Chris Martin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chris Martin
Chris Martin vuonna 2023
Chris Martin vuonna 2023
Henkilötiedot
Syntynyt2. maaliskuuta 1977 (ikä 47)
Exeter, Englanti
Ammatti muusikko, tuottaja
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1996–
Tyylilajit vaihtoehtorock, rock, poprock
Soittimet laulu, kitara, piano, kosketinsoitin, basso, huuliharppu, mandoliini, trumpetti, klarinetti, xylofoni, perkussiot
Yhtyeet Coldplay
Levy-yhtiöt Parlophone, Third Man Records, Atlantic Records, Universal Music Group, Warner Music Group, Fierce Panda Records, EMI ja Capitol RecordsView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.coldplay.com

Christopher Anthony John ”Chris” Martin (s. 2. maaliskuuta 1977 Exeter, Englanti) on brittiläisen Coldplay-yhtyeen laulaja. Hän soittaa yhtyeessä myös kitaraa ja pianoa. Laulajana Martin tunnetaan Coldplayn kappaleissa esiintyvästä, hänelle ominaisesta falsettiäänestään.

Lapsuus ja nuoruus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin syntyi Exeterissä, Devonin kreivikunnassa, Englannissa. Hän opiskeli Ancient World Studiesia University College Londonissa (UCL), josta valmistui huippuarvosanoin. Hänen äitinsä oli opettaja ja isänsä kirjanpitäjä.

Coldplayn lisäksi Martin on tehnyt kappaleita useille muille artisteille kuten Jamelialle (See It in a Boy's Eyes) ja Embracelle (Gravity). Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Ron Sexsmithin, Faultlinen, The Streetsin, Nelly Furtadon ja Ian McCullochin kanssa. Hän oli myös mukana levyttämässä Band Aid 20 -hyväntekeväisyyssingleä Do They Know It's Christmas? vuonna 2004.

Chris Martin teki kappaleen Moses vaimolleen Gwyneth Paltrow'lle. Martinin kappale ’Til Kingdom Come on omistettu Johnny Cashille.

Martin on esiintynyt cameorooleissa vuonna 2009 mokumentaarielokuvassa Brüno sekä yhdessä Coldplayn kitaristi Jon Bucklandin kanssa vuoden 2004 zombielokuvassa Shaun of the Dead.

Martin esiintyi myös Moderni perhe -sarjan yhdeksännen tuotantokauden jaksossa nimeltä ”Brushes with Celebrity” (jakso 8).

Yhteiskunnallinen toiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin tunnetaan näkyvästä työstään Reilun kaupan hyväksi. Hän on matkustanut kehitysmaissa ja tehnyt paljon kampanjatyötä reilun kaupankäynnin edistämiseksi. Martinin vasemmassa kädessä usein näkyvä kuva symboloi juuri reilua kauppaa. Hän on myös ottanut kantaa politiikassa ja kritisoi muun muassa George W. Bushia ja Irakin sotaa.

Eläinoikeusjärjestö PETA valitsi Martinin vuonna 2005 maailman seksikkäimmäksi kasvissyöjäksi. Hän luopui kasvisruokavaliosta erottuaan Gwyneth Paltrow'n kanssa.[1]

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin oli naimisissa näyttelijä Gwyneth Paltrow'n kanssa vuosina 2003–2014.[2][3] Heidän esikoistyttärensä syntyi toukokuussa 2004 ja toinen lapsi huhtikuussa 2006.

Martin alkoi seurustella vuonna 2017 Fifty Shades of Grey -elokuvissa näytelleen Dakota Johnsonin kanssa.

William Willett, joka keksi kesäajan (daylight saving time), oli Chris Martinin isoisoisoisä.[4][5]

  1. Takeda, Allison: Chris Martin Not a Vegetarian Post-Gwyneth Paltrow Split Us Weekly. 3.7.2014. Viitattu 12.4.2021. (englanniksi)
  2. Conscious Uncoupling Goop.com. 25.3.2014. Viitattu 29.3.2014. (englanniksi)
  3. 11 vuoden liitto ohi - Gwyneth Paltrow ja Chris Martin eroavat Iltalehti.fi. 26.3.2014. Viitattu 29.3.2014.
  4. Aidan Milan: Coldplay's Chris Martin and the clocks changing - what's the connection? Metro. 31.10.2021. Viitattu 25.7.2023. (englanniksi)
  5. Cameron Macphail, Raven Saunt: British Summer Time 2022: How Chris Martin's great-great-grandfather ensured our clocks go forward The Telegraph. 26.3.2022. Viitattu 25.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]