Grenfell Towerin tulipalo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grenfell Towerin tulipalo
Grenfell Tower aamulla 14. kesäkuuta 2017.
Grenfell Tower aamulla 14. kesäkuuta 2017.
Päivämäärä 14. kesäkuuta 2017
Tapahtumapaikka North Kensington, Lontoo, Englanti
Syy viallisesta jääkaapista alkanut tulipalo
Kuolleita 72
Loukkaantuneita 74

Grenfell Tower on Lontoon Pohjois-Kensingtonissa sijaitseva 24-kerroksinen tornitalo, jonka 14. kesäkuuta 2017 tuhonnut tulipalo tappoi 71 ihmistä[1]. Yöllä syttynyt tulipalo sai alkunsa viallisesta jääkaappi-pakastimesta. Talo oli verhoiltu helposti palavalla eristelevyllä[2][3], minkä takia tuli levisi räjähdysmäisen nopeasti. Paikalle saapunut palokunta ei kyennyt enää estämään palon leviämistä. Ihmisiä jäi loukkuun palon keskelle. Tulipalo kesti yhteensä noin 24 tuntia.

Grenfell Towerin palo oli Iso-Britannian tuhoisin tulipalo sataan vuoteen. Hallitus lupasi tutkia palon syyt perusteellisesti ja määräsi paloturvatarkastukset korkeisiin kerrostaloihin.

Uhrit, pelastuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palossa kuoli poliisin mukaan 71 ihmistä. Enin osa heistä oli tunnistamatta tai kadoksissa. Tunnistettuja ruumiita on 23[4].

Palomiehet saivat evakuoitua talosta 65 ihmistä[5]. Loukkaantuneita oli 74. Suurin osa heistä oli sairaalahoidossa, ja 17 ihmistä oli kriittisessä tilassa[6].

223 ihmistä onnistui pakenemaan[7].

Talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Tower ennen peruskorjausta. Kuva vuodelta 2009.

Grenfell Tower oli kaupungin vuokratalo, joka oli yksityisen Rydon-yhtiön hoidossa. Talo sijaitsee Pohjois-Kensingtonissa Lontoon länsiosassa.

Grenfell Towerin omisti Kensington and Chelsean vuokrataloyhtiö. Kensington kuuluu Lontoon ja maailman vauraimpiin asuinalueisiin, mutta Grenfell Tower oli julkisin varoin tuettu edullisemman vuokratason talo. Siellä asui paljon pienituloisia ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia, ulkomaista muuttaneita ihmisiä.[8]. Talon ulkonäköä ei pidetty sopivana alueen muuhun rakennuskantaan verrattuna, minkä vuoksi ulkoseinät päällystettiin komposiittilevyillä.[9] Niiden alle asennettiin lämpöeristekerros.

Grenfell Towerissa oli yhteensä 24 kerrosta, joista 20 oli asuinkerroksia ja alimmat liiketiloja. Asuntoja oli yhteensä 127. Jokaisessa asuinkerroksessa oli neljä perheasuntoa ja kaksi yksiötä. Talossa oli yksi porraskäytävä sekä hissi. 67,3 metriä korkean Grenfell Towerin rakentaminen aloitettiin vuonna 1972, se valmistui 1974 ja peruskorjattiin vuosina 2015–2016.[10] Tällöin lisättiin lämpöeristys ja sadesuoja sekä muutettiin lämmitystä ja vesijohtoja.[11].

Talossa ei ollut hätäuloskäyntejä, vaan hissi ja porraskäytävä olivat ainoat kulkutiet ylhäältä alas.

Tulipalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Tower palon jälkeen.

Tulipalo sai alkunsa jääkaapin räjähdyksestä neljännen kerroksen asunnossa.[12][13]. Jääkaappi-pakastin oli Whirlpoolin merkkiä Hotpoint FF175BP[14].

Tulipalo syttyi yöllä kello 0.54. Palokunnan ensimmäinen osasto saapui kuudessa minuutissa sammuttamaan jääkaappipaloa. Palomiehet olivat jo lähdössä pois, kun he huomasivat seinän olevan tulessa[15].

Neljännen kerroksen paloasunnon etiopialainen asukas pakkasi mukaansa vaatteita ja poistui sen jälkeen asunnosta. Sen jälkeen huoneiston asukkaat alkoivat koputella naapureiden oviin. Suurin osa nukkui. Talon yleispalohälytintä ei kuultu,[16] mutta asuntojen savuhälyttimet toimivat.

Nopeasti levinnyt tulipalo oli noin kello 1.15 ehtinyt jo 17. kerrokseen. Kun Grenfell Towerin asukkaat soittelivat palavasta talosta hätänumeroon, hätäkeskus kehotti aluksi heitä jäämään asuntoihinsa. Myöhemmin asukkaita kehotettiin poistumaan, mutta tällöin pakeneminen oli jo savun ja kuumuuden takia joko vaikeaa tai mahdotonta[17]. Asuntoon jääminen koitui monen kuolemaksi. Osa asukkaista pakeni silti talosta savuista rappukäytävää pitkin ja pelastui[18].

Palo levisi tornitalon ylimpään kerrokseen 15 minuutissa. Rappukäytävä täyttyi nopeasti savusta, joka esti ihmisiä lähtemästä pois asunnoistaan. Naapuritalojen asukkaat heräsivät ihmisten kirkunaan.

Palo näytti aluksi etenevän nopeasti rakennuksen ulkoseiniä pitkin, ensin ylöspäin, sitten sivusuuntaan. Palava muovi näytti levittävän paloa ylhäältä alaspäin. Talon sisällä palo eteni hitaammin. Kello 1.46 palo oli levinnyt talon kummallekin puolelle. Vähitellen paikalle saapui noin 200 palomiestä 40 paloautolla, mutta he eivät kyenneet saamaan valtavaa paloa hallintaansa.

Palosta sinkoili paljon palavia heitteleitä, mikä vaikeutti pelastajien työtä. Mellakkapoliisit suojasivat palomiehiä kilvillään ylhäältä satavalta palavalta roskalta. Pelastajat pyrkivät sammutushyökkäyksin etenemään ylöspäin kerros kerrokselta, mikä oli hidasta, ja he pääsivät vain 12. kerrokseen asti. Huoneistoissa palon lämpötila nousi 600–800 asteeseen, porraskäytävässä jopa tuhanteen asteeseen. Talo ei romahtanut palon takia.

Ihmiset soittelivat ja viittilöivät palavasta talosta. Heidän nähtiin heiluttelevan muun muassa puhelimiensa valoja ja lippuja. Monet asukkaat olivat alussa rauhallisia, myöhemmin pakokauhuisia. Paloautojen nostolavat eivät ulottuneet ylimpiin kerroksiin. Palokunta suihkutti palavan talon alakerroksiin vettä. Osa asukkaista yritti paeta paloa ylempiin kerroksiin.

Eräs nainen heitti pienen vauvansa 5. kerroksesta, ja ulkopuolella ollut mies otti lapsen kiinni "kuin rugbypallon"[19]. Palavan talon ikkunasta heitettiin kaksi muutakin lasta, jotka kuolivat. Lasten äiti kuoli palossa. Muutama hyppäsi palavasta talosta kuolemaan[20]. Palava lapsi hyppäsi 22. kerroksesta[21].

Jotkut käyttivät lakanaköysiä paetakseen. Eräs koetti turhaan käyttää roskasäkkiä laskuvarjona. Ainoa varma tie turvaan oli rappukäytävä, joita talossa oli vain yksi. Savu ja liekit saattoivat katkaista pakomatkan[22]. Eräältä äidiltä jäi kaksi lasta savuiseen käytävään. Ulospäin näkyi, miten liekit nielaisivat erään ikkunaa hakanneen ja apua huutaneen naisen[23]. Viimeiset puhelut palavasta talosta tulivat hieman neljän jälkeen. Ne olivat jäähyväispuheluja. Eräässä vaiheesta palavasta talosta kuului räjähdyksiä. Suurin osa kuolleista oli 23. kerroksen asunnoissa.

Kukaan ei selvinnyt hengissä kolmesta ylimmästä kerroksesta. 17. kerroksessa ja siitä ylöspäin kuoli suurin osa niiden asukkaista. 10. kerroksen alapuolella kuoli vain harva. Palomiehet onnistuivat kantamaan kymmeniä ihmisiä ulos alemmista kerroksista. Ihmisiä pelastettiin talosta vielä 10 tunnin jälkeen. Eräs nainen oli laittanut kylpyhuoneen tulvimaan ja lukittautunut sinne perheensä kanssa, ja heidät pelastettiin. Eräs mies pelastettiin 11. kerroksesta 12 tunnin päästä, vaikka talo paloi ympärillä.

Talo paloi näkyvästi ainakin 10 tuntia. Palomiehet pääsivät ylimpään kerrokseen vasta 14. päivän iltana. Kesäkuun 16. päivänä ei uskottu talosta enää löydettävän ketään elossa. Palo oli hallinnassa vasta 24 tunnin päästä syttymisestä[24].

Tulipalon nopean leviämisen mahdollisti osaltaan sprinklerijärjestelmän puuttuminen. Kaasua ei saatu pitkään aikaan katkaistua, mikä piti paloa yllä.[25]

Jälkiseuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurpalo järkytti ihmisiä suuresti. Paikalliset ihmiset raivoistuivat palon jälkeen muun muassa pääministeri Theresa Mayn niukasta tiedottamisesta. Niinpä he osoittivat mieltään Mayta vastaan[26]. May lupasi hengissä säilyneille, kodittomiksi jääneille talon asukkaille apua. Hän määräsi myös suuronnettomuuden perinpohjaisen tutkinnan[27][28]. Hallitus määräsi kerrostalojen turvatarkastukset. Asiantuntijat vaativat palavien materiaalien käytön rajoittamista korkeissa taloissa[29]. Kauppaministeri Greg Hands sanoi hallituksen tutkivan 2500 Grenfell Toweria muistuttavaa taloa Britanniassa. Valtionvarainiministeri Philip Hammondin mukaan palaneessa talossa käytetty päällyste oli maan rakennussääntöjen vastainen ja laiton.[30][31]. Paikallinen valtuuston johtaja erosi palon takia[32]. Lontoon pormestari Sadiq Khanin mukaan onnettomuus johtui poliitikkojen virheistä ja välinpitämättämyydestä[33]. Hallitusta oli vuosien ajan vaadittu muuttamaan paloturvalakia tuloksetta[34]. Mayn toimisto kertoi 22. kesäkuuta 2017, että jopa Englannin 600 tornitalossa voi olla samanlainen päällyste kuin palaneessa talossa[35].

Camdenissa päätettiin 23. kesäkuuta evakuoida viidestä tornitalosta 800 asukasta paloherkän päällysteen poiston ajaksi[36]. Eräässä evakuoitavassa talossa monet asukkaat eivät pitäneet taloaan vaarallisena, vaan olivat kiukkuisia evakuoinnista ja vastustivat sitä[37]. Celotex päätti lopettaa valmistamansa RS5000-eristeen myynnin yli 18 m korkeisiin rakennuksiin[38]. Reynobond veti muovikomposiittinsa pois myynnistä[39]. Poliisi harkitsi kuolemantuottamussyytteiden nostamista. Kensingtonin ja Chelsean valtuuston johtaja erosi.

Valituksia huonosta paloturvallisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talossa oli sattunut ennen sen tuhonnutta paloa monia pieniä tulipaloja. Edellinen vakavampi tulipalo vältettiin täpärästi vuonna 2013. Muun muassa tämän takia Grenfell Towerin asukasyhdistys Grenfell Action Group (GAG) oli arvostellut hallintoa ja vuokranantajaa terveys- ja turvallisuusmääräysten laiminlyönnistä ennen tuhoisaa tulipaloa.[10][40][41] [42] Viimeisimmän remontin toteuttanut Rydon-yhtiö on kuitenkin kertonut noudattaneensa kaikkia rakennus- ja paloturvallisuusmääräyksiä.

Kaksi palossa myöhemmin kuollutta naista olivat toistuvasti valittaneet huonosta paloturvallisuudesta. Tämä alkoi jo ennen remonttia. He saivat taloyhtiöltä kirjeitä, joissa kehotettiin lopettamaan jatkuva puuttuvasta paloturvallisuudesta valittaminen[43][44]. Talon omistajayhtiö uhkasi vuonna 2013 jopa oikeustoimilla syyttäen asukasyhdistyksen aktiiveja kiusaamisesta[45]. Viranomaiset pitivät vuonna 2016 talon paloriskiä normaalina.

Huipulla olevaa palontorjuntakalustoa ei ollut tarkastettu neljään vuoteen, vaikka vuosi olisi sopiva tarkastusväli. Paikalliset palonsammuttimet olivat vanhentuneet. Vuoden 2016 remontissa taloyhtiö uusi savuhälyttimet.

Vuonna 2016 asukasyhdistys varoitti, että rakennuksessa oli vain yksi uloskäynti. Käytävillä lojui patjoja ja muuta palonarkaa tavaraa. Marraskuussa asukasyhdistys syytti taloyhtiötä pahaksi mini-mafiaksi, joka ei välittänyt terveys- ja turvamääräyksistä. Se ilmoitti, että vain katastrofi saa ihmiset huomaamaan huonon paloturvallisuuden.

Säästöt vähentävät turvallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiantuntijat varoittivat Iso-Britanniassa Tony Blairin hallitusta vuonna 1999 palavien ulkoseinien vaarallisuudesta. Yksityisellä sektorilla konservatiivit ovat vastustaneet turvatoimien kiristämistä. Kunnallisissa vuokrataloissa on myös vastustettu säästösyistä sprinklereitä ja muita turvatoimia[46]. Grenfell Towerin viimeisessä peruskorjauksissa urakoitsijoita kehotettiin etsimään halvempia ja siten paloturvattomampia julkisivumateriaaleja kuin mitä alun perin ehdotettiin[47].

Alun perin oli määrä käyttää sinkki-alumiinilevyjä. Ne vaihdettiin kuitenkin alumiini-muovikomposiittiin, koska siten säästettiin 300 000 puntaa ja voitiin valita värejä vapaammin[48].

Paloturvalainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Britannian paloturvalaki on palavan seinämateriaalin osalta melko salliva, jos sitä vertaa Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

Vuoteen 1986 Lontoossa oli voimassa paikallinen paloturvamääräys. Sen mukaan kerrostaloasunnon täytyy pitää paloa sisällään tunnin ajan. Mutta Margaret Thatcherin hallitus siirsi Lontoon uuden valtakunnallisen rakennuslain alle. Uusi laki salli paloherkät materiaalit korkeissa kerrostaloissa[49][50]. Paloturvatestit olivat osin häilyviä, eivätkä antaneet kunnollista kuvaa tuotteen paloherkkyydestä[51]. Eräs saksalainen palomestari oli ihmetellyt Iso-Britannian löysää paloturvalakia, joka sallii taloa peittävät palavat aineet.

Rydon-yhtiön ilmoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rydon-yhtiö ilmoitti tekevänsä yhteistyötä traagisen onnettomuuden tutkinnassa. Se ilmoitti antaneensa kaiken avun ja tiedon tapauksen tutkintaa varten. Yhtiön mukaan sen teetättämä työ täytti sääntöjen mukaiset paloturva- ja terveysvaatimukset.

Palonherkkä muovikomposiittiverhoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GrenfellTtowerin ulkoseinä: sadesuojana alumiini-muovikomposiitti, välissä ilmarako, sitten lämpöeriste, lopuksi vanha betoniseinä, ulkoa sisälle päin.
Ulkoseinä

  Verhoilu (Reynobond PE) polyetyleeni-alumiinikomposiittia. 3 mm, alumiinilevyt 0,5 mm
  Tuuletusrako, 50 mm leveä
  Lämpöeriste (Celotex RS 5000), alumiinilla päällystettyä polyisosyanouraattia (PIR) 150 mm
  Betoniseinä 250 mm teräsbetonia
Alumiinikomposiitti: alumiini, muovi, alumiini.
Reynobond PE-sadesuoja

  Alumiini
  Muovi, polyetyleeniä PE
  Alumiini

Talo oli peruskorjauksessa verhoiltu lämpöeristeellä ja sadesuojalevyllä. Näiden välissä oli ilmarako.

Käytetty "Reynobond PE" alumiini-muovikomposiittilevy oli helposti syttyvää[52][53][54][55][56][57]. Muovi oli polyetyleeniä (PE). Päällysteen tarkoitus oli parantaa rakennuksen ulkonäköä ja toimia sadesuojana.[58] Kilpailevan yhtiön tammikuussa 2016 laatimassa paloturvaesitteessä mainitaan selkeästi ulkseinään kiinnitetyn muovikomposiitin kyky levittää nopeasti paloa ylempiin kerroksiin[59].

Komposiitin alla oli "Celotex RS 5000"-lämpöeriste, joka oli niin ikään alumiini-muovirakennetta. Lämpöeristeen tarkoituksena oli energian säästö. Eristeen muovi oli polyuretaania, tarkemmin polyisosyanouraattia (PIR). Se ei syty kovin herkästi, mutta kehittää palaessaan myrkyllistä savua. Sadesuojan ja lämpöeristeen välinen rako toimi kuin savuhormina. Se levitti paloa nopeasti ylöspäin. Tuli eteni ylöspäin ikään kuin tuulitunnelissa palokaasujen imun voimalla. Alumiinipinnat irtosivat polyetyleeni tippui palavina pisaroina. Näin liekit levisivät rakennetta pitkin hyvin nopeasti lähes koko taloon.[60]

Grenfellin tulipaloa muistuttavia paloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palo muistuttaa leviämiseltään Australian Melbournessa vuonna 2014 tapahtunutta Docklandsin Lacrossen kerrostalopaloa, jossa ei kuollut ketään.[61] Siinä palossa tuli nousi 13 kerrosta noin 10 minuutissa pitkin parvekkeen kyljessä olevaa alumiini-polyetyleenikomposiittilevyä[62][63][64][65][66] Australian palo johti siellä kyseisen päällysteen kieltämiseen.

Vuonna 1973 akryylilevyillä päällystetty Douglasin Summerlandin vapaa-ajanviettokeskus paloi Mansaarilla, niin että 50 ihmistä kuoli. Palo syttyi poikien polttamasta tupakasta[67]. Mouvirakennuksen katto romahti, talo paloi minuuteissa[68].

Vuonna 1991 ensi kertaa kerrostalon päällyste paloi Britanniassa. Tuolloin syttyi tuleen kerrostalo Knowsley Heightsissä, Liverpoolissa. Vuonna 2000 vanha mies kuoli 14-kerroksisen rakennuksen palossa Ayrshiressä, Irvinessä[69].

Vuonna 2007 alumiini-muovikomposiitti paloi Yhdysvaltain Atlantic Cityn Water Club Towerissa[70][71]. Tästä alkaen päällystepalot yleistyivät.

Vuonna 2009 paloi Lakanalin kerrostalo nopeasti, kun päällyste oli paloherkkää ja sisäisiä palonsuojalevyjä otettu pois[72]. Paloturva-asiantuntija Sam Webbin mukaan puolet iso-Britannian tornitaloista ei täyttänyt paloturvan perusteita[73]. Mutta alempien virkailijoiden vaatimukset vastuuhenkilöiden kovasta rankaisusta ja paloturvamääräysten muuttamisesta eivät edenneet. Vastuussa olieva taho joutui Lakanalin tapauksessa vain maksamaan vahingionkorvaukset.

Maailmassa tapahtui 2000- ja 2010-luvuilla useita pilvenpiirtäjäpaloja, joissa alumiini-muovikomposiittipäällyste levitti paloa nopeasti[74].

Asunnosta ei saanut poistua palon alettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palokunnan taloyhtiölle antamien ohjeiden mukaan tulipalon syttyessä tuli soittaa hätänumeroon ja pysytellä sisällä[75]. Ohjeistus oli Britanniassa ja muualla yleinen. Ohjeen tarkoituksena oli välttää asukkaan joutuminen mahdollisesti palavaan ja savuiseen käytävään. Palokunnan ohje on monesti sopiva paloihin, joissa palo ei leviä ulkoseiniä pitkin nopeasti koko taloon[76][77]. Ovet kestäisivät 30 minuuttia paloa ja palokunta ehtisi paikalle siinä ajassa. Monissa paloissa palo on tappanut liian hätäisesti käytävään paenneita. Taloyhtiö kehotti jättämään huoneiston vain, jos huoneisto on tulessa. Huoneiston sai ohjeen mukaan jättää myös, jos joku lähinaapurin asunto palaa. Tällöin olisi täytynyt poistua portaita pitkin ja odottaa palokuntaa talon sisäänkäynnin lähellä[78].

Palosta pelastui ihmisiä, jotka rikkoivat paikallejääntikehotusta ja pakenivat asunnostaan. Eräs talosta paennut kompasteli käytävillä olleisiin ruumiisiin.[79][80]. Vasta noin neljän aikaan asukkaita kehotetiin kykynsä mukaan pakenemaan talosta. Tällöin koko talo oli tulessa, ja moni kuollut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Harriet Sherwood: Grenfell Tower death toll of 71 unlikely to rise as last inquests open the Guardian. 22.11.2017. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
 2. London fire: Grenfell Tower cladding 'linked to other fires' BBC News. 17.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 3. Poliisi: Lontoon tornitalon palo alkoi jääkaappi-pakastimesta – eristeet ja verhoilu reputtivat kaikki testit mtv.fi. Viitattu 23.6.2017.
 4. BBC: Lontoon palossa kuolleiden lopullinen lukumäärä ei selviä kuukausiin iltalehti.fi. Viitattu 28.6.2017.
 5. Tornitalon palossa Lontoossa vahvistettu 12 kuolonuhria - 18 kriittisessä tilassa iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 6. Palaneen tornitalon 15. kerroksesta selvinnyt Christos kertoo tarinansa: "En koskaan enää muuta tornitaloon" Yle Uutiset. Viitattu 16.6.2017.
 7. Commander Stuart Cundy updates on Grenfell Tower policing operation Mynewsdesk. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
 8. Lontoon palo: Tornitalo oli muovilla päällystetty kuolemanloukko Kaleva.fi. Viitattu 21.6.2017.
 9. Racism And Classism Killed The Residents Of Grenfell Tower HuffPost. 15.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 10. a b Sipilä, Annamari: Palavasta talosta tuli kuolemanloukku. Helsingin Sanomat, 15.6.2017, s. A26–A28.
 11. http://www.harleyfacades.co.uk/File/Grenfell%20Tower.pdf Harley Facades Limited Grenfell Tower
 12. Silminnäkijät: Lontoon talopalo lähti räjähtäneestä jääkaapista m.iltalehti.fi. Viitattu 15.6.2017.
 13. Lontoon poliisi varmistaa: Tornitalon tuhonnut palo sai alkunsa jääkaapista Yle Uutiset. Viitattu 23.6.2017.
 14. Haroon Siddique: Grenfell Tower fire: police considering manslaughter charges The Guardian. 23.6.2017. Viitattu 23.6.2017. (englanniksi)
 15. Lontoon tuhoisasta palosta uutta tietoa: Palomiehet olivat jo poistumassa talosta kun tulen leviäminen huomattiin mtv.fi. Viitattu 23.6.2017.
 16. Lontoon kohtalokas turmatalo ollut asukkaiden päänvaivana: Asukkaat varoittivat paloherkkyydestä useasti Yle Uutiset. Viitattu 15.6.2017.
 17. Row over why victims were told to stay in Grenfell Tower Mail Online. Viitattu 22.6.2017.
 18. What we know about how the Grenfell Tower fire spread The Independent. 15.6.2017. Viitattu 22.6.2017. (englanniksi)
 19. Pat sai viidennestä kerroksesta pudotetun lapsen kiinni "kuin rugby-pallon" - äiti jäi liekkeihin iltalehti.fi. Viitattu 17.6.2017.
 20. Tornitalon palossa Lontoossa vahvistettu 12 kuolonuhria - 18 kriittisessä tilassa iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 21. Iltalehti 15.6.2017, s 15
 22. "En usko, että selviän": He ovat kateissa Lontoon tornitalon suurpalon jäljiltä iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 23. Iltalehti 15.6.2017, s. 14
 24. London fire: A visual guide to what happened at Grenfell Tower BBC News. 16.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 25. Lontoon tornitalon palosta alkaa rikostutkinta Yle Uutiset. Viitattu 16.6.2017.
 26. Lontoossa kiukku kasvaa – Suuttuneita mielenosoittajia tungeksi Kensingtonin kaupungintalolle Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2017.
 27. Britannian pääministeri tapasi lopulta tornitalon palon uhreja: Lupasi lähes kuuden miljoonan apupaketin Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2017.
 28. May määräsi Lontoon kerrostalopalosta julkisen tutkinnan: "Ihmiset ansaitsevat vastauksia" mtv.fi. Viitattu 24.6.2017.
 29. Rob Davies, Ian Sample: Experts urge ban on use of combustible materials in tower blocks The Guardian. 16.6.2017. Viitattu 17.6.2017. (englanniksi)
 30. Gregory Katz / AP: London Tower May Have Used Banned Materials in Renovation Time. Viitattu 19.6.2017.
 31. Lontoon tornitalon rakennusmateriaali saattoi olla määräysten vastainen - "Syylliset saatava vastuuseen" iltalehti.fi. Viitattu 19.6.2017.
 32. BBC: Lontoon suurpaloa seurannut kritiikki johti aluehallinnon johtajan eroon mtv.fi. Viitattu 24.6.2017.
 33. Lontoon pormestari myöntää: "Tragedia johtui poliitikkojen virheistä ja välinpitämättömyydestä" mtv.fi. Viitattu 24.6.2017.
 34. BBC: Britannian hallitusta varoiteltiin vanhojen tornitalojen paloturvallisuusriskeistä vuosien ajan ennen Grenfell Towerin paloa mtv.fi. Viitattu 24.6.2017.
 35. Brittihallitus: Sadoissa rakennuksissa samanlainen päällyste kuin tulen tuhoamassa Grenfell Towerissa Yle Uutiset. Viitattu 23.6.2017.
 36. BBC: Lontoossa evakuoidaan yli 800 asuntoa paloturvallisuuden takia Yle Uutiset. Viitattu 24.6.2017.
 37. Video: Kymmenet haluavat jäädä palovaarallisiin tornitaloihin Lontoossa – valtuusto uhkaa palomiehillä Yle Uutiset. Viitattu 24.6.2017.
 38. Celotex to stop supply of Grenfell insulation to towers | Construction Enquirer www.constructionenquirer.com. Viitattu 25.6.2017. (englanniksi)
 39. Cormac Fitzgerald: Company withdraws sales of cladding linked to Grenfell Tower blaze TheJournal.ie. Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
 40. grenfellactiongroup: KCTMO – Playing with fire! Grenfell Action Group. 20.11.2016. Viitattu 15.6.2017.
 41. Lontoossa palaneen tornitalon turvallisuutta oli arvosteltu rajusti viime vuonna: ”Vain katastrofi paljastaa vuokranantajan epä­pätevyyden” Helsingin Sanomat. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 42. Robert Booth, Calla Wahlquist: Grenfell Tower residents say managers 'brushed away' fire safety concerns The Guardian. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 43. Two women feared dead in Grenfell Tower were 'threatened with legal action' for raising alarm about fire safety The Independent. 18.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 44. Nicola Fifield: Grenfell Tower missing pair were sent legal threats after fire safety warning mirror. 17.6.2017. Viitattu 19.6.2017.
 45. Rob Waugh for Metro.co.uk: Council 'threatened blogger with legal action' over Grenfell Tower warnings Metro. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017.
 46. Tornitalon palo Lontoossa – ”turhaa sääntelyä” löysätty ja kunnallisissa vuokrataloissa säästetty Kansan Uutiset. 15.6.2017. Viitattu 22.6.2017.
 47. Lontoon palaneen tornitalon remontoijia kehotettiin säästämään kuluissa iltalehti.fi. Viitattu 30.6.2017.
 48. Tom Symonds and Daniel De Simone: Grenfell Tower: Cladding 'changed to cheaper version' BBC News. 30.6.2017. Viitattu 30.6.2017. (englanniksi)
 49. Eight failures that left people of Grenfell Tower at mercy of the inferno The Telegraph. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 50. Toby Helm Political editor: Why does it take a tragedy like Grenfell Tower for ministers to put lives above saving money? The Guardian. 17.6.2017. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 51. David D. Kirkpatrick: U.K. Officials Said Material on Tower Was Banned. It Wasn’t. The New York Times. 19.6.2017. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 52. Rob Davies: Complex chain of companies that worked on Grenfell Tower raises oversight concerns The Guardian. 16.6.2017. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
 53. Calla Wahlquist: Cladding in London high-rise fire also blamed for 2014 Melbourne blaze The Guardian. 15.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 54. Our thoughts are with those affected by the terrible fire at Grenfell Tower in London. Our records show a Celotex product (RS5000) was purchased for use in refurbishing the building.
 55. Health & Safety Datasheet
 56. 30,000 buildings around the UK are wrapped in 'killer cladding' Mail Online. Viitattu 19.6.2017.
 57. Shocking fire test show what happens to panels like ones used on Grenfell Tower The Sun. 16.6.2017. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
 58. Grenfell Tower was covered in material to make it look better. That’s being blamed for multiple deaths The Independent. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 59. http://alucobond.com.sg/wp-content/uploads/2015/02/FR-brochure-jan16.pdf Fire Retardancy and ALUCOBOND
 60. Lontoon palon syy – Rikkaiden silmäniloksi tehty halpa ehostus? - Aamulehti Aamulehti. 15.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 61. Guardian: Lontoon tuhoisa tornipalo muistuttaa vastaavanlaista paloa Australiassa mtv.fi. Viitattu 15.6.2017.
 62. Two years after fire, Melbourne's Lacrosse building retains aluminium cladding Financial Review. 16.6.2017. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 63. Melbourne apartment fire exposes non-compliant building materials Financial Review. 27.4.2015. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 64. Aisha Dow: Combustible cladding to be stripped off Lacrosse Docklands tower The Age. 17.1.2017. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 65. Calla Wahlquist: Cladding in London high-rise fire also blamed for 2014 Melbourne blaze The Guardian. 15.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 66. Cladding on Grenfell Tower similar to 2014 Melbourne fire ABC News. 15.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 67. Remembering The Summerland Disaster 40 Years On Sabotage Times. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 68. UK's worst fire and tower tragedies Sky News. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 69. Cladding fire risk concerns raised by MPs in 2000 BT.com. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 70. Stop Fire Spreading Up, Up and Away Sourceable. 26.10.2015. Viitattu 28.6.2017. (englanniksi)
 71. Nathan White, Michael Delichatsios: Fire Hazards of Exterior Wall Assemblies Containing Combustible Components, s. 39. Springer, 2015. ISBN 978-1-4939-2898-9 (ebook). Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
 72. Oliver Wainwright, Peter Walker: 'Disaster waiting to happen': fire expert slams UK tower blocks The Guardian. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 73. Over half of council towers pose a fire risk Architects Journal. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
 74. The Torch blaze reignites concerns over cladding used for Dubai towers | The National thenational.ae. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 75. Grenfell Tower Regeneration Newsletter Emergency fire arrangements July 2014 KTCMO
 76. Rachel Schraer and Jack Goodman: London fire: Why are people told to 'stay put'? BBC News. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 77. Mitä tehdä, kun kerrostalossa palaa? Lue palomestarien vinkit, jotta osaat toimia oikein Yle Uutiset. Viitattu 21.6.2017.
 78. Grenfell Tower Regeneration Newsletter The ‘stay put’ fire policy KTCMO, Rydon May 2016
 79. Lontoon tornitalon tulipalovaarasta ei välitetty – "Olisimme kuolleet, jos olisimme noudattaneet ohjeita" Verkkouutiset. Viitattu 15.6.2017.
 80. Christos, 41, kertoo BBC:lle järkyttävästä pakomatkastaan liekehtineestä tornitalosta – kompasteli ruumiisiin pimeässä rapussa Ilta-Sanomat. 16.6.2017. Viitattu 16.6.2017.