Be Here Now

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Be Here Now
Oasis
Studioalbumin Be Here Now kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  7. lokakuuta 1996 – 12. maaliskuuta 1997
 Julkaistu 21. elokuuta 1997
 Formaatti CD, LP, C-kasetti
 Tuottaja(t) Owen Morris ja Noel Gallagher
 Tyylilaji Rock, brittipop
 Kesto 71.38
 Levy-yhtiö Creation Records
Oasiksen muut julkaisut
(What’s the Story) Morning Glory?
1995
Be Here Now
1997
The Masterplan
1998

Be Here Now on brittiläisen rock-yhtye Oasiksen kolmas studioalbumi. Sen tuottivat yhtyeen edellisen albumin (What’s the Story) Morning Glory? tavoin tuottaja Owen Morris ja Oasiksen kitaristi Noel Gallagher. Be Here Nowia äänitettiin vuoden 1996 lokakuusta vuoden 1997 maaliskuuhun, ja se julkaistiin vuoden 1997 elokuussa. Albumi on Oasiksen viimeinen studioalbumi, jolla yhtyeessä sen perustamisesta lähtien mukana olleet rytmikitaristi Paul Arthurs ja basisti Paul McGuigan soittavat.

Be Here Now sijoittui ensimmäiseksi sekä Suomen albumilistalla että yhtyeen kotimaassa Britannian albumilistalla.[1] Listaykköseksi se nousi yhteensä 14 eri maan albumilistalla. Yhdysvalloissa albumi ylsi Billboard 200 -listan toiseksi. Britanniassa Be Here Now myi julkaisupäivänään 423 000, ensimmäisellä viikollaan 695 761 ja kahdessa viikossa yli miljoona kappaletta, minkä johdosta siitä tuli Britannian levynmyynnin historian kaikkien aikojen nopeimmin myynyt albumi. Julkaisunsa aikoihin Be Here Now sai sekä yhtyeen fanien että lehdistön keskuudessa positiivisen vastaanoton, mutta myöhemmin albumia on kritisoitu muun muassa sen massiivisesta äänimaailmasta ja pitkistä kappaleista, ja sen on usein sanottu ”tappaneen” brittipop-ilmiön.[2]

Albumilta julkaistiin neljä singleä: ”D’You Know What I Mean?” (brittilistan 1.), ”Stand by Me” (brittilistan 2.), ”All Around the World” (brittilistan 1.) sekä ainoastaan Japanissa julkaistu ”Don’t Go Away”, joka nousi myös Yhdysvalloissa Billboardin Hot Modern Rock Tracks -listan viidenneksi. Albumin julkaisua seurasi Be Here Now Tour -kiertue.

Äänittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Be Here Now’n äänittäminen aloitettiin 7. lokakuuta 1996 levy-yhtiö EMI:n omistamalla, legendaarisen maineen omaavalla Abbey Road -studiolla. Jälleen yhtyeen tuottajaksi pestattu Owen Morris on kuvaillut ensimmäisen Abbey Roadilla vietetyn viikon olleen kamala kokemus. Lopulta Morris ehdotti kitaristi Noel Gallagherille, että yhtye jättäisi albumin äänittämisen Abbey Roadilla kesken. Abbey Roadilla vietettynä aikana 7. lokakuuta - 16. marraskuuta yhtye ei saanut levytettyä yhtäkään kappaletta lopulliseen muotoonsa,[3][4] ja äänittäjä Nick Brinnen mukaan Abbey Roadin sessioissa äänitettiin ainoastaan kappaleiden pohjaraitoja.[4] Laulaja Liam Gallagher pidätettiin 9. marraskuuta kokaiinin hallussapidosta, joka vaikutti myös päätökseen jatkaa albumin äänittämistä toisella studiolla.

Albumin äänittäminen jatkui 18. marraskuuta - 17. joulukuuta Ridge Farm -studiolla Surrey:ssa.[3] Ridge Farmin äänityssessiot kärsivät yhtyeen jäsenten ja tuottaja Owen Morrisin päihderiippuvuuksista sekä Gallagherin veljesten välisistä erimielisyyksistä. Ridge Farmin äänityssessioiden päätyttyä yhtye piti noin kuukauden mittaisen tauon albumin levyttämisestä, ja palasi studioon vuoden 1997 tammikuussa. Tällöin albumin äänittäminen jatkui Hampsteadissa Air Studiosin tiloissa, jossa muun muassa äänitettiin albumin sinfoniaorkesteriosuudet.[4] Albumi viimeisteltiin vuoden 1997 huhti-maaliskuussa Kilburnissa Master Rock -studiolla, jonka jälkeen Owen Morris miksasi sen Orinoco -studiolla Bermondseyssa.[4] Mike Marsh masteroi albumin toukokuussa The Exchange -studiolla.[3][5]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestymisensä aikoihin Be Here Now sai hyviä arvosteluja, esimerkiksi arvostettu Rolling Stone -lehti antoi levylle neljä tähteä viidestä, mutta alkuhuuman ja yhtyeen edellisen albumin luoman odotuksen ja innostuksen hiivuttua levyä alettiin pitää pettymyksenä. Arvostelijoiden mielestä levy sisälsi muutaman onnistuneenkin kappaleen, mutta ei ollut yhtä tehokas kokonaisuus kuin edeltäjänsä. Levystä sanottiin huokuvan välinpitämättömyys: kitarariffejä on entistäkin enemmän, kappaleet ovat todella pitkiä ja äänimaailma entistäkin massiivisempi. Suuri äänimaailma johtuu Noel Gallagherin suurista kitaradubbauksista (hyvänä esimerkkinä ”My Big Mouth” jossa väitetysti jopa n. 30 kitaradubbausta) ja lisätyistä ääniefekteistä (esimerkiksi morsetus, NWA:n ”Sraight Outta Compton” sample hidastettuna, Hammond urut). On sanottu että Be Here Now ilmensi koko brittipopin suosion kuolemaan. Noel myöhemmin itsekin on liittynyt arvostelijoiden joukkoon ja on sanonut:”Jos ollaan rehellisiä, en uskonut, että se oikeasti ansaitsi...aluksihan se sai hyviä arvosteluja...eikä se mielestäni ansainnut edes kahdeksaa kymmenestä tähdestä, mitä se sai NME:ssä.” [6]

Noel Gallagher on sanonut, että levy on täydellinen ilmaisu senhetkisestä ajasta ja yhtyeestä: [7] Morning Gloryn ja Knebworthin keikkojen jälkeen yhtye oli saavuttanut kaiken mitä se oli ikinä kuvitellutkaan voivansa saavuttaa ja tämän jälkeen tilalle tuli välinpitämättömyys. Levyn ilmestymisvuonna 1997 Noel Gallagher omien sanojensa mukaan ei tykännyt yhtyeestään ja halusi lopettaa. [8] Toisaalta yhtyeen laulaja Liam Gallagher seisoo vieläkin levyn takana ja yhtyeellä on huomattava määrä faneja, jotka pitävät levyä suuressa arvossa.

Yleisestä pettymyksestä huolimatta albumi on myynyt kuitenkin hyvin, arviolta noin 9 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Vuonna 1997 se myi Britanniassa kuusinkertaista platinaa ja siltä julkaistiin singlet D'You Know What I Mean?, Stand By Me, All Around The World ja Japanissa Don't Go Away. Singlevalintoja pidetäänkin yleisesti levyn hyvinä kappaleina.

Noel Gallagher: ”Me yritimme tehdä kaikista kappaleista niin suuria kuin mahdollista, ja nyt jälkeenpäin katsoen - sävellykset olivat ihan hyviä, mutta Morning Gloryn menestys ja vaikutus (edellinen albumi) varjosti niin suuresti sen yli...Morning Gloryn jälkeen meidän olisi pitänyt pitää kaksi vuotta taukoa, kun taas menimmekin suoraan studioon ja Be Here Now julkaistiin vuosi sen jälkeen, ja Morning Glory oli vieläkin listoilla...[9]

Noel on myös kuvaillut levyä sanoin: ”Se on sitä, että mä haluan jätkät teidät studioon, koksuissa, ettekä välitä paskaakaan, ja Liam kuvittelee että se rokkaa.”

Musiikillinen tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempien albumien (Definitely Maybe ja (What's the Story) Morning Glory?) tapaan myös Be Here Nowlla kuullaan tuttua Oasis tyyliä, jossa kertosäkeet ovat hyvin pophakuisia kitarat ovat hyvin rouheita ("My Big Mouth", "Be Here Now" ja "It's Getting Better (Man!!)"). Kuitenkin albumin äänimaailma on astetta suurempi sisältäen paljon kitaradubbauksia (esim. "My Big Mouth") ja albumin kappaleet ovat aikaisempaa pitempiä (esim. "D'You Know What I Mean?", "Magic Pie", "All Around The World" ja "It's Getting Better Man"). Albumilla on myös haettu todella paljon psykedeelisyyttä aikaisempaa enemmän, jonka voi kuulla mm. "Magic Pie" kappaleen Hammond uruissa, "D'You Know What I Meanin" takaperin soitetuista sampleista sekä Noel Gallagherin käytetystä wah wah efektistä. Albumin kappale "All Around The World" sisältää suuren 30:n henkisen orkesterin taustalla.

Be Here Now -kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye teki suuren konserttikiertueen 1997-1998 välisenä aikana. Yhtye konsertoi kyseisenä aikana Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Etelä-Amerikassa, Meksikossa ja Japanissa. Kiertue alkoi 14. kesäkuuta 1997 U2:n lämmittelykeikalla Irvinen kaupungissa Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Oasiksen albumikiertue loppui 25. maaliskuuta 1998 Meksikossa. Maailmankiertue käsitti yhteensä 85 keikkaa.

Aikaisemmin yhtyeellä ei ollut niin massiivista lavastusta kuin Be Here Now kiertueella. Nyt taustalla oli suuri ovaalin muotoinen rakennelma, josta tuli suuret valospotit ja rakennelman keskeltä tuli erilaista usein psykedeelistä kuvamateriaalia. Taustalla oli myös iso brittiläinen punainen puhelinkoppi sekä iso kello, rumpusetin alla oli Rolls Roycen etuosa.

Monet kiertueen konsertit on nauhoitettu erilaisiin bootleg julkaisuihin, mutta joitain konsertteja lähetettiin jopa livenä radion ja television välityksellä. Kenties merkittävin näistä nauhoituksista oli joulukuussa 1997 Manchesterin G-Mexissa järjestetty konsertti, jonka MTV lähetti suorana lähetyksenä.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kappaleet kirjoittanut Noel Gallagher.

 1. D’You Know What I Mean? - 7:42
 2. My Big Mouth - 5:02
 3. Magic Pie - 7:19
 4. Stand by Me - 5:56
 5. I Hope, I Think, I Know - 4:23
 6. The Girl In The Dirty Shirt - 5:49
 7. Fade In-Out - 6:52
 8. Don’t Go Away - 4:48
 9. Be Here Now - 5:13
 10. All Around the World - 9:20
 11. It's Getting Better (Man!!) - 7:00
 12. All Around the World (Reprise) - 2:08

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Albumin kappaleet ”My Big Mouth” ja ”It's Getting Better (Man!!)” esitettiin yhtyeen suuressa Knebworthin konsertissa 11. elokuuta 1996 ensimmäistä kertaa.
 • ”All Around the World” oli sävelletty valmiiksi jo vuonna 1992, mutta se julkaistiin vasta Be Here Nowlla, koska Noel halusi taustalle suuren orkesterin, johon oli varaa vasta edellä mainitun albumin aikoihin.

Albumin singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mike Rowe - koskettimet
 • Johnny Depp - slidekitara kappaleessa ”Fade-In Out”
 • Mark Coyle - takaperin osat kappaleessa "D'You Know What I Mean?"
 • Mark Feltham - huuliharppu kappaleessa ”All Around the World”
 • Meg Matthews - taustalaulu ("All Around The World")
 • Patsy Kensit - taustalaulu ("All Around The World")

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomen virallinen lista - Artistit - Oasis: Be Here Now (1997) ipfi.fi. Musiikkituottajat – IFPI Finland. Viitattu 22.6.2015.
 2. Alanko, Tero: Liam Gallagher – Rocktähteydestä ja kaljuuntumisesta soundi.fi. 21.9.2012. Soundi. Viitattu 22.6.2015.
 3. a b c Be Here Now - The Recording Studios oasis-recordinginfo.co.uk. Oasis Recording Information. Viitattu 22.6.2015. (englanniksi)
 4. a b c d Huggins, Dave: Nick Brine on engineering Be Here Now oasis-recordinginfo.co.uk. Oasis Recording Information. Viitattu 22.6.2015. (englanniksi)
 5. The Mastering Plan: Mike Marsh on mastering Be Here Now oasis-recordinginfo.co.uk. Oasis Recording Information. Viitattu 22.6.2015. (englanniksi)
 6. http://www.musicfanclubs.org/oasis/interviewnoelgembbc.html
 7. http://www.stuffmagazine.com/articles/index.aspx?id=1708
 8. Much Music - The Story of Oasis
 9. HDNET Sound Off With Mike Pinfield 15.01.2007: Noel Gallagher Interview
 10. Oasis: D'You Know What I Mean Musiikkituottajat ry.