Shaun of the Dead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shaun of the Dead
Ohjaaja Edgar Wright
Käsikirjoittaja Simon Pegg
Edgar Wright
Tuottaja Nira Park
Kuvaaja Edgar Wright
Leikkaaja Chris Dickens
Pääosat Simon Pegg
Nick Frost
Kate Ashfield
Valmistustiedot
Valmistusmaa Englanti, Ranska
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shaun of the Dead (televisiolevityksessä myös Shaun, kuolleiden kunkku) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut brittiläis-ranskalainen kauhukomediaelokuva. Elokuvan on ohjannut Edgar Wright.

Elokuva on Simon Peggin ja Edgar Wrightin Three Flavours Cornetto trilogy -sarjan ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluvat myös elokuvat Hot Fuzz (2007) ja The World's End (2013).[1]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Shaun of the Deadin sekä sitä seuraavan Hot Fuzzin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo 29-vuotiaasta Shaun Rileystä (Simon Pegg), jonka elämä ei ole parhain päin. Hän on huonossa maineessa työpaikallaan elektroniikkaliikkeessä, eikä juurikaan etene elämässään. Shaun omaa kylmät välit hänen isäpuoleensa Philipiin, kämppäkaveriinsa Peteen sekä eritoten naisystäväänsä Liziin. Pete kyllästyy Shaunin yrityksiin suojella työtä välttelevää ystäväänsä Ediä (Nick Frost), joka elää ilmaiseksi heidän asunnossaan. Lizin ja Shaunin vuosipäivänä Shaun ei varaa Lizin lempiravintolasta pöytää ja ehdottaa tilalle kantapubiaan Winchesteriä, jolloin jo alkujaankin Shaunin toilailuihin kyllästynyt Liz jättää hänet. Shaun ja Ed viettävät illan Winchesterissä, ja heidän huomaamatta kuolleet heräävät henkiin alkaen metsästää ravinnokseen eläviä ihmisiä.

Shaun ja Ed seuraavat televisiosta ylimääräistä uutislähetystä, jossa uutisankkuri opastaa miten suojautua eläviltä kuolleilta. Yhdessä kaksikko päättää hakeutua suojaan Winchesteriin ja pelastavat Shaunin äidin Barbaran, Phillipin, Lizin ja tämän ystävät Davidin ja Diannen. Phillip kuolee matkalla saamaansa puremaan, kuitenkin tunnustaen Shaunille rakastaneen häntä aina. Muut pääsevät Winchesterin oville matkimalla zombeja.

Tilanne riistäytyy sisällä iltaa kohden käsistä, kun Barbara kuolee puremaan. David alkaa kyseenalaistamaan Shaunin suunnitelmaa, ja muut ihmiset kääntyvät tätä vastaan. Lauma zombeja murtautuu sisään pubiin tappaen Davidin, ja Dianne katoaa zombien sekaan pelastamaan tätä. Winchester syttyy tuleen, täyttyen epäkuolleista. Zombiksi muuttunut Pete saapuu pubiin, ja puree Ediä. Shaun, Liz, sekä lopulta kuolemaa tekevä Ed piiloutuvat baaritiskin taakse, ja pakenevat pubin kellariin. Toivon hiipuessa sekä Shaunin ja Lizin välien lämmetessä Shaun huomaa kellarissa olevan hissin. He hyvästelevät Edin ja pakenevat maan pinnalle. Pubin ulkopuolella armeija saapuu paikalle ja saa epidemian hallintaan.

Puoli vuotta myöhemmin Z-Day -nimellä tunnettu epidemia on ohitse, ja jäljelle jääneitä epäkuolleita hyödynnetään niin viihteessä kuin työelämässä. Shaunin ja Lizin suhde kukoistaa heidän yhteisessä asunnossaan. Pari suunnittelee päiväänsä, kunnes Shaun pistäytyy takapihalla varastossaan. Shaun on kahlinnut epäkuolleen Edin varastoonsa, ja alkaa pelaamaan tämän kanssa pelikonsolia tuttuun tyyliinsä.

Elokuvan lisämateriaaleissa kerrotaan että myöskään Dianne ei kuollut vaan onnistui pakenemaan puuhun, ja zombien harvennettua muutti tätinsä luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Simon Pegg  Shaun  
 Nick Frost  Ed  
 Kate Ashfield  Liz  
 Lucy Davis  Dianne  
 Dylan Moran  David  
 Nicola Cunningham  Mary  
 Penelope Wilton  Barbara  
 Bill Nighy  Philip  
 Peter Serafinowicz  Pete  
  1. Ben Child: Just one more Cornetto trilogy: Simon Pegg and Edgar Wright set for reunion The Guardian. 20.8.2014. Viitattu 3.3.2016. (englanniksi)
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]