Rokuan kansallispuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rokuan kansallispuisto
Suomen kartta
Suomen kartta
Suomen kartta
Sijainti Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuun maakunta
Lähin kaupunki Oulu
Pinta-ala 8,8 km²
Perustettu 1956
Kävijämäärä 23 500[1] (vuonna 2010)
Hallinto Metsähallitus
Rokuan kansallispuisto, Pitkäjärvi.

Rokuan kansallispuisto sijaitsee Vaalan ja Utajärven kuntien alueella, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien rajalla. Puisto on perustettu vuonna 1956 suojelemaan Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaita luontotyyppejä ja maastonmuotoja. Erityisen kuuluisa puisto on luonnontilaisista karukkokankaistaan ja jääkauden muovaamista maastonmuodoistaan.

Kansallispuistosta saa lisätietoa Opastuskeskus Supasta, Rokualta. Supassa voi myös tutustua Rokuan alueesta kertovaan näyttelyyn. Kansallispuistossa on merkittyjä polkuja, kota, nuotiopaikka ja luonto-opastustauluja. Patikkareitit yhdistävät kansallispuiston Rokuan alueen majoitus- ja opastuspalveluihin. Majoitusta voi tiedustella suoraan alueen yrityksistä tai Opastuskeskus Supasta.

Puiston puusto on mäntyvaltaista, kenttäkerroksen kasvillisuutta hallitsevat jäkälät ja varvut, pensaskerroksen lajeja ei juuri ole. Rokuan kansallispuiston pinta-ala on 8,8 neliökilometriä. Puisto käsittää Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaimman osan. Rokuanvaara on osa harjumuodostumaa, joka ulottuu Suomen itärajalta, Ilomantsista, Hailuodon saareen Oulun edustalle.

Rokuanvaaran alue kuuluu Utajärven ja Vaalan lisäksi myös Muhoksen kuntaan. Alueen kolme kuntaa kehittävät Rokuan matkailua yhteistyössä alueen majoitusyritysten ja Metsähallituksen kanssa. Rokuan alueen tavoitteena on päästä jäseneksi UNESCOn suojeluksessa olevaan Geopark-verkostoon. Geopark-verkoston kohteet ovat geologisesti ainutlaatuisia kohteita, joissa geologia on otettu osaksi matkailua ja opetusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2010 2.2.2011. Metsähallitus. Viitattu 29.6.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]