Chris Martin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chris Martin
Chris Martin-viva-cropped.jpg
Chris Martin esiintymässä Coldplayn kanssa 2008.
Syntynyt 2. maaliskuuta 1977 (ikä 40)
Exeter, Englanti
Aktiivisena 1996–
Tyylilajit vaihtoehtorock, rock, pop rock
Laulukieli englanti
Ammatit muusikko, tuottaja
Soittimet laulu, kitara, basso, piano, kosketinsoitin, urut, huuliharppu, mandoliini, trumpetti, klarinetti, kellopeli, perkussiot
Yhtyeet Coldplay

Christopher Anthony John ”Chris” Martin (s. 2. maaliskuuta 1977 Exeter, Englanti) on brittiläisen Coldplay-yhtyeen laulaja. Hän soittaa yhtyeessä myös kitaraa ja pianoa. Laulajana Martin tunnetaan Coldplayn kappaleissa esiintyvästä, hänelle ominaisesta falsettiäänestään.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin syntyi Essexissä, Devonin kreivikunnassa, Englannissa. Hän opiskeli Ancient World Studiesia University College Londonissa (UCL), josta valmistui huippuarvosanoin. Hänen äitinsä oli opettaja ja isänsä kirjanpitäjä.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coldplayn lisäksi Martin on tehnyt kappaleita useille muille artisteille kuten Jamelialle (See It in a Boy's Eyes) ja Embracelle (Gravity). Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Ron Sexsmithin, Faultlinen, The Streetsin, Nelly Furtadon ja Ian McCullochin kanssa. Hän oli myös mukana levyttämässä Band Aid 20 -hyväntekeväisyyssingleä Do They Know It's Christmas? vuonna 2004.

Chris Martin teki kappaleen Moses vaimolleen Gwyneth Paltrow'lle. Martinin kappale ’Til Kingdom Come on omistettu Johnny Cashille.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin on esiintynyt cameorooleissa vuonna 2009 mokumentaarielokuvassa Brüno sekä yhdessä Coldplayn kitaristi Jon Bucklandin kanssa vuoden 2004 zombielokuvassa Shaun of the Dead.

Yhteiskunnallinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin tunnetaan näkyvästä työstään Reilun kaupan hyväksi. Hän on matkustanut kehitysmaissa ja tehnyt paljon kampanjatyötä reilun kaupankäynnin edistämiseksi. Martinin vasemmassa kädessä usein näkyvä kuva symboloi juuri reilua kauppaa. Hän on myös ottanut kantaa politiikassa ja kritisoi muun muassa George W. Bushia ja Irakin sotaa.

Eläinoikeusjärjestö PETA valitsi Martinin vuonna 2005 maailman seksikkäimmäksi kasvissyöjäksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin oli naimisissa näyttelijä Gwyneth Paltrown kanssa vuosina 2003–2014.[1][2] Heidän esikoistyttärensä Apple Blythe Alison syntyi 14. toukokuuta 2004 ja toinen lapsi Moses Bruce Anthony 8. huhtikuuta 2006.

William Willett, joka keksi kesäajan (daylight saving time), oli Chris Martinin isoisoisoisä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Conscious Uncoupling Goop.com. 25.3.2014. Viitattu 29.3.2014. (englanniksi)
  2. 11 vuoden liitto ohi - Gwyneth Paltrow ja Chris Martin eroavat Iltalehti.fi. 26.3.2014. Viitattu 29.3.2014.