Airbus Group

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta EADS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Airbus Group
Airbus Logo 2017.svg
Yritysmuoto Eurooppayhtiö
Osake Euronext: EAD
ISIN NL0000235190
Perustettu 2000
Toimitusjohtaja Dr Tom Enders
Puheenjohtaja Denis Ranque
Kotipaikka Leiden, Alankomaat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Liikevaihto Nousua 56,48 mrd. EUR (2012)
Nettotulos Nousua 2,131 mrd. EUR (2012)
Henkilöstö 143 358
Tytäryhtiöt Airbus
Airbus Helicopters
Airbus Defence and Space
Kotisivu http://www.airbus-group.com/airbusgroup/int/en.html

Airbus Group SE on suuri eurooppalainen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälineteollisuuden yhtiö.

Airbus Group perustettiin vuonna 2000 sulauttamalla ranskalainen Aérospatiale-Matra, saksalainen DaimlerChrysler Aerospace (DASA) ja espanjalainen Construcciones Aeronáuticas (CASA).[1][2] Syntyneen yrityksen nimi oli European Aeronautic Defence and Space Company (EADS).[3] Tämä strateginen toimenpide oli seurausta toisaalta näiden yhtiöiden yhdessä valmistamien Airbus-lentokoneiden menestyksestä ja toisaalta vuosikymmeniä pitkistä kansallisen sotilaslentokoneteollisuuden konsolidaatiosta Saksassa ja Ranskassa. Kylmän sodan loppu oli luonut Yhdysvaltoihin muutamien suurten alan yritysten oligopolin, jonka kilpailuun haluttiin EU-alueella valmistautua. Aseiden valmistajana Airbus Group on toiseksi suurin Länsi-Euroopassa brittiläisen BAE Systemsin jälkeen.

Yhtiö omistaa muun muassa Airbus-lentokonevalmistajan. Elokuussa 2005 EADS osti 10 prosenttia venäläisestä Irkut-lentokonetehtaasta yli 50 miljoonan euron hintaan.[4] Lentokoneiden valmistajana Airbus Group on maailman toiseksi suurin yhdysvaltalaisen Boeingin jälkeen.

Omistus, liikevaihto ja yhtiön rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2007 yhtiön osakkeista 41,6 % oli listattu kuudessa eurooppalaisessa pörssissä. 58,4 % osakkeista omisti yhteenliittymä, johon kuuluivat ranskalainen holdingyhtiö SOGEADE (27,4 %), saksalainen Daimler (22,4 %), Espanjan valtion sijoitusyhtiö SEPI (5,5 %) ja Dubain valtion sijoitusyhtiö (3,1 %).lähde? SOGEADE-yhtiön omistavat yhdessä Ranskan valtio ja ranskalainen Lagardère-yhtiö (joka omisti entisen Matra-yhtiön). Vuoden 2011 alussa Daimlerin omistusosuus oli 15 %, ja se on valmis myymään osuutensa, jolle Saksan hallitus etsii saksalaista ostajaa.[5]

Yhtiön kotipaikaksi on rekisteröity Alankomaat. Yrityksen pääkonttorit ovat Pariisissa ja Ottobrunnissa Saksassa. Yhtiön palveluksessa oli vuonna 2007 kaikkiaan 116 500 henkilöä.lähde?

Alun perin EADS:ssa oli neljä divisioonaa:

16. joulukuuta 2008 EADS yksinkertaisti ylintä divisioonajakoaan; tavoitteena oli "Future EADS", joka olisi hoikempi ja nopealiikkeisempi [6]:

  • Military Transport Aircraft Division (MTAD), joka kehittää A400M-sotilaskuljetuslentokonetta, yhdistettiin Airbusiin. Carlos Suarez, joka on johtanut MTAD-divisioonaa, piti paikkansa EADSin johtoryhmässä ja johtaa Airbus Military -yksikköä, joka on Airbusin toimitusjohtaja Tom Endersin alaisuudessa.
  • EADS Astriumia ja EADS Defence & Security (DS) -divisioonia tuotiin koordinaation kautta lähemmäksi toisiaan. François Auque, joka on EADS Astriumin toimitusjohtaja, koordinoi turvallisuus-, puolustus- ja avaruustoimintoja. Stefan Zoller, joka oli ja on DS-divisioonan johtaja, raportoi François Auquelle. Näissä divisioonissa säilyi moninaisten, keskenään erilaisten tuotteiden kehittäminen, joka merkinnee myöhemmin tapahtuvaa suurempaa saneerausta.

Vuonna 2007 EADS tuotti noin 450 miljoonaa euroa tappiota. Vuonna 2008 yhtiön myynti kasvoi 11 % yltäen 43,3 miljardiin euroon ja yhtiön voitto oli 1,6 miljardia euroa.[7]

Elokuussa 2010 EADS North American toimitusjohtaja Sean O’Keefe – entinen NASAn johtaja – selvisi Alaskassa tapahtuneesta lento-onnettomuudesta, jossa kuoli viisi ihmistä.[8]

Elokuussa 2011 EADS Astrium Services osti ranskalaisen Vizadan, joka on toiseksi suurin Inmarsatin mobiilipalveluiden jakelija. Kauppahinta oli 960 miljoonaa dollaria.[9]

Divisioonat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ariane 5 -kantoraketti

1.1.2014 EADS muuttui Airbus Group -konserniksi.[10] Samalla yhtiön rakenne on muutettu divisiooniin.

Airbus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airbus on työntekijöiden määrältään ja liikevoitoltaan mitattuna Airbus Groupin suurin divisioona. Airbusin valmistamat lentokoneet vaihtelevat syöttöliikenteen Airbus A320 -sarjasta maailman suurimpaan matkustalentokoneeseen Airbus A380:een.

Airbus Helicopters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airbus Helicopters, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Eurocopter, on maailman suurin helikopterivalmistaja. Sen tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa Eurocopter Tiger -taisteluhelikopteri, Eurocopter Super Puma ja Eurocopter EC135.

Airbus Defence and Space[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airbus Defence and Space muodostui tammikuussa 2014. Divisioona yhdisti aikaisemmat EADS:n divisioonat Airbus Military, Astrium ja Cassidian.

Muut osastot ja osakkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airbus ja Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EADS omisti 27 prosenttia suomalaisesta Patria Oyj:stä, jolla on pienemmässä mittakaavassa samat toimialat kuin EADS:llä.

Vuonna 2005 EADS osti Nokian Private Mobile Radio -yksikön, joka valmisti TETRA-puhelinjärjestelmiä. Nykyään Suomessa toimiva yhtiö Airbus Defence and Space Oy (ent. EADS Secure Networks Oy, Cassidian Finland Oy) työllistää yli 350 henkilöä Helsingissä ja Jyväskylässä. Suomen yhtiö kuuluu Airbus Defence and Space-divisioonaan.

Tuotevalikoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön eri yksiköiden tuotteita ovat

  • TETRA- ja TETRAPOL-päätelaitteet
  • Sotilaskäyttöön tarkoitetut laitteet ja komponentit

Kuvia Airbus Groupin osittain omistamien yritysten tuotteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]