Zak Starkey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zak Starkey

Zak Starkey (s. 13. syyskuuta 1965, Lontoo, Iso-Britannia) on brittiläinen muusikko, joka on soittanut rumpuja useissa eri rock-yhtyeissä, muun muassa The Whossa ja Oasiksessa.[1]

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zak Starkeyn isä on The Beatles -yhtyeen rumpali Ringo Starr.[1]

Zak sai ensimmäisen aloittelijan rumpusetin isältään, Ringo Starrilta vaikka tarina virheellisesti kertoo, että hän olisi saanut sen The Who -yhtyeen rumpali ja Ringon hyvä ystävä Keith Moonilta. Moon kuitenkin antoi Zakille hänen ensimmäisen ammattilaistason rumpusetin (Pictures Of Lily -setti), jota Moon oli käyttänyt Whon levytyksissä. Moon oli Zakille merkittävä tukija Ringon ja Maureenin erottua ja Ringon muutettua Monacoon.

Kahdeksanvuotiaana Zak kiinnostui musiikista. Kymmenen vanhana hän alkoi opiskella itsekseen soittamaan rumpuja saatuaan vain yhden oppitunnin kuuluisalta isältään, joka tiettävästi ei olisi halunnut pojastaan muusikkoa.[1] Vaikka Ringo ylistää poikansa kiistattomia taitoja ja lahjoja, hän sanoo ajatelleensa, että Zakista tulisi lakimies tai lääkäri eikä rumpali.

Kaksitoistavuotiaana Zak alkoi jo esiintyä pubeissa bändin kanssa. Teini-iässä Zak oli Next-yhtyeen rumpali.[1] Lopulta hän sai töitä uudelleen kootussa Spencer Davis Group -yhtyeessä. Vuonna 1985, hieman avioitumisensa jälkeen, Zak julkaisi musikaaliversion "Wind in the Willows" Eddie Hardinin kanssa. Syyskuun 7. päivä, 1985, hänen tyttärensä syntyi tehden hänen isästään Ringosta ensimmäisen Beatles-isoisän. Vuonna 1994 hän menetti traagisesti äitinsä, joka kuoli leukemiaan huolimatta luuydinsiirrosta, jossa Zak oli luovuttajana.

Zak vakiinnutti asemansa haluttuna sessiomuusikona ja kyvykkäänä rumpalina. Vuonna 1996 Zak jätti Face-yhtyeensä toteuttaaksensa lapsuudenaikaisen unelmansa liittymällä The Who -yhtyeeseen.[1] Hän on saanut erittäin hyvät arvostelut työstään The Who -yhtyeessä, etenkin Townshendiltä, Daltreyltä ja Entwistleltä, vahvasta ja omintakeisesta rumputyöskentelystään. Hän soittaa edelleen The Who:n kanssa.

Zak on jatkanut työtään myös muiden kokoonpanojen kanssa, kuten kiertäen Lightning Seedsin kanssa. Vuonna 2000 Zak oli perustajajäsen Johnny Marr & the Healers -yhtyeessä.

Vuonna 2004 Zak liittyi Oasis-yhtyeen rumpaliksi.[2] Hän oli mukana vuoden 2008 levyllä 'Dig Out Your Soul' ennen kuin erosi yhtyeestä muiden sitoumustensa takia.[3]

  1. a b c d e Michael Sutton: Biography All Music Guide. Viitattu 6.10.2019.
  2. Jenny Booth: Oasis to roll with Ringo's son The Guardian. 2004. Viitattu 6.10.2019.
  3. Tom Porter: Zak Starkey on Oasis: "the smartest musicians I've ever met" Music Radar. 2009. Viitattu 6.10.2019.