Grenfell Towerin tulipalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grenfell Towerin tulipalo
Grenfell Tower aamulla 14. kesäkuuta 2017.
Grenfell Tower aamulla 14. kesäkuuta 2017.
Päivämäärä 14. kesäkuuta 2017
Tapahtumapaikka North Kensington, Lontoo, Englanti
Syy viallisesta jääkaapista alkanut tulipalo
Kuolleita 72
Loukkaantuneita 74

Grenfell Tower on Lontoon Pohjois-Kensingtonissa sijaitseva 24-kerroksinen tornitalo, jonka 14. kesäkuuta 2017 tuhonnut tulipalo tappoi 72 ihmistä.[1] Yöllä syttynyt tulipalo sai alkunsa viallisesta jääkaappi-pakastimesta. Talo oli verhoiltu helposti palavalla eristelevyllä,[2][3] minkä vuoksi tuli levisi räjähdysmäisen nopeasti. Paikalle saapunut palokunta ei kyennyt enää estämään palon leviämistä. Ihmisiä jäi loukkuun palon keskelle. Tulipalo kesti yhteensä noin 24 tuntia.

Grenfell Towerin palo oli Britannian tuhoisin tulipalo vuosisadan aikana. Hallitus lupasi tutkia palon syyt perusteellisesti ja määräsi paloturvallisuustarkastukset korkeisiin kerrostaloihin.

Uhrit, pelastuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa uhreista jäi aluksi tunnistamatta tai kadoksiin. Tunnistettuja ruumiita oli 23.[4] Palomiehet saivat evakuoitua talosta 65 ihmistä.[5] Loukkaantuneita oli 74. Suurin osa heistä oli sairaalahoidossa, joista 17 kriittisessä tilassa.[6]

Talosta onnistui pakenemaan 223 ihmistä.[7] Kaikki tulipalon uhrit on sittemmin tunnistettu ja kuolleiden lopullinen lukumäärä on 72. Alkuperäiseen määrään lisättiin palosta pelastunut iäkäs nainen, jolla oli ollut terveysongelmia. Nainen kuoli sairaalassa puoli vuotta palon jälkeen. Grenfell Towerin palossa kuoli myös useita lapsia. Nuorin uhreista oli puolivuotias tyttövauva. Vanhin uhri oli 84-vuotias nainen. Kuolleiden joukkoon lisättiin myös palon jälkeen kuolleena syntynyt vauva.[8]

Talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Tower ennen peruskorjausta. Kuva vuodelta 2009.

Grenfell Tower oli kaupungin vuokratalo, joka oli yksityisen Rydon-yhtiön hoidossa. Talo sijaitsee Pohjois-Kensingtonissa Lontoon länsiosassa.

Grenfell Towerin omisti Kensington and Chelsean vuokrataloyhtiö. Kensington kuuluu Lontoon ja maailman vauraimpiin asuinalueisiin, mutta Grenfell Tower oli julkisin varoin tuettu edullisen vuokratason talo. Siellä asui paljon pienituloisia ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia, ulkomailta muuttaneita ihmisiä.[9] Talon ulkonäköä ei pidetty sopivana alueen muuhun rakennuskantaan verrattuna, minkä vuoksi ulkoseinät päällystettiin komposiittilevyillä.[10] Niiden alle asennettiin lämpöeristekerros.

Grenfell Towerissa oli yhteensä 24 kerrosta, joista 20 oli asuinkerroksia ja alimmat liiketiloja. Asuntoja oli yhteensä 127. Jokaisessa asuinkerroksessa oli neljä perheasuntoa ja kaksi yksiötä. Talossa oli ainoastaan yksi porraskäytävä sekä hissi. 67,3 metriä korkean Grenfell Towerin rakentaminen aloitettiin vuonna 1972 ja se valmistui 1974 sekä peruskorjattiin vuosina 2015–2016.[11] Tällöin lisättiin lämpöeristys ja sadesuoja sekä muutettiin lämmitystä ja vesijohtoja.[12]

Talossa ei ollut hätäuloskäyntejä, vaan hissi ja porraskäytävä olivat ainoat kulkutiet ylhäältä alas.

Tulipalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Tower palon jälkeen.

Tulipalo sai alkunsa jääkaappi-pakastimen kompressorin releen ylikuumenemisesta johtuneesta muovisen taustalevyn syttymisestä neljännen kerroksen asunnossa.[13][14] Jääkaappi-pakastin oli Whirlpoolin merkkiä Hotpoint FF175BP.[15]

Tulipalo syttyi yöllä kello 0.54. Palokunnan ensimmäinen osasto saapui kuudessa minuutissa sammuttamaan jääkaappipaloa. Palomiehet olivat jo lähdössä pois, kun he huomasivat seinän olevan tulessa.[16]

Neljännen kerroksen paloasunnon asukas pakkasi mukaansa vaatteita ja poistui sen jälkeen asunnosta. Sen jälkeen huoneiston asukkaat alkoivat koputella naapureiden oviin. Suurin osa nukkui. Talon yleispalohälytintä ei kuultu,[17] mutta asuntojen savuhälyttimet olivat kunnossa.

Nopeasti levinnyt tulipalo oli noin kello 1.15 ehtinyt jo 17. kerrokseen. Kun Grenfell Towerin asukkaat soittelivat palavasta talosta hätänumeroon, hätäkeskus kehotti aluksi heitä jäämään asuntoihinsa. Myöhemmin asukkaita kehotettiin poistumaan, mutta tällöin pakeneminen oli jo savun ja kuumuuden takia joko vaikeaa tai mahdotonta.[18]. Asuntoon jääminen koitui monen kuolemaksi. Osa asukkaista pakeni silti talosta savuista rappukäytävää pitkin ja pelastui[19]

Palo levisi tornitalon ylimpään kerrokseen 15 minuutissa. Rappukäytävä täyttyi nopeasti savusta, joka esti ihmisiä lähtemästä pois asunnoistaan. Naapuritalojen asukkaat heräsivät ihmisten kirkunaan. Aluksi palo näytti etenevän nopeasti rakennuksen ulkoseiniä pitkin, ensin ylöspäin, sitten sivusuuntaan. Palava muovi näytti levittävän paloa myös ylhäältä alaspäin. Talon sisällä palo eteni hitaammin. Kello 1.46 palo oli levinnyt talon kummallekin puolelle. Vähitellen paikalle saapui noin 200 palomiestä 40 yksiköllä, mutta he eivät kyenneet saamaan valtavaa paloa hallintaansa.

Talosta sinkoili paljon palavia kappaleita, mikä vaikeutti pelastajien työtä. Mellakkapoliisit suojasivat palomiehiä kilvillään ylhäältä satavalta palavalta roskalta. Pelastajat pyrkivät sammutushyökkäyksin etenemään ylöspäin kerros kerrokselta, mikä oli hidasta, ja he pääsivät vain 12. kerrokseen asti. Huoneistoissa palon lämpötila nousi 600–800 asteeseen, porraskäytävässä jopa tuhanteen asteeseen. Talo ei romahtanut palon takia.

Ihmiset soittelivat ja viittilöivät palavasta rakennuksesta. Heidän nähtiin heiluttelevan muun muassa puhelimiensa valoja ja lippuja. Monet asukkaat olivat alussa rauhallisia, myöhemmin pakokauhuisia. Osa heistä yritti paeta paloa ylempiin kerroksiin, minne paloautojen nostolavat eivät yltäneet. Palokunta suihkutti vettä talon alakerroksiin.

Eräs nainen heitti pienen vauvansa 5. kerroksesta, ja ulkopuolella ollut mies otti lapsen kiinni.[20]. Palavan talon ikkunasta heitettiin kaksi muutakin lasta, jotka kuolivat putoamisen seurauksena. Lasten äiti kuoli palossa. Muutama uhri hyppäsi palavasta rakennuksesta kuolemaan.[21] Palava lapsi hyppäsi 22. kerroksesta.[22]

Jotkut käyttivät lakanaköysiä paetakseen, ja eräs koetti turhaan käyttää roskasäkkiä laskuvarjona. Ainoa varma tie turvaan oli talon ainoa rappukäytävä. Savu ja liekit saattoivat katkaista pakomatkan.[23] Eräältä naiselta jäi kaksi lasta savuiseen käytävään. Ulospäin näkyi, miten liekit nielaisivat erään ikkunaa hakanneen ja apua huutaneen naisen.[24] Viimeiset puhelut palavasta talosta tulivat hieman kello neljän jälkeen ja ne olivat jäähyväispuheluja. Palavasta rakennuksesta kuului myös räjähdyksiä. Suurin osa kuolleista oli 23. kerroksen asunnoissa.

17. kerroksesta ylöspäin kuoli suurin osa niiden asukkaista tai kerroksiin paenneista. Sieltä myös pelastui asukkaita, jotka pääsivät ajoissa ulos. 10. kerroksen alapuolella pelastui suurin osa. Palomiehet onnistuivat kantamaan kymmeniä ihmisiä ulos alemmista kerroksista. Ihmisiä pelastettiin talosta vielä 10 tunnin jälkeen. Eräs nainen oli laittanut kylpyhuoneen tulvimaan ja lukittautunut sinne perheensä kanssa, ja heidät pelastettiin. Eräs mies pelastettiin 11. kerroksesta 12 tunnin päästä, kun talo paloi ympärillä.

Grenfell Tower paloi näkyvästi ainakin 10 tuntia. Palomiehet pääsivät ylimpään kerrokseen vasta 14. päivän iltana. Palo oli hallinnassa vasta 24 tunnin päästä syttymisestä. Kokonaan palo oli saatu sammutettua illalla 16. kesäkuuta, jolloin tornitalosta oli jäljellä vain hiiltynyt runko.[25]

Tulipalon nopean leviämisen mahdollisti osaltaan sprinklerijärjestelmän puuttuminen. Kaasua ei saatu pitkään aikaan katkaistua, mikä piti paloa yllä.[26]

Jälkiseuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurpalo järkytti ihmisiä suuresti. Paikalliset ihmiset raivostuivat palon jälkeen muun muassa pääministeri Theresa Mayn niukasta tiedottamisesta. Niinpä he osoittivat mieltään Mayta vastaan[27]. May lupasi hengissä säilyneille, kodittomiksi jääneille talon asukkaille apua. Hän määräsi myös suuronnettomuuden perinpohjaisen tutkinnan[28][29]. Hallitus määräsi kerrostalojen turvatarkastukset. Asiantuntijat vaativat palavien materiaalien käytön rajoittamista korkeissa rakennuksissa[30]. Kauppaministeri Greg Hands sanoi hallituksen tutkivan 2 500 Grenfell Toweria muistuttavaa taloa Britanniassa. Valtiovarainministeri Philip Hammondin mukaan palaneessa talossa käytetty päällyste oli maan rakennusmääräysten vastainen ja laiton.[31][32]. Paikallinen valtuuston johtaja erosi palon takia[33]. Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan onnettomuus johtui poliitikkojen virheistä ja välinpitämättömyydestä[34]. Hallitusta oli vuosien ajan vaadittu muuttamaan paloturvalakia tuloksetta[35]. Mayn toimisto kertoi 22. kesäkuuta 2017, että jopa Englannin 600 tornitalossa voi olla samanlainen päällyste kuin palaneessa talossa[36].

Camdenissa päätettiin 23. kesäkuuta evakuoida viidestä tornitalosta 800 asukasta paloherkän päällysteen poiston ajaksi[37]. Eräässä evakuoitavassa talossa monet asukkaat eivät pitäneet taloaan vaarallisena, vaan olivat kiukkuisia evakuoinnista ja vastustivat sitä[38]. Celotex päätti lopettaa valmistamansa RS5000-eristeen myynnin yli 18 m korkeisiin rakennuksiin[39]. Reynobond veti muovikomposiittinsa pois myynnistä[40]. Poliisi harkitsi kuolemantuottamussyytteiden nostamista. Kensingtonin ja Chelsean valtuuston johtaja erosi.

Valituksia huonosta paloturvallisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talossa oli sattunut ennen sen tuhonnutta paloa monia pieniä tulipaloja. Edellinen vakava tulipalo vältettiin täpärästi vuonna 2013. Muun muassa tämän takia Grenfell Towerin asukasyhdistys Grenfell Action Group (GAG) oli arvostellut hallintoa ja vuokranantajaa terveys- ja turvallisuusmääräysten laiminlyönnistä ennen tuhoisaa paloa.[11][41][42] [43] Viimeisimmän remontin toteuttanut Rydon-yhtiö on kuitenkin kertonut noudattaneensa kaikkia rakennus- ja paloturvallisuusmääräyksiä.

Kaksi palossa myöhemmin kuollutta naista olivat toistuvasti valittaneet huonosta paloturvallisuudesta. Tämä alkoi jo ennen remonttia. He saivat taloyhtiöltä kirjeitä, joissa kehotettiin lopettamaan jatkuva puuttuvasta paloturvallisuudesta valittaminen[44][45]. Talon omistajayhtiö uhkasi vuonna 2013 jopa oikeustoimilla syyttäen asukasyhdistyksen aktiiveja kiusaamisesta[46]. Viranomaiset pitivät vuonna 2016 talon paloriskiä tavanomaisena.

Talon huipulla olevaa palontorjuntakalustoa ei ollut tarkastettu neljään vuoteen. Myös esimerkiksi hissin tarkastukset olivat vuoden myöhässä ja paikalliset palonsammuttimet olivat vanhentuneet. Vuoden 2016 remontissa taloyhtiö uusi savuhälyttimet.

Vuonna 2016 asukasyhdistys varoitti, että rakennuksessa oli vain yksi uloskäynti. Käytävillä lojui patjoja ja muuta palonarkaa tavaraa. Marraskuussa asukasyhdistys syytti taloyhtiötä pahaksi mini-mafiaksi, joka ei välittänyt terveys- ja turvallisuusmääräyksistä. Se totesi, että vain katastrofi saisi ihmiset huomaamaan huonon paloturvallisuuden.

Säästöt vähentävät turvallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiantuntijat varoittivat Britanniassa Tony Blairin hallitusta vuonna 1999 palavien ulkoseinien vaarallisuudesta. Yksityisellä sektorilla konservatiivit ovat vastustaneet turvatoimien kiristämistä. Kunnallisissa vuokrataloissa on myös vastustettu säästösyistä sprinklereitä ja muita turvatoimia[47]. Grenfell Towerin viimeisessä peruskorjauksissa urakoitsijoita kehotettiin etsimään halvempia ja siten paloturvattomampia julkisivumateriaaleja kuin mitä alun perin ehdotettiin[48].

Alun perin oli määrä käyttää sinkki-alumiinilevyjä, mutta ne vaihdettiin kuitenkin alumiini-muovikomposiittiin, koska siten säästettiin 300 000 puntaa ja voitiin valita värejä vapaammin[49].

Paloturvallisuuslainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannian paloturvallisuuslaki on palavan seinämateriaalin osalta melko salliva, jos sitä vertaa Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

Vuoteen 1986 Lontoossa oli voimassa paikallinen paloturvamääräys. Sen mukaan kerrostaloasunnon täytyy pitää paloa sisällään tunnin ajan. Mutta Margaret Thatcherin hallitus siirsi Lontoon uuden valtakunnallisen rakennuslain alle. Uusi laki salli paloherkät materiaalit korkeissa kerrostaloissa[50][51]. Paloturvatestit olivat osin häilyviä, eivätkä antaneet kunnollista kuvaa tuotteen paloherkkyydestä[52]. Eräs saksalainen palomestari oli ihmetellyt Britannian löysää paloturvalakia, joka sallii taloa peittävät palavat aineet.

Rydon-yhtiön ilmoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rydon-yhtiö ilmoitti tekevänsä yhteistyötä traagisen onnettomuuden tutkinnassa. Se ilmoitti antaneensa kaiken avun ja tiedon tapauksen tutkintaa varten. Yhtiön mukaan sen teettämä työ täytti sääntöjen mukaiset paloturva- ja terveysvaatimukset.

Palonherkkä muovikomposiittiverhoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Towerin ulkoseinä: sadesuojana alumiini-muovikomposiitti, välissä ilmarako, sitten lämpöeriste ja lopuksi vanha betoniseinä, ulkoa sisälle päin.
Ulkoseinä

  Verhoilu (Reynobond PE) polyetyleeni-alumiinikomposiittia. 3 mm, alumiinilevyt 0,5 mm
  Tuuletusrako, 50 mm leveä
  Lämpöeriste (Celotex RS 5000), alumiinilla päällystettyä polyisosyanouraattia (PIR) 150 mm
  Betoniseinä 250 mm teräsbetonia
Alumiinikomposiitti: alumiini, muovi, alumiini.
Reynobond PE-sadesuoja

  Alumiini
  Muovi, polyetyleeniä PE
  Alumiini

Talo oli peruskorjauksessa verhoiltu lämpöeristeellä ja sadesuojalevyllä. Näiden välissä oli ilmarako. Käytetty Reynobond PE -alumiini-muovikomposiittilevy oli helposti syttyvää.[53] Muovi oli polyetyleeniä (PE). Päällysteen tarkoitus oli parantaa rakennuksen ulkonäköä ja toimia sadesuojana.[54] Kilpailevan yhtiön tammikuussa 2016 laatimassa paloturvaesitteessä mainitaan selkeästi ulkoseinään kiinnitetyn muovikomposiitin kyky levittää nopeasti paloa ylempiin kerroksiin.[55]

Komposiitin alla oli Celotex RS 5000 -lämpöeriste, joka oli niin ikään alumiini-muovirakennetta. Lämpöeristeen tarkoituksena oli energian säästö. Eristeen muovi oli polyuretaania, tarkemmin polyisosyanouraattia (PIR). Se ei syty kovin herkästi, mutta kehittää palaessaan myrkyllistä savua. Sadesuojan ja lämpöeristeen välinen rako toimi niin sanottuna savuhormina, jolloin se levitti paloa nopeasti ylöspäin. Tuli eteni ikään kuin tuulitunnelissa palokaasujen imun voimalla. Alumiinipinnat irtosivat ja polyetyleeni tippui palavina pisaroina. Näin liekit levisivät rakennetta pitkin hyvin nopeasti lähes koko rakennukseen.[56]

Grenfellin tulipaloa muistuttavia paloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenfell Towerin palo muistuttaa leviämiseltään Australian Melbournessa vuonna 2014 tapahtunutta Docklandsin Lacrossen kerrostalopaloa, jossa ei ollut kuolonuhreja.[57] Kyseisessä palossa tuli nousi 13 kerrosta noin 10 minuutissa pitkin parvekkeen kyljessä olevaa alumiini-polyetyleenikomposiittilevyä. Australiassa sattunut tulipalo johti siellä kyseisen päällysteen kieltämiseen.[58]

Vuonna 1973 akryylilevyillä päällystetty Douglasin Summerlandin vapaa-ajanviettokeskus paloi Mansaarella ja 50 ihmistä kuoli. Palo syttyi kolmen koulupojan pienoisgolfradan käyttämättömässä kopissa polttamasta tupakasta[59]. Koppi kaatui rakennuksen seinää vasten ja sytytti seinän tuleen. Muovirakennuksen katto romahti ja talo paloi minuuteissa.[60]

Kerrostalon päällyste paloi ensi kertaa Britanniassa vuonna 1991. Tuolloin kerrostalo syttyi tuleen Knowsley Heightsissä, Liverpoolissa. Vuonna 2000 iäkäs mies kuoli 14-kerroksisen rakennuksen palossa Ayrshiressä, Irvinessä[61].

Vuonna 2007 alumiini-muovikomposiitti paloi Yhdysvaltain Atlantic Cityn Water Club Towerissa[62][63]. Tästä alkaen päällystepalot yleistyivät.

Vuonna 2009 paloi Lakanalin kerrostalo nopeasti, koska päällyste oli paloherkkää ja vuosia kestäneissä korjauksissa oli poistettu palontorjuntamateriaali asuntojen ja  käytävien väliltä,  jolloin tuli pääsi helposti leviämään. [64]. Paloturva-asiantuntija Sam Webbin mukaan puolet Britannian tornitaloista ei täytä paloturvallisuuden perusteita[65]. Alempien virkailijoiden vaatimukset vastuuhenkilöiden kovemmista rangaistuksista ja paloturvamääräysten muuttamisesta eivät edenneet. Vastuussa oleva taho joutui Lakanalin tapauksessa maksamaan ainoastaan vahingonkorvaukset.

Maailmassa tapahtui 2000- ja 2010-luvuilla useita pilvenpiirtäjäpaloja, joissa alumiini-muovikomposiittipäällyste levitti paloa nopeasti[66].

Asunnosta ei saanut poistua palon alettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palokunnan taloyhtiölle antamien ohjeiden mukaan tulipalon syttyessä tuli soittaa hätänumeroon ja pysytellä sisällä[67]. Ohjeistus oli Britanniassa ja muualla yleinen. Ohjeen tarkoituksena oli välttää asukkaan joutuminen mahdollisesti palavaan ja savuiseen käytävään. Palokunnan ohje on usein sopiva paloihin, joissa palo ei leviä ulkoseiniä pitkin nopeasti koko rakennukseen[68][69]. Ovet kestävät 30 minuuttia paloa ja palokunta ehtisi paikalle siinä ajassa. Monissa tapauksissa palo on tappanut liian hätäisesti käytävään paenneita. Taloyhtiö kehotti jättämään huoneiston ainoastaan, jos huoneisto on tulessa. Huoneiston sai ohjeen mukaan jättää myös, jos lähinaapurin asunto palaa. Tällöin olisi pitänyt poistua portaita pitkin ja odottaa palokuntaa talon sisäänkäynnin lähellä[70].

Palosta pelastui useita niistä ihmisistä, jotka rikkoivat paikallejääntikehotusta ja pakenivat asunnoistaan. Eräs talosta paennut kompasteli käytävillä olleisiin ruumiisiin.[71][72]. Vasta noin neljän aikaan asukkaita kehotettiin kykynsä mukaan pakenemaan talosta. Tällöin koko talo oli tulessa, ja moni kuollut.

Moore-Brickin raportti arvostelee palopäällikköä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir Martin Moore-Brickin alaisena tehdyn raportin mukaan palomiehet omistautuivat täysin tehtävälleen, jonka tekivät niin hyvin kuin pystyivät. Sen sijaan heidän esimiehensä eivät ymmärtäneet palon luonnetta, vaikka tämän tyyppisiä ulkoseinäpaloja oli maailmalla ollut paljon. Niinpä palokunta ei toiminut kyllin tehokkaasti suurpaloa vastaan. Moore-Brickin raportin mukaan palokunnan olisi pitänyt määrätä talon evakuointi tuntia aiemmin kuin nyt tapahtui, koska oli selvää ettei palokunta saa suurpaloa hallintaan. Raportti arvostelee Lontoon silloista palopäällikkö Dany Cottonia ymmärtämättömyydestä, koska tämän mukaan oli mahdotonta etukäteen varautua Grenfell Towerin palon tyyppiseen suuronnettomuuteen. Raportin mukaan on jopa mahdollista, ettei Lontoon palolaitos ota Grenfell Towerin tyyppisestä palosta opikseenkaan.[73]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Harriet Sherwood: Grenfell Tower death toll of 71 unlikely to rise as last inquests open the Guardian. 22.11.2017. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
 2. London fire: Grenfell Tower cladding 'linked to other fires' BBC News. 17.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 3. Poliisi: Lontoon tornitalon palo alkoi jääkaappi-pakastimesta – eristeet ja verhoilu reputtivat kaikki testit mtv.fi. Arkistoitu 23.6.2017. Viitattu 23.6.2017.
 4. BBC: Lontoon palossa kuolleiden lopullinen lukumäärä ei selviä kuukausiin iltalehti.fi. Viitattu 28.6.2017.
 5. Tornitalon palossa Lontoossa vahvistettu 12 kuolonuhria - 18 kriittisessä tilassa iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 6. Palaneen tornitalon 15. kerroksesta selvinnyt Christos kertoo tarinansa: "En koskaan enää muuta tornitaloon" Yle Uutiset. Viitattu 16.6.2017.
 7. Commander Stuart Cundy updates on Grenfell Tower policing operation Mynewsdesk. Arkistoitu 19.11.2017. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
 8. Grenfell Tower: What happened BBC News. 29.10.2019. BBC. Viitattu 13.6.2020. (englanniksi)
 9. Lontoon palo: Tornitalo oli muovilla päällystetty kuolemanloukko Kaleva.fi. Viitattu 21.6.2017.
 10. Racism And Classism Killed The Residents Of Grenfell Tower HuffPost. 15.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 11. a b Sipilä, Annamari: Palavasta talosta tuli kuolemanloukku. Helsingin Sanomat, 15.6.2017, s. A26–A28.
 12. http://www.harleyfacades.co.uk/File/Grenfell%20Tower.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) Harley Facades Limited Grenfell Tower
 13. Silminnäkijät: Lontoon talopalo lähti räjähtäneestä jääkaapista m.iltalehti.fi. Arkistoitu 17.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 14. Lontoon poliisi varmistaa: Tornitalon tuhonnut palo sai alkunsa jääkaapista Yle Uutiset. Viitattu 23.6.2017.
 15. Haroon Siddique: Grenfell Tower fire: police considering manslaughter charges The Guardian. 23.6.2017. Viitattu 23.6.2017. (englanniksi)
 16. Lontoon tuhoisasta palosta uutta tietoa: Palomiehet olivat jo poistumassa talosta kun tulen leviäminen huomattiin mtv.fi. Arkistoitu 23.6.2017. Viitattu 23.6.2017.
 17. Lontoon kohtalokas turmatalo ollut asukkaiden päänvaivana: Asukkaat varoittivat paloherkkyydestä useasti Yle Uutiset. Viitattu 15.6.2017.
 18. Row over why victims were told to stay in Grenfell Tower Mail Online. Viitattu 22.6.2017.
 19. What we know about how the Grenfell Tower fire spread The Independent. 15.6.2017. Viitattu 22.6.2017. (englanniksi)
 20. Pat sai viidennestä kerroksesta pudotetun lapsen kiinni "kuin rugby-pallon" - äiti jäi liekkeihin iltalehti.fi. Viitattu 17.6.2017.
 21. Tornitalon palossa Lontoossa vahvistettu 12 kuolonuhria - 18 kriittisessä tilassa iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 22. Iltalehti 15.6.2017, s 15
 23. "En usko, että selviän": He ovat kateissa Lontoon tornitalon suurpalon jäljiltä iltalehti.fi. Viitattu 18.6.2017.
 24. Iltalehti 15.6.2017, s. 14
 25. London fire: A visual guide to what happened at Grenfell Tower BBC News. 16.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 26. Lontoon tornitalon palosta alkaa rikostutkinta Yle Uutiset. Viitattu 16.6.2017.
 27. Lontoossa kiukku kasvaa – Suuttuneita mielenosoittajia tungeksi Kensingtonin kaupungintalolle Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2017.
 28. Britannian pääministeri tapasi lopulta tornitalon palon uhreja: Lupasi lähes kuuden miljoonan apupaketin Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2017.
 29. May määräsi Lontoon kerrostalopalosta julkisen tutkinnan: "Ihmiset ansaitsevat vastauksia" mtv.fi. Arkistoitu 17.6.2017. Viitattu 24.6.2017.
 30. Rob Davies, Ian Sample: Experts urge ban on use of combustible materials in tower blocks The Guardian. 16.6.2017. Viitattu 17.6.2017. (englanniksi)
 31. Gregory Katz / AP: London Tower May Have Used Banned Materials in Renovation Time. Arkistoitu 19.6.2017. Viitattu 19.6.2017.
 32. Lontoon tornitalon rakennusmateriaali saattoi olla määräysten vastainen - "Syylliset saatava vastuuseen" iltalehti.fi. Viitattu 19.6.2017.
 33. BBC: Lontoon suurpaloa seurannut kritiikki johti aluehallinnon johtajan eroon mtv.fi. Arkistoitu 22.6.2017. Viitattu 24.6.2017.
 34. Lontoon pormestari myöntää: "Tragedia johtui poliitikkojen virheistä ja välinpitämättömyydestä" mtv.fi. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 24.6.2017.
 35. BBC: Britannian hallitusta varoiteltiin vanhojen tornitalojen paloturvallisuusriskeistä vuosien ajan ennen Grenfell Towerin paloa mtv.fi. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 24.6.2017.
 36. Brittihallitus: Sadoissa rakennuksissa samanlainen päällyste kuin tulen tuhoamassa Grenfell Towerissa Yle Uutiset. Viitattu 23.6.2017.
 37. BBC: Lontoossa evakuoidaan yli 800 asuntoa paloturvallisuuden takia Yle Uutiset. Viitattu 24.6.2017.
 38. Video: Kymmenet haluavat jäädä palovaarallisiin tornitaloihin Lontoossa – valtuusto uhkaa palomiehillä Yle Uutiset. Viitattu 24.6.2017.
 39. Celotex to stop supply of Grenfell insulation to towers | Construction Enquirer www.constructionenquirer.com. Viitattu 25.6.2017. (englanniksi)
 40. Cormac Fitzgerald: Company withdraws sales of cladding linked to Grenfell Tower blaze TheJournal.ie. Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
 41. grenfellactiongroup: KCTMO – Playing with fire! Grenfell Action Group. 20.11.2016. Arkistoitu 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 42. Lontoossa palaneen tornitalon turvallisuutta oli arvosteltu rajusti viime vuonna: ”Vain katastrofi paljastaa vuokranantajan epä­pätevyyden” Helsingin Sanomat. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 43. Robert Booth, Calla Wahlquist: Grenfell Tower residents say managers 'brushed away' fire safety concerns The Guardian. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 44. Two women feared dead in Grenfell Tower were 'threatened with legal action' for raising alarm about fire safety The Independent. 18.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 45. Nicola Fifield: Grenfell Tower missing pair were sent legal threats after fire safety warning mirror. 17.6.2017. Viitattu 19.6.2017.
 46. Rob Waugh for Metro.co.uk: Council 'threatened blogger with legal action' over Grenfell Tower warnings Metro. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017.
 47. Tornitalon palo Lontoossa – ”turhaa sääntelyä” löysätty ja kunnallisissa vuokrataloissa säästetty Kansan Uutiset. 15.6.2017. Viitattu 22.6.2017.
 48. Lontoon palaneen tornitalon remontoijia kehotettiin säästämään kuluissa iltalehti.fi. Viitattu 30.6.2017.
 49. Tom Symonds and Daniel De Simone: Grenfell Tower: Cladding 'changed to cheaper version' BBC News. 30.6.2017. Viitattu 30.6.2017. (englanniksi)
 50. Eight failures that left people of Grenfell Tower at mercy of the inferno The Telegraph. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 51. Toby Helm Political editor: Why does it take a tragedy like Grenfell Tower for ministers to put lives above saving money? The Guardian. 17.6.2017. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 52. David D. Kirkpatrick: U.K. Officials Said Material on Tower Was Banned. It Wasn’t. The New York Times. 19.6.2017. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 53. Rob Davies: Complex chain of companies that worked on Grenfell Tower raises oversight concerns The Guardian. 16.6.2017. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
 54. Grenfell Tower was covered in material to make it look better. That’s being blamed for multiple deaths The Independent. 14.6.2017. Viitattu 15.6.2017. (englanniksi)
 55. http://alucobond.com.sg/wp-content/uploads/2015/02/FR-brochure-jan16.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) Fire Retardancy and ALUCOBOND
 56. Lontoon palon syy – Rikkaiden silmäniloksi tehty halpa ehostus? - Aamulehti Aamulehti. 15.6.2017. Arkistoitu 9.11.2018. Viitattu 15.6.2017.
 57. Guardian: Lontoon tuhoisa tornipalo muistuttaa vastaavanlaista paloa Australiassa mtv.fi. Arkistoitu 15.6.2017. Viitattu 15.6.2017.
 58. Two years after fire, Melbourne's Lacrosse building retains aluminium cladding Financial Review. 16.6.2017. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 59. Remembering The Summerland Disaster 40 Years On Sabotage Times. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 60. UK's worst fire and tower tragedies Sky News. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 61. Cladding fire risk concerns raised by MPs in 2000 BT.com. Arkistoitu 9.11.2018. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 62. Stop Fire Spreading Up, Up and Away Sourceable. 26.10.2015. Viitattu 28.6.2017. (englanniksi)
 63. Nathan White, Michael Delichatsios: Fire Hazards of Exterior Wall Assemblies Containing Combustible Components, s. 39. Springer, 2015. ISBN 978-1-4939-2898-9 (ebook). Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
 64. Oliver Wainwright, Peter Walker: 'Disaster waiting to happen': fire expert slams UK tower blocks The Guardian. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 65. Over half of council towers pose a fire risk Architects Journal. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
 66. The Torch blaze reignites concerns over cladding used for Dubai towers | The National thenational.ae. Viitattu 21.6.2017. (englanniksi)
 67. Grenfell Tower Regeneration Newsletter Emergency fire arrangements July 2014 KTCMO
 68. Rachel Schraer and Jack Goodman: London fire: Why are people told to 'stay put'? BBC News. 14.6.2017. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
 69. Mitä tehdä, kun kerrostalossa palaa? Lue palomestarien vinkit, jotta osaat toimia oikein Yle Uutiset. Viitattu 21.6.2017.
 70. Grenfell Tower Regeneration Newsletter (Arkistoitu – Internet Archive) The ‘stay put’ fire policy KTCMO, Rydon May 2016
 71. Lontoon tornitalon tulipalovaarasta ei välitetty – "Olisimme kuolleet, jos olisimme noudattaneet ohjeita" Verkkouutiset. Viitattu 15.6.2017.
 72. Christos, 41, kertoo BBC:lle järkyttävästä pakomatkastaan liekehtineestä tornitalosta – kompasteli ruumiisiin pimeässä rapussa Ilta-Sanomat. 16.6.2017. Viitattu 16.6.2017.
 73. Lontoon kerrostalopalon tutkinta: Ihmishenkiä olisi todennäköisesti säästynyt, jos palokunta olisi toiminut toisin Yle Uutiset. Viitattu 10.11.2019.