Lapinlahden sairaala

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lapinlahden sairaala
Portti

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala[1] ja on Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia[2]. Se sijaitsee Helsingissä Lapinlahden osa-alueella meren rannalla Hietaniemen hautausmaan läheisyydessä.

Sairaala valmistui vuonna 1841 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. 160 vuotta toiminnassa olleessa sairaalassa toimi viimeiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto.

Sairaalaa on alusta lähtien ympäröinyt laaja puutarha. Siitä on aikojen kuluessa lohkaistu alueita muun muassa Länsiväylän rakentamiseksi, mutta sen keskeisin osa on yhä jäljellä.

Sairaalatoiminnan loppuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapinlahden sairaalatoiminta päättyi lopullisesti 19. joulukuuta 2008, jolloin HUS:n psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto muuttivat Psykiatriakeskukseen.

Muun muassa opiskelijat olivat valtaamassa osaa käytöstä poistuneista rakennuksista. Vaatimuksissa on ollut sairaala-alueen hyödyntäminen myös jatkossa. Helsingin kaupunki aikoi peruskorjata sairaala-alueen sosiaaliviraston käyttöön[3][4], mutta vuonna 2013 valtuusto ei ottanut sairaalaa kymmenen vuoden investointiohjelmaansa. Kaupunki selvittää sairaalan mahdollista myyntiä tai vuokraamista.[5] Joukko mielenterveysjärjestöjä ja kulttuurialan toimijoita on esittänyt kaupungille psyykkisen hyvinvoinnin keskuksen perustamista sairaalaan.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapinlahden sairaala tulee hyvään käyttöön 29.5.2007. Museovirasto ja ympäristöministeriö.
  2. Lapinlahden sairaala-alue Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  3. Lapinlahden sairaala-alueen vallattu talo ei sovellu asuinkäyttöön, hel.fi, 7.9.2009
  4. Lapinlahden sairaala kunnostetaan isolla rahalla, YLE, 3.6.2011
  5. Lapinlahden kohtalo on ollut auki yli 20 vuotta 11.12.2013. Sanoma Media Finland. Viitattu 13.3.2015.
  6. Lapinlahden lähde Lapinlahden Lähde -hanke.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.