Liam Gallagher

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liam Gallagher
Beady Eye @ Paradiso.jpg
Gallagher esiintymässä vuonna 2011.
Syntynyt 21. syyskuuta 1972 (ikä 44)
Kotoisin Manchester, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1991–
Tyylilajit Rock, brittipop, vaihtoehtorock
Laulukieli englanti
Soittimet laulu, tamburiini, kitara
Yhtyeet Oasis
Beady Eye
Levy-yhtiöt Creation Records, Big Brother Recordings, Epic Records, Sony BMG Music Entertainment, Beady Eye Records
MusicBrainz

William John Paul ”Liam” Gallagher (s. 21. syyskuuta 1972 Manchester, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on brittiläinen muusikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan erityisesti urastaan rock-yhtye Oasiksen laulajana ja keulakuvana. Gallagher oli mukana perustamassa Oasista vuonna 1991, ja hän oli yhtyeen laulajana sen vuonna 2009 tapahtuneeseen hajoamiseen asti. Ailahtelevasta käytöksestään, omalaatuisesta laulutyylistään ja karskista rock-asenteestaan tunnettu Gallagher on yksi aikansa tunnistettavimpia henkilöhahmoja musiikin saralla.

Liamin veli ja Oasiksen kitaristi Noel Gallagher kirjoitti suurimman osan Oasiksen levyttämästä tuotannosta, mutta myös Liam kirjoitti yhtyeelle kappaleita etenkin 2000-luvun albumeille. Tunnetuimpia hänen säveltämiään Oasis -kappaleita ovat muun muassa singlejulkaisutSongbird” ja ”I’m Outta Time”. Oasiksen hajoamisen jälkeen Gallagher on vaikuttanut Beady Eye -yhtyeessä, joka levytti studioalbumit Different Gear, Still Speeding (2011) ja BE (2013) ennen hajoamistaan vuonna 2014.

Brittiläinen musiikkilehti Q listasi Gallagherin vuonna 2006 parhaiden laulajien listallaan 11. sijalle, mainiten muun muassa kappaleiden ”Live Forever”, ”Lyla”, ”D’You Know What I Mean?”, ”Don’t Go Away” ja ”Champagne Supernova” sisältävän hänen parhaita laulusuorituksiaan.[1] Vuonna 2010 Q:n järjestämässä äänestyksessä Gallagher äänestettiin kaikkien aikojen parhaaksi keulakuvaksi.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntyi vaatimattomiin oloihin irlantilaisten siirtolaisten Thomas ja Peggy Gallagherin kolmantena poikana. Ollessaan 14-vuotias hänen vanhemmat erosivat isä "Tommyn" alkoholismin ja väkivaltaisuuden takia. Burnagen lähiössä Manchesterissa äitinsä sekä Paul- ja Noel-veljiensä kanssa varttunut Liam ei menestynyt eikä viihtynyt koulussa vaan ajautui lukuisiin tappeluihin opettajien ja muiden oppilaiden kanssa, tästä syystä hänet erotettiin koulusta. Omien sanojensa mukaan Liam kulutti kavereidensa kanssa aikaa jalkapalloa pelaten, autostereoita varastellen ja pilveä poltellen. Liam on kertonut haastatteluissa seuraavaa: "otin ihmisten takapihoilta pyykkinaruilta vaatteita joista pidin, varastelin ruohonleikkureita. Joo varastin ruohonleikkureita ja myin eteenpäin. Rahoilla ostin ruohoa." Koulussa Liam tutustui Paul McGuiganiin, joka pyysi häntä bändinsä vokalistiksi. Liam suostui, ja vaihtoi samalla bändin nimen The Rainista Oasisiksi.

Menestys ja julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oasis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Gallagherin koulutoveri Paul McGuigan pyysi Liamia laulajaksi perustamaansa The Rain -yhtyeeseen, jossa basisti McGuiganin ohella soittivat kitaristi Paul Arthurs sekä pian Liamin jälkeen yhtyeeseen liittynyt rumpali Tony McCarroll. Liam ja Paul Arthurs vastasivat yhtyeen kappaleiden kirjoittamisesta, ja Liamin ehdotuksesta yhtye vaihtoi nimekseen Oasis. Vuoden 1991 elokuussa Inspiral Carpetsin roudarina työskennellyt Noel Gallagher saapui Manchesterin Broadwalk -klubille seuraamaan Oasiksen esiintymistä, mutta ei ollut kovinkaan vaikuttunut näkemästään. Liam halusi alun perin Noelin ryhtyvän Oasiksen manageriksi, mutta Noel ilmoitti liittyvänsä yhtyeen kitaristiksi, jos saisi toimia yhtyeen musiikillisena johtajana ja lauluntekijänä. Muut suostuivat ehtoihin yksimielisesti, ja Noelin liittymisen myötä Oasis täydentyi viisihenkiseksi yhtyeeksi vuoden 1991 syksyllä.

Ahkeran keikkailun seurauksena Oasis sai levytyssopimuksen Creation Recordsilta, ja yhtyeen ensimmäinen singleSupersonic” julkaistiin vuoden 1994 huhtikuussa. ”Supersonic” nousi Britannian singlelistalla sijalle 31., ja sen julkaisua seurasivat singlekappaleiden ”Shakermaker” (Britannian singlelistan 11.) ja ”Live Forever” (Britannian singlelistan 10.) julkaisut. Oasiksen ura oli kääntynyt nopeasti noususuuntaan, ja yhtyeestä oli tullut yksi Britanniassa alati voimistuneen brittipop -ilmiön johtavista nimistä. Elokuussa yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Definitely Maybe, josta tuli Britannian levynmyynnin historian nopeiten myynyt esikoisalbumi. Se nousi listaykköseksi Britannian albumilistalla, ja oli menestys yleisön ja kriitikoiden keskuudessa.

Jo Definitely Mayben julkaisemisen aikaan brittiläinen iltapäivälehdistö kiinnitti erityisen paljon huomiotaan ailahtelevasta käytöksestään ja rock-asenteellisesta elämäntyylistään tunnettuun Gallagheriin. Oasiksen toisen albumin (What’s the Story) Morning Glory? julkaisemisen jälkeen Gallagherista tuli yksi Britannian seuratuimmista henkilöistä, ja hänen yksityiselämästään sekä Noelin kanssa käydyistä riidoista uutisoitiin lehdistön toimesta säännöllisesti. Gallagherin vauhdikkaasta ja värikkäästä rock-elämäntyylistä kertovat muun muassa elinikäinen porttikielto lentoyhtiö Cathay Pacificin lennoille, kahden etuhampaan menetys joukkotappelussa müncheniläisessä yökerhossa vuonna 2002 sekä toistuva Robbie Williamsin pahoinpitelemisellä uhkailu.

Liam Gallagher Wienissä helmikuussa 2006.

Gallagher on voittanut vuonna 2000 NME-lehden "vuoden sankari" -palkinnon ja vuonna 2003 "paras hiustyyli" -palkinnon.

Liam Gallagher avioitui kolmen vuoden seurustelun jälkeen näyttelijä Patsy Kensitin kanssa 7. huhtikuuta 1997. Avioliitto oli jo rajulla koetuksella tammikuussa 1998, kun Lisa Moorish synnytti tyttölapsen, jonka isä oli Liam. Liam ja Patsy saivat yhteisen lapsensa 13. syyskuuta 1999. Poika nimettiin Lennon Francis Gallagheriksi Liamin suurimman esikuvan John Lennonin mukaan. Vuonna 2000 Liam ja Patsy erosivat. Pian eron jälkeen Liam alkoi seurustella All Saints -tyttöbändistä tunnetun Nicole Appletonin kanssa. Tämä synnytti Liamille toisen pojan 2. heinäkuuta 2001. Liam Gallagherin kirjoittama kappale Songbird Oasisin Heathen Chemistry -albumilla kertookin Liamin rakkaudesta Nicoleen. Appleton ja Gallagher vihittiin 14. helmikuuta 2008.[2]

1990-luvun puolivälin pahimmista alkoholin ja kokaiinin katkuisista vuosistaan selvinnyt Liam on nykyään perheellinen ja hieman rauhallisemman oloinen mies, joka keskittyy perheeseensä ja musiikkiin. Vuosien kuluessa Liam on setvinyt välinsä isoveljensä Noelin kanssa ja kehittynyt lauluntekijänä – jopa Noel on kehunut häntä.

Keväällä 2007 erimielisyydet naapureiden kanssa sekä paparazzit saivat jäädä, kun Gallagher muutti vaimonsa ja poikansa kanssa Primrose Hillin alueelta Pohjois-Lontoosta maaseudulle Henley-on-Thamesiin.[3]

Liam Gallagherin kirjoittamat kappaleet Oasiksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale Albumi/Single
"Little James" Standing on the Shoulder of Giants
"Songbird" Heathen Chemistry
"Born on a Different Cloud" Heathen Chemistry
"Better Man" Heathen Chemistry
"Love Like a Bomb" (Gem Archerin kanssa) Don't Believe the Truth
"The Meaning of Soul" Don't Believe the Truth
"Guess God Thinks I'm Abel" Don't Believe the Truth
"Won't Let You Down" "Lyla" (B-puoli)
"Pass Me Down the Wine" "The Importance of Being Idle" (B-puoli)
"I'm Outta Time" Dig Out Your Soul
"Ain't Got Nothin'" Dig Out Your Soul
"Soldier On" Dig Out Your Soul
"Boy With the Blues" Dig Out Your Soul (bonusraita)
"I Believe In All" Dig Out Your Soul (bonusraita)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Liam Gallagher.