Litku Klemetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Litku Klemetti
Henkilötiedot
Koko nimi Sanna Klemetti
Syntynyt5. huhtikuuta 1987 (ikä 35)
Kuhmo
Kansalaisuus  Suomi
Muusikko
Laulukielet suomi
Aktiivisena 2010-
Tyylilajit progressiivinen rock, rock, iskelmä, pop, disko

Litku Klemetti (oikealta nimeltään Sanna Klemetti, s. 5. huhtikuuta 1987[1] Kuhmo[2]) on suomalainen muusikko ja laulaja-lauluntekijä. Klemetti teki aluksi kokeellisempaa musiikkia. 2010-luvun loppupuolella hän nousi laajempaan tietoisuuteen Litku Klemetti -nimellä tehtyjen, iskelmästäkin vaikutteita ottaneiden rocklevyjen myötä.

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klemetti tutustui progressiiviseen rockiin kirjastonsa musiikkiosaston avulla koulun yläasteella. Toinen tärkeä genre hänelle on ollut iskelmä, johon hän tutustui usein vanhojen kasettien avulla. Erityisen tärkeä levy Klemetille teini-iässä oli The Mothers of Inventionin We're Only in It for the Money, joka käsittelee humoristisesti erilaisuutta. Yläasteikäisenä hän oli jonkin aikaa hoidossa psykiatrisella osastolla muun muassa paniikki- ja ahdistushäiriöiden vuoksi. Häntä myös kiusattiin koulussa.[3]

Lukion jälkeen Klemetti opiskeli laulua Oriveden opistossa. Sittemmin hän muutti Jyväskylään ja opiskeli Jyväskylän konservatoriossa mutta koki sen varsin jäykäksi paikaksi luovan musiikintekijän näkökulmasta. Hän vaihtoi Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen linjalle ja valmistui vuonna 2015 kirjoitettuaan pro gradun Jyväskylän indie-skenestä erityisesti kulttuuriyhdistys Hear ry:n piirissä. Jatko-opinnot jäivät kesken, kun keikkoja alkoi tulla.[4] Klemetti on ollut mukana yhtyeissä Jesufåglar, Sateenkaarina, Zorse ja Mäsä ennen kuin otti selkeästi johtohahmon roolin yhtyeessä Tuntematon numero.[4] Aiemmista yhteistä Jesufåglar edusti progressiivista rockia,[5] Sateenkaarina kokeellisuutta, Zorse englanninkielistä psykedeliaa ja Mäsä suoraviivaisempaa rokkia.lähde?

Litku-yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litku Klemetti & Tuntematon numero -yhtyeen ensimmäinen albumi Horror ’15 ilmestyi vuonna 2016. Samana vuonna musiikkilehti Soundi myönsi Litku Klemetille vuoden tulokaspalkinnon.[6] Klemetin ensimmäinen sooloalbumi Juna Kainuuseen julkaistiin tammikuussa 2017. Huhtikuussa 2017 Klemetti ilmoitti yhtyeensä esiintyvän jatkossa vain nimellä Litku Klemetti, eikä albumeita enää erotella yhtyealbumeiksi ja sooloalbumeiksi.[7] Yhtyeen kokoonpano ei muuttunut. Marraskuussa 2017 julkaistiin vielä yhtyeen nimellä jo vuonna 2016 äänitetty suoraviivainen rock-levy Päivä päivältä vähemmän, jossa oli mukana esimerkiksi fanitus-ilmiötä pohtiva kappale "Danny ja Kirka".lähde?

Juna Kainuuseen -levyn tuoma yhtäkkinen huomio tuntui Klemetistä vaikealta, ja hän koki jonkinlaisen burnoutin ja harkitsi jopa esiintymisen lopettamista.[8] Hän kuitenkin jatkoi esiintymistä. Vuoden 2018 levy Taika tapahtuu ottaa aiempia enemmän vaikutteita progressiivisesta rockista ja Frank Zappalta.lähde?

Levyt on äänitetty kotona[8] tai treenikämpällä[9]. Vuoden 2019 levy Ding ding dong on äänenkuvaltaan selkeämpi, eikä musiikkivideokaan ole enää 1980-luvun kotivideolaatua. Tämän levyn konsepti rakentuu muista ihmisistä vieraantuneen Hullu-Sanna -hahmon ympärille, ja levy sai innostuneen vastaanoton lehdistössä.lähde?

Vuoden 2020 lopulla Klemetti muutti Luhankaan.[10]

Vuoden 2021 levyllä Kukkia Muovipussissa Klemetti jätti yhtyeensä lähes kokonaan tauolle tuottaja-kitaristi Pekka Tuomea lukuun ottamatta. Enimmäkseen koneilla tehdyn levyn soundi pohjautuu ennen kaikkea 1980-luvun italo-diskoon ja temaattisesti se käsittelee teinityttöjen elämään liittyviä aihepiirejä. Levyltä julkaistiin singlet "Mona" ja "Tour de France". Video tehtiin näistä jälkimmäiseen kuten myös kappaleeseen "Google Earth Rock".lähde?

Klemetti on kertonut säveltävänsä hyvin nopeasti, usein levyllisen viikossa. Klemetin esteettiseen visioon kuuluvat kirppisvaatteet ja lo-fi. Hän näkee menneisyyden hyödyntämisen vastakulttuurina vallitsevalle talousjärjestelmälle.[4] Klemetti ei halua tehdä retroa vaan sanoo hyödyntävänsä menneisyyttä tahallisen epämuodikkaasti.[8] Kiertueiden ulkopuolella Klemetti viettää päivät yleensä omissa oloissaan kotonaan.[8]

Kesällä 2021 Litku Klemetti erotti yhtyeestä basisti Juho Kalliolahden. Yhtyeen mukaan se oli punkstoon myötä saanut tietoonsa asioita koskien Kalliolahtea.[11]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litku Klemetti & Tuntematon numero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litku Klemetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Täytin tänään 33! Virvon varvon... Instagram. Viitattu 16.8.2021.
 2. Litku Luova Records. Viitattu 8.9.2021.
 3. Sirén, Vesa, "Hullu-Sanna käänsi pilkan voitoksi", Helsingin Sanomat, 21.12.2019
 4. a b c Mikael Mattila: Kuhmolainen kuvittelija – haastattelussa Litku Klemetti, Rumba 4/2017
 5. Markus Mattlar: JESUFÅGLAR - Matka ajan rannoille Keskisuomalainen. 18.2.2011. Viitattu 8.9.2021.
 6. Master Of Pulpets! Soundin uuden tulokaspalkinnon voittaja on Litku Klemetti. Soundi.
 7. Litku Klemetti www.facebook.com. Viitattu 3.5.2017.
 8. a b c d Hirvonen, Iida Sofia, "Sanna Klemetti oli kiusattu musiikkinörtti, jolle bändissä soittaminen oli unelma. Syntyi Litku Klemetti", Image, 27.4.2017
 9. Horror '15 -kasetin kansitekstien mukaan se on äänitetty treenikämpällä
 10. Jouluksi omaan taloon Luhankaan – muusikko Sanna ”Litku” Klemetti on Surkkarin vuoden 2020 joulupukki Suur-Jyväskylän Lehti. 23.12.2020. Viitattu 30.3.2021.
 11. Litku Klemetti erotti basistinsa punkstoon takia Helsingin Sanomat. 26.7.2021. Viitattu 26.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]