Sukupuolenkorjausprosessi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sukupuolenkorjausprosessi on nimitys tutkimus- ja hoitoprosessille, jonka kautta transsukupuoliset ja muunsukupuoliset voivat saada tarvitsemansa tarvitsemansa korjaushoidot sekä tarvittavat lausunnot juridisiin toimenpiteisiin kuten nimen ja sukupuolen muuttamiseen virallisissa papereissa. Prosessin tavoitteena on auttaa näitä ihmisiä elämään täysipainoisina yhteiskunnan jäseninä kokemassaan sukupuolessa.

Sukupuolenkorjaus on yleensä vuosia kestävä prosessi, joka tyypillisesti alkaa sukupuoliristiriidan diagnosoimisella. Hoitomuotoina toimivat hormonikorvaushoito ja erilaiset kirurgiset operaatiot, kuten aataminomenan höyläys, rintojen poisto ja genitaalikirurgia. Tarvittavat hoidot vaihtelevat henkilöstä toiseen riippuen siitä, mitä henkilö itse prosessilta toivoo. Hormonihoito jatktuu kumminkin läpi elämän, joskin kivesten poiston jälkeen antiandrogeenien tarve vähenee.

Vanhentuneessa kielenkäytössä esiintyi sana "sukupuolenvaihdos". Nykyinen lääketieteellinen termi on sukupuolenkorjaus, koska koska leikkauksella henkilön ulkonäköä korjataan vastaamaan hänen sisäistä kokemustaan.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duodecim: Transsukupuolisuus 2014. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 17.12.2014.