Rauma-luokan ohjusvene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauma-luokan ohjusvene
Ohjusvene Porvoo
Ohjusvene Porvoo
Military Flag of Finland.svg
Tekniset tiedot
Uppouma 210 t
Pituus 48,5 m
Leveys 8 m
Syväys 1,5 m
Nopeus yli 30 solmua
Miehistöä 24
Aseistus
Meritorjunta 6 × MtO 85
2 x syvyysammuksenheitin
Ilmatorjunta 6 × ItO 91 Mistral (tai 1 × 23 mm Itk 95)
1 × 40 mm Itk (Bofors 40 Mk2)
2 × 12,7 mm Itkk
aiemmin 1 × ItO 91 Mistral -lavetti

Rauma-luokan ohjusveneet Rauma(70), Raahe (71), Porvoo (72) ja Naantali (73) ovat kolmannen sukupolven suomalaisia ohjusveneitä. Veneet rakennettiin Hollmingin/Finnyards Rauman telakalla vuosina 1990–1992.

Rakenne ja koneisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alukset ovat alumiinirakenteisia. Aluksien voimansiirto on toteutettu vesisuihkupropulsiolla, jonka ansiosta alusten ohjailukyky on hyvä ja ne pystyvät toimimaan hyvinkin matalissa vesissä. Aluksia suunniteltaessa pyrittiin pienentämään niiden magneettista-, lämpö-, ja tutkaherätettä sekä melutasoa.

Meritorjuntaohjukset, omasuoja- ja sukellusveneentorjunta-aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen pääaseena on kuusi ruotsalaisvalmisteista meritorjuntaohjusta. Omasuoja-aseina aluksella on 40 mm ilmatorjuntatykki ja kaksi ilmatorjuntakonekivääriä. Sukellusveneiden etsintää varten alus on varustettu syvyytettävällä kaikumittaimella ja sukellusveneentorjunta-aseina käytetään syvyyspommeja sekä ruotsalaista ASW-600 Elma -syvyysammusheitintä (2 kpl). Lisäksi aluksia voidaan käyttää miinoitukseen. Ennen Rauma-luokan modernisointia alukset oli varustettu ranskalaisilla Matra Mistral -ilmatorjuntaohjuksilla. Modernisoinnin jälkeen aluksissa ei ole lainkaan ilmatorjuntaohjuksia.[1] Omasuojaa tarjoaa Rheinmetallin MASS -harhamaaliheitin.

Upinniemestä Pansioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alukset sijoitettiin Suomenlahden laivaston vartiolaivueeseen (myöhemmin Suomenlahden Meripuolustusalueen 7. ohjuslaivue). Laivueen saatua 2000-luvulla käyttöönsä uudet Hamina-luokan ohjusveneet, siirrettiin Rauma-luokan ohjusveneet Saaristomeren Meripuolustusalueen 6. ohjuslaivueeseen. Viimeisenä Rauma-luokan aluksena uuteen laivueeseen siirtyi Porvoo keväällä 2006.

Modernisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauma-luokan ohjusveneet modernisoitiin vuosien 2010-2013 välisenä aikana.[2] Heti korjausten valmistuttua kolmesta aluksesta löytyi väsymismurtumia. Ne telakoitiin ja kahden veneen propulsiojärjestelmässä löytyi värähtelyä. Sen syytä ei tiedetä mutta se saattoi vaikuttaa murtumien syntymiseen. Komentaja Veli-Pekka Heinosen arvion mukaan murtumat eivät vaikuta aluksen kokonaislujuuteen, mutta ne asetettiin käyttökieltoon. Lisäksi hän sanoo, että alusten alumiini on tullut elinkaarensa päähän ja väsymismurtumia voi tulla. Alukset palaavat käyttöön vuoden 2015 kuluessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauma-luokka uuteen iskuun puolustusvoimat.fi. 6.3.2013. Viitattu 3.9.2014.
  2. Rauma-luokan ohjusveneet peruskorjataan - hankkeen rakentamisvaihe ajoittuu vuosille 2010- 2013 7.7.2010. Puolustusvoimat. Viitattu 6.12.2010.
  3. Jarmo Huhtanen: Syy murtumille saattoi löytyä. Helsingin Sanomat, 27.4.2015, s. A 14. Helsinki: Sanoma Company.
Edeltäjä:
Helsinki-luokan ohjusvene
Ohjusveneluokan kehitys
Rauma-luokka
Seuraaja:
Hamina-luokka