Nuuksion kansallispuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuuksion kansallispuisto
Suomen kartta
Suomen kartta
Suomen kartta
Sijainti Uudenmaan maakunta
Lähin kaupunki Espoo
Koordinaatit 60°19′00″N, 024°28′00″E
Pinta-ala 45 km²
Perustettu 1994
Kävijämäärä 178 000[1] (vuonna 2010)
Hallinto Metsähallitus
Mustalampi Nuuksion kansallispuistossa. Lampi on länsipäähän rakennetulla padolla muodostettu tekojärvi

Nuuksion kansallispuisto on Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva kansallispuisto. Sen pinta-ala on 45 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1994. Aluetta hallinnoi Metsähallitus.[2]

Nuuksion kansallispuiston sijainti aivan pääkaupungin lähellä on eurooppalaisittain harvinainen. Alue on jäänyt hyödyntämättä vuosikymmenien saatossa siksi, että se on vaikeakulkuisten soiden ja kallioisuutensa takia ollut maanviljelyyn sopimatonta. Alueen ympäristö on hyödynnetty sitäkin tarkemmin maanviljelyyn, ja asutus on levinnyt viljelyalueille.

Partiolaiset ovat pitäneet kesäleirejään Nuuksion alueella useita vuosikymmeniä. Osittain heidän aloitteestaan alue saatiin kansallispuistoksi 1990-luvun puolivälissä. Tällöin arveltiin, että ilman suojelupäätöstä kansallispuistoksi suunniteltu alue olisi ennen pitkää käytetty rakennusmaaksi, sillä pääkaupunkiseudun ympäryskunnat alkoivat kasvaa kiihtyvällä vauhdilla ja tonttimaan tarve kasvoi rajusti.

Puistossa tiedetään esiintyvän useita kymmeniä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä eläin-, kasvi- ja sienilajeja. Puiston tunnuseläimen, liito-oravan, asuttamia metsikköjä on Nuuksion alueelta löydetty lähes 200.[3]

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallispuisto muodostaa läntisimmän osan niin sanotusta Nuuksion järviylängöstä. Suurin osa puiston alasta saatiin yhdistämällä aiemmin valtion retkeilyalueena ollut Tervalammen kartanon metsäalue sekä Helsingin kaupungin 1960-luvulla hankkimat Nuuksionpään ulkoilualue ja eteläosa Salmen ulkoilualueesta. Salmen ulkoilualueen jäljelle jääneet osat kansallispuistosta pohjoiseen ovat yhä Helsingin kaupungin omistuksessa.

Tällä kansallispuiston pääalueella on kolmisenkymmentä järveä. Kaakkoisreunassa kansallispuistoa rajaa Nuuksion Pitkäjärvi ja lännessä Tervalampi. Pohjoisin kohta sijaitsee Pikku-Parikkaan etelärannoilla.

Kansallispuiston alue ei ole yhtenäinen, vaan siihen kuuluu edellä kuvaillun pääalueen lisäksi muutama pienempi osa, kuten Saarijärven ja Suolikkaan lähialueet sekä Velskolan Pitkäjärven ja Kattilajärven välinen pieni kaistale.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontopolut on merkitty puissa olevilla symboleilla

Nuuksion kansallispuistossa on nuotio- ja leirintäpaikkojen lisäksi grillikatoksia, joissa on mahdollisuus tulentekoon myös metsäpalovaroituksen aikana. Maksullisina palveluina puistossa on varattavia nuotio- ja leirintäpaikkoja, kaksi vuokratupaa, Kattilan kota, savusauna ja kokoustiloja.

Kansallispuiston opastuskeskus on Haukkalammella. Sieltä lähtee neljä eri pituista (2–7,5 km) viitoitettua luontopolkua, joiden pahimpiin paikkoihin on laitettu pitkospuita tai portaikkoja auttamaan retkeilijöitä ja suojelemaan luontoa kulumiselta. Kierrätyspisteet löytyvät Kattilasta ja Haukkalammelta. Haukkalammen opastuvan seinässä on myös vesipiste.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuuksioon on julkiset liikenneyhteydet pääkaupunkiseudulta. Kansallispuiston itä- ja pohjoisosaan kulkee Espoon rautatieasemalta lähtevä Espoon bussi 85(A). Kesäisin bussi vie Vihdin puolelle Kattilaan asti, mutta talvisin tien huonokuntoisuuden vuoksi bussi jää Nuuksionpäähän. Junassa sekä bussissa kelpaavat seutuliikenteen liput.

Kansallispuiston eteläosaan Siikarantaan tai Siikaniemeen kulkee Espoon seutuliikennebussi 28 Leppävaaran rautatieasemalta. Kansallispuiston pohjois- ja kaakkoisosaa sivuaa seututie 120 eli vanha Porintie.

Kansallispuiston länsipuolelle kulkee Pohjolan Liikenteen vakiovuoro Kampista. Vihdin kunnassa sijaitsevan pysäkin nimi on "Tervalammen kartano". Tervalammelta on noin parin kilometrin kävelymatka puistoon. Bussissa kelpaavat Matkahuollon liput.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nuuksion kansallispuisto.