Matra Mistral

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matra Mistral ohjus.

Matra Mistral on ranskalaisvalmisteinen infrapunahakuinen ilmatorjuntaohjus, jota valmistaa MBDA (ennen Matra BAe Dynamics). Mistral tuli käyttöön 1988. Ohjus perustuu vanhempaan SATCP-ohjukseen. Ohjuksen tehokas kantama on 5,3 kilometriä, lentonopeus 800 m/s (mach 2,6) ja räjähdysainemäärä 2,95 kg. Rakettimoottori on kiinteäpolttoaineinen.

Sadral Ranskan laivaston Dupleixilla.

Mistral-ohjuksista on luotu lähitorjunta-ase kuuden ohjuksen Sadral, joka on varustettu automaattisella pikalatauksella. CSEE:n valmistama tulenjohtojärjestelmä on kytketty alustaan ja siinä on TV-kamera ja FLIR. Järjestelmä painaa yhteensä 1080 kg ja operaattorikonsoli 280 kg.

Simbad-ohjusjärjestelmä

Kahden ohjuksen alustalle rakennettu laivoihin asennettava järjestelmä on Simbad ja neljän ohjuksen järjestelmä on saanut nimen Tetral. Simbad RC ja Tetral ovat kauko-ohjattuja kun taas Simbadia käyttää optisin tähtäimin erillinen ampuja.

Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ohjus oli käytössä Suomen merivoimissa osana Rauma-luokan ohjusveneiden ilmatorjunta-aseistusta. Puolustusvoimien merkintä aseelle on ItO 91, eli Ilmatorjuntaohjus, numero perässä merkitsee käyttöönottovuotta Suomessa (1991). Kun Rauma-luokka modernisoitiin vuosina 2010–2013 aluksia ei enää varustettu ilmatorjuntaohjuksin.[1]

Viro hankkii ensimmäiselle jalkaväkiprikaatilleen Mistral-ohjukset. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauma-luokka uuteen iskuun puolustusvoimat.fi. 6.3.2013. Viitattu 3.9.2014.
  2. Kommersant, Estonia Strikes Its Largest Military Deal 23.2.2007 [1]
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matra Mistral.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.