Eurocopter Tiger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eurocopter Tiger/Tigre
Tyyppi tiedusteluhelikopteri, taisteluhelikopteri
Valmistaja Airbus Helicopters
Ensilento 27. huhtikuuta 1991
Esitelty 2003
Valmistusmäärä 206
Valmistusvuodet 1991–

Eurocopter Tiger on eurooppalainen aseistettu tiedustelu- ja taisteluhelikopteri.[1][2] Kopteria valmistaa Airbus Helicopters. Valmistajan tunnus helikopterille on EC665. Saksassa helikopteri tunnetaan nimellä Tiger, Espanjassa ja Ranskassa nimellä Tigre.

Kehitystyö alkoi kylmän sodan aikana; tarkoituksena oli kehittää panssarintorjuntahelikopteri, jolla voitaisiin torjua Neuvostoliiton maahyökkäys Länsi-Eurooppaan. Kehitystyön aikana Neuvostoliitto kuitenkin hajosi, ja helikopteri kehitettiin monitoimiseksi hyökkäyshelikopteriksi.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 Länsi-Saksan ja Ranskan hallitukset sopivat kehittyneen taisteluhelikopterin tarpeesta.[2] Aérospatialen ja MBB:n yhteenlittymä valittiin projektin toimittajaksi. Vuonna 1986 projekti peruttiin koko ajan nousevien kustannusten takia, sillä laskettiin, että Saksan joukkojen varustaminen yhdysvaltalaisilla AH-64 Apache -helikoptereilla olisi huomattavasti halvempaa.

Saksa ja Ranska uudelleenorganisoivat suunnittelutyön, ja projekti aloitettiin uudelleen vuonna 1987. Silloin päätettiin keskittyä panssarintorjuntaominaisuuksiin.

Kylmän sodan loppuminen sekä siitä seurannut asevoimien budjettien laskeminen kuitenkin johtivat kysymyksiin projektin tarpeellisuudesta. Vuonna 1992 spekuloitiin, että Saksan puolustusministeriö ei aikoisi jatkaa projektin parissa johtuen suurista leikkauksista budjetissa. Saksa kuitenkin halusi kehittää EC665:lle laajemman kyvyn suorittaa tehtäviä kuin vain panssarintorjunta. Saksa halusi helikopterin, jolla voidaan suorittaa myös tiedustelua, tulitukea ja muiden helikoptereiden saattamista.

Vuonna 1992 Aérospatiale ja MBB (sekä useita muita yrityksiä) sulautuivat ja muodostivat Eurocopterin (nykyisin Airbus Helicopters). Saksa ja Ranska sopivat Tigeriin suunnattujen järjestelmien, kuten ohjusten kehittämisestä.

Kesäkuussa 1999 Saksa ja Ranska julkisesti ilmoittivat aikovansa kumpikin ostaa 80 Eurocopter Tigeriä. Kaupan arvo oli 3,3 miljardia euroa. Maaliskuussa 2002 ensimmäinen tuotanto Tiger julkistettiin suurin seremonioin. Helikoptereiden kehitys kuitenkin jatkui ja ensimmäiset helikopterinsa Saksa ja Ranska saivat 2005. Saksa pienesi tilaustaan 57 helikopteriin vuonna 2013.

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjävaltiot

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurocopter Tigerissa on yksi 30 mm tykki. Lisäksi Tiger voi kantaa erilaisia yhdistelmiä seuraavia aseita riippuen tehtävän tyypistä ja valtiosta. Seuraavista aseryhmistä voidaan valita kaksi sisempiin kiinnikkeisiin ja kaksi ulkoisempiin kiinnikkeisiin.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian Tiger ARH -malli, aseistettuna Hellfire -ohjuksilla.
Saksan asevoimien Tiger UHT -helikopteri.
  • UH Tiger, Saksan asevoimien käyttämä tulitukihelikopteri.
  • Tiger HAP. Ranskan asevoimien käyttämä ilmatorjunta- ja tulitukihelikopteri.
  • Tiger HAD, käytännössä identtinen HAP -mallin kanssa, mutta moottori on 14 % tehokkaampi.
  • Tiger ARH (Armed Reconnaissance Helicopte), Australian tilaama tiedusteluhelikopteri.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:lähde?


Aseistus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eurocopter Tiger army.gov.au. Arkistoitu 30.7.2018. Viitattu 30.7.2018.
  2. a b Eurocopter Tiger military-today.com. Viitattu 22.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]