Shaun of the Dead

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shaun of the Dead
Shaun-of-the-Dead.jpg
Ohjaaja Edgar Wright
Käsikirjoittaja Simon Pegg
Edgar Wright
Pääosat Simon Pegg
Nick Frost
Kate Ashfield
Valmistustiedot
Valmistusmaa Englanti Ranska
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Ensi-ilta 2004
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shaun of the Dead (televisiolevityksessä myös Shaun, kuolleiden kunkku) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut brittiläis-ranskalainen kauhukomediaelokuva. Elokuvan on ohjannut Edgar Wright.

Elokuva on Simon Peggin ja Edgar Wrightin Three Flavours Cornetto trilogy -sarjan ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluvat myös elokuvat Hot Fuzz (2007) ja The World's End (2013).[1]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Shaun of the Deadin sekä sitä seuraavan Hot Fuzzin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Shaunista, jonka elämä ei ole parhain päin. Hänellä on huono työpaikka, ja hänen parisuhteensa Lizin kanssa on heikoilla kantimilla. Suhteen vuosipäivänä Shaun ei saa Lizin lempiravintolasta pöytää varattua ja ehdottaa juhlapaikaksi kantapubiaan Winchesteriä. Se johtaa Lizin eroamiseen.

Eron jälkeisenä päivänä zombit hyökkäävät kaupunkiin, ja zombivirus alkaa levitä. Shaun herää krapulassa ystävänsä Edin luota. Yksi zombi löytää tiensä Edin pihalle ja kaverukset yrittävät tappaa sen lyömällä. He palaavat sisälle ja katsovat uutiset, jossa opastetaan, että zombi kuolee katkaisemalla sen kaula tai tuhoamalla sen aivot. Monta välinettä kokeilemalla Ed ja Shaun löytävät hyvät aseet ja saavat pihalla olleen zombin tapettua. He päättävät hakeutua suojaan Winchester-pubiin.

Ed ja Shaun lähtevät kuitenkin ensin pelastamaan äitinsä ja tyttöystävänsä verenhimoisilta zombeilta. Perillä Shaunin äidin talolla Barbara-äiti kertoo Shaunin isäpuolen Phillipin saaneen pureman zombien hyökkäyksessä. Shaun aikoo tappaa tämän krikettimailalla, mutta muuttaa mielensä. Barbara ja Phillip lähtevät Shaunin ja Edin mukaan, ja he yhdessä ajavat Phillipin Jaguarilla hakemaan Lizin, Davidin ja Diannen. Nämä vastustavat ensiksi ideaa, mutta lähtevät lopulta mukaan mukanaan aseita. Phillipin muututtua zombiksi ja auton tyhjennettyä joukko lähtee suuntaamaan kohti paikallista pubia, Winchesteriä. Matkimalla zombeja he pääsevät zombien ohi ovelle. Shaun johdattaa zombit pois, ja muut menevät sisään. Shaun palaa karistettuaan zombit kannoiltaan.

Parin tunnin jälkeen zombit piirittävät pubin. Shaun ottaa käyttöön kiväärin, joka on seinällä baaritiskin yläpuolella. Barbara näyttää Lizille, että häntä on purtu, ja muuttuukin nopeasti zombiksi. David on ampumassa tätä, mutta Shaun ja Ed estävät sen uhkaamalla aseillaan. Shaun lopulta ampuu oman äitinsä. David aikoo paeta pubista, mikä on kaikkien mielestä järjetöntä. Zombit rikkovat ikkunan, avaavat Davidin mahan ja alkavat syödä hänen sisäelimiään. Davidin jalat irtoavat, ja Dianne sekoaa ja syöksyy tulvivan zombilauman joukkoon pelastamaan Davidia lyömällä zombeja Davidin jalalla päähän. Liz ja Shaun yrittävät estää zombeja, ja Ed pidättelee takahuoneesta tulevia zombeja, mutta häntä purraan. Shaun ja Liz pakenevat baaritiskin taakse, ja Ed tulee perässä. Hän kertoo että lattiassa on luukku, josta pääsee kellariin. Shaun sytyttää baaritiskin tuleen, ja kiväärin panokset unohtuvat pöydälle. Ammuskelu alkaa ja yksi panos osuu heitä uhkaavan zombin päähän, jolloin he saavat tilaisuuden paeta kellariin. Shaun ja Liz alkavat suunnitella itsemurhaa, kunnes huomaavat, että he pääsevät maan pinnalle pienen hissin avulla. Shaun jättää kiväärin Edille, ja maan pinnalla brittiarmeija pelastaa heidät.

Lopussa kuusi kuukautta myöhemmin Shaun ja Liz ovat muuttaneet yhteen ja zombitaudista on tehty paljon viihde- ja dokumenttiohjelmia televisioon. Viimeisessä kohtauksessa Shaun menee latoon pelaamaan PlayStationia zombi-Edin kanssa. Elokuvan lisämateriaaleissa kerrotaan, että Dianne ei kuollutkaan, vaan onnistui pakenemaan puuhun ja zombien vähennettyä hän muutti tätinsä luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Simon Pegg  … Shaun  
 Nick Frost  … Ed  
 Kate Ashfield  … Liz  
 Lucy Davis  … Dianne  
 Dylan Moran  … David  
 Nicola Cunningham  … Mary  
 Penelope Wilton  … Barbara  
 Bill Nighy  … Philip  
 Peter Serafinowicz  … Pete  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ben Child: Just one more Cornetto trilogy: Simon Pegg and Edgar Wright set for reunion The Guardian. 20.8.2014. Viitattu 3.3.2016. (englanniksi)
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]