Torronsuon kansallispuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Torronsuon kansallispuisto
Suomen kartta
Suomen kartta
Suomen kartta
Sijainti Suomen lippu Tammela
Koordinaatit 60°44′N, 023°37′EKoordinaatit: 60°44′N, 023°37′E
Pinta-ala 25,5 km²
Perustettu 1990
Hallinto Metsähallitus

Torronsuon kansallispuisto on Tammelan kunnassa sijaitseva, pinta-alaltaan 2 550 hehtaarin (25,5 km²) kokoinen kansallispuisto. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1990. Sitä ennenkin lähes luonnontilainen suo oli määritelty suojelualueeksi.

Maastoltaan Torronsuo on tyypillistä keidas- eli kohosuota, eli paksuturpeista ja sen keskiosa on selvästi reunoja korkeammalla. Torronsuon turvekerros on paksuimpia mitatuista soista Suomessa, paikoitellen jopa 12 metriä.

Lintu- ja hyönteislajistoltaan Torronsuo on arvokas. Suon alueella pesii satakunta lintulajia. Osa linnuista ja lentävistä hyönteisistä on lajeja, jotka tyypillisesti viihtyvät pohjoisemmilla alueilla, eikä niitä juuri tavata muualla eteläisessä Suomessa.

Kansallispuiston pysäköintialue on Kiljamon saarekkeessa, Forssasta Somerolle johtavan seututien 282 varrella Tammelan Torron kylän pohjoispuolella. Läheisyydessä on Metsähallituksen rakentama 17 metriä korkea luontotorni, josta on hyvät näkymät yli koko suon. Saareketta kiertää noin kilometrin mittainen pitkospuureitti, jolta haarautuu pitkospuupolkuja suon ylitse.

Toinen luontotorni sijaitsee suon etelälaidalla, Idänpäänkalliolla. Tämä torni on rakennettu pitkälti talkoovoimin, ja sitä huoltaa Torron kylätoimikunta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torronsuon kansallispuistoa keväällä 2005. Kuvattu Idänpäänkallion luontotornista.