ATR

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ATR
Perustettu 1981
Kotipaikka  Ranska
Toimiala ilmailu
Tuotteet ilma-alukset
Kotisivu www.atraircraft.com
ATR 72.
ATR 72-500, Air Dolomiti
ATR 42.

ATR (ital. Aerei da Trasporto Regionale, ransk. Avions de Transport Régional) on italialais-ranskalainen syöttöliikennelentokoneita valmistava yhteenliittymä.

Ranskalainen Aérospatiale (nykyisin osa EADS:ia) ja italialainen Aeritalia (nykyisin Finmeccanican tytäryhtiö Alenia Aeronautica) perustivat yhteenliittymän vuonna 1981. Sen tehtaat sijaitsevat Napolin lähellä, jossa tehdään runko ja pyrstö ja Bordeaux’ssa, jossa EADS Sogerma Services valmistaa siivet sekä Toulousessa, missä tapahtuu kokoonpano. Joitakin osia rungosta valmistetaan Xianissa, Kiinan kansantasavallassa.

ATR on Euroopan alueellisten lentoyhtiöiden liiton jäsen ja edustettuna tämän johtokunnassa. 2020-luvulla ATR-koneilla on tehty koelentoja, joiden tavoitteena on saada koneille hyväksyntä, joka mahdollistaisi lennot pelkästään uusiutuvilla lentopolttoaineilla (Sustainable Aviation Fuel, SAF).Nykyisten määräysten mukaan on käytettävä seosta, jonka SAF-pitoisuus saa olla korkeintaan 50 prosenttia. Koelennot johtivat ATR Evo-ohjelman aloitukseen. [1][2]

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ATR-yhteenliittymä on suunnitellut ja valmistaa kahta suosittua syöttöliikennekonetta, jotka ovat ATR 42 (vuodelta 1981, sertifiointi 1985) ja ATR 72 (vuodelta 1988). Molemmat ovat yläsiipisiä potkuriturbiinikoneita. Koneiden tyyppinumero kertoo matkustajakapasiteetin. ATR 72:n ensiasiakas oli suomalainen Karair. Koneita on tehty noin 600 kappaletta.lähde? 78-paikkaisen ATR 82 -koneen suunnittelu keskeytettiin vuonna 1996.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]