Shaun of the Dead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shaun of the Dead
Shaun-of-the-Dead.jpg
Ohjaaja Edgar Wright
Käsikirjoittaja Simon Pegg
Edgar Wright
Tuottaja Nira Park
Kuvaaja Edgar Wright
Leikkaaja Chris Dickens
Pääosat Simon Pegg
Nick Frost
Kate Ashfield
Valmistustiedot
Valmistusmaa Englanti, Ranska
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shaun of the Dead (televisiolevityksessä myös Shaun, kuolleiden kunkku) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut brittiläis-ranskalainen kauhukomediaelokuva. Elokuvan on ohjannut Edgar Wright.

Elokuva on Simon Peggin ja Edgar Wrightin Three Flavours Cornetto trilogy -sarjan ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluvat myös elokuvat Hot Fuzz (2007) ja The World's End (2013).[1]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Shaun of the Deadin sekä sitä seuraavan Hot Fuzzin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Shaunista, jonka elämä ei ole parhain päin. Hänellä on huono työpaikka, ja hänen parisuhteensa Lizin kanssa on heikoilla kantimilla. Vuosipäivänään Shaun ei saa Lizin lempiravintolasta pöytää varattua ja ehdottaa juhlapaikaksi kantapubiaan Winchesteriä, jolloin Liz jättää Shaunin. Pian mystinen epidemia herättää kuolleet henkiin, jotka alkavat pian etsiä eläviä ihmisiä tarkoituksenaan syödä heidät. Shaun, yhdessä ystävänsä Edin kanssa, päättävät hakeutua suojaan Winchesteriin. He ottavat mukaansa Shaunin äidin Barbaran, tämän miehen Phillipin, Lizin ja tämän ystävät Davidin ja Diannen. Phillip kuolee matkalla, mutta muut pääsevät Winchesterin oville matkimalla zombeja.

Tilanne riistäytyy sisällä iltaa kohden käsistä, kun Barbara kuolee aiemmin saamaansa puremaan. Davidin tullessa yhteistyökyvyttömäksi lauma zombeja pääsee sisään pubiin, tappaen tämän. Dianne katoaa zombien sekaan, Ediä purraan ja Shaun sekä Liz yrittävät keksiä pakokeinoa baaritiskin puolelta. Kolmikko syöksyy lattiassa olevasta luukusta sisään, ja toivo näyttää hiipuneen. Shaunin ja Lizin välien jälleen lämmitessä Shaun huomaa kellarissa olevan hissin. He hyvästelevät Edin ja pakenevat maan pinnalle. Saadessaan miltei pureman armeija pelastaa heidät, ja saavat epidemian kontrolliinsa.

Puoli vuotta myöhemmin Shaunin ja Lizin suhde kukoistaa heidän yhteisessä asunnossaan. Pari suunnittelee päiväänsä, kunnes Shaun pistäytyy takapihalla varastossaan. Shaun ojentaa Edille, joka muuttui zombiksi, ohjaimen jonka jälkeen he alkavat pelaamaan pelikonsoliaan. Elokuvan lisämateriaaleissa kerrotaan että myöskään Dianne ei kuollut vaan onnistui pakenemaan puuhun, ja zombien vähennettyä hän muutti tätinsä luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Simon Pegg  Shaun  
 Nick Frost  Ed  
 Kate Ashfield  Liz  
 Lucy Davis  Dianne  
 Dylan Moran  David  
 Nicola Cunningham  Mary  
 Penelope Wilton  Barbara  
 Bill Nighy  Philip  
 Peter Serafinowicz  Pete  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ben Child: Just one more Cornetto trilogy: Simon Pegg and Edgar Wright set for reunion The Guardian. 20.8.2014. Viitattu 3.3.2016. (englanniksi)
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]