://www.kva.se/sv/Section/Ekonomipriset/ Kungliga Vetenskapsakademien
  3. http://www.kva.se/sv/Section/Nobelprisen/ Kungliga Vetenskapsakademien
  4. http://nobelpeaceprize.org/en_GB/about_peaceprize/ Norwegian Nobel Committee nobelpeaceprize
  5. http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/ http://nobelprize.org
  6. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1905/
  7. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1909/ Nobelprize.org
  8. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1911/ nobelprize.org
  9. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1926/ Nobelprize.org
  10. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1928/ Nobelprize.org
  11. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1931/ Nobelprize.org
  12. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1935/ Nobelprize.org
  13. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1938/ Nobelprize.org
  14. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1945/ Nobelprize.org
  15. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1946/ Nobelprize.org
  16. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1947/ Nobelprize.org
  17. http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1963/ Nobelprize.org
  18. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1964/ Nobelprize.org
  19. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1966/ Nobelprize.org
  20. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1976/ Nobelprize.org
  21. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1976/ Nobelprize.org
  22. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1977/ Nobelprize.org
  23. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1979/ Nobelprize.org
  24. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1982/ Nobelprize.org
  25. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1983/ Nobelprize.org
  26. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1986/ Nobelprize.org
  27. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1988/ Nobelprize.org
  28. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1991/ Nobelprize.org
  29. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1991/ Nobelprize.org
  30. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1992/ Nobelprize.org
  31. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1993/ Nobelprize.org
  32. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1995/ Nobelprize.org
  33. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1996/ Nobelprize.org
  34. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1997/ Nobelprize.org
  35. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2003/ Nobelprize.org
  36. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2004/ Nobelprize.org
  37. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2004/ Nobelprize.org
  38. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2004/ Nobelprize.org
  39. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2007/ Nobelprize.org
  40. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2008/ Nobelprize.org
  41. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2009/index.html
  42. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2009/index.html
  43. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2009/index.html
  44. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/index.html
  45. http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2009/index.html