Aleksis Kiven Seura

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aleksis Kiven seura on 7. huhtikuuta 1941 perustettu yhdistys, jonka kotipaikkakunta on Helsinki. Seuran tarkoituksena on herättää ja pitää vireillä kansalliskirjailija Aleksis Kiven (1834–1872) henkilöön ja tuotantoon kohdistuvaa mielenkiintoa ja harrastusta. Yhdistys tukee sellaista tieteellistä tutkimustyötä sekä luovaa taidetta, joka pohjautuu Kiven henkilöön ja tuotantoon. Seura pyrkii myös vaalimaan, säilyttämään ja tekemään tunnetuksi Kiven elämään liittyviä muistoja, tietoja sekä rakennus- ja maisemakohteita.

Aleksis Kiven seuran syntysanat lausuttiin 24. helmikuuta 1941. Yhdistystä perustamaan kokoontui tuolloin arvovaltainen seurue, johon kuuluivat mm. säveltäjät Sulho Ranta ja Uuno Klami, näyttelijät Aku Korhonen, Tauno Palo, Paavo Jännes ja Unto Salminen, kirjailija Mika Waltari, teatterinjohtaja Eino Jurkka, oopperanohjaaja Paavo Kostioja sekä toimitusjohtaja Kaarlo Urpelainen.

Aleksis Kiven Seuran keskeisintä toimintaa on nykyään tiedottaminen julkaisutoiminnalla, artikkeleilla ja haastatteluilla. Seuran edustajat toimivat puhujina ja kouluttajina sekä hoitavat Aleksis Kiveen liittyviä opastuksia. Seura antaa myös asiantuntijalausuntoja. Seuran järjestämät päätapahtumat ovat Aleksis Kiven päivän vastaanotto 10. lokakuuta ja pääsääntöisesti joka toinen vuosi järjestettävä Aleksis Kivi -symposiumi.

Seura on vuodesta 1975 lähtien myöntänyt vuosittain tunnustuspalkinnon, Eskon puumerkin, ansioituneesta "nummisuutarin eskomaisesta" toiminnasta jollain elämän alueella.

Eskon puumerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eskon Puumerkki -palkinto Aki Kaurismäelle Keskisuomalainen. 10.10.2015. Viitattu 10.10.2015.
  2. Eskon puumerkin saajat Aleksis Kiven Seura. Viitattu 12.10.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yli-Paavola, Jaakko – Pekka Laaksonen (toim.): Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi. Helsinki: SKS, 2009. ISBN 978-952-222-135-3.
  • Yli-Paavola, Jaakko, ”Haastellen entisistä ajoista”. Aleksis Kiven Seuran 70-vuotistaipaleelta. – Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi. Toim. Jaakko Yli-Paavola ja Pekka Laaksonen. Helsinki: SKS 2009, 160–198.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]