Sotkajärvi (Utajärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sotkajärvi (Utajärvi)
Sotkajärveä voimalaitoskanavan päästä luoteeseen.
Sotkajärveä voimalaitoskanavan päästä luoteeseen.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Utajärvi
Koordinaatit 64°47′35″N, 26°16′05″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Oulujoki
Järvinumero 59.131.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 70,8 m
Kartta
Sotkajärvi

Sotkajärvi on Oulujoessa oleva järvi Utajärven kunnan Sotkan kylässä.

Järvi on Oulujoen laajentuma, kuntakeskuksesta vajaat kymmenen kilometriä luoteeseen eli jokea alavirtaan. Kun Utasen voimalaitos rakennettiin Utajärveltä muutama kilometri ylävirtaan, Oulujokeen tehtiin pengerrykset aina Sotkajärveen saakka. Pengerrys ja kaivettu kanava päättyvät järven kaakkoisrannalle, jossa on veneenlaskupaikka.

Järvi on pari kilometriä pitkä ja leveimmillään runsas kilometri, sen pohjoispuolta seuraa yhdystie 8300 ja järven etelärantaa puolestaan viistää Oulu–Kontiomäki-rata. Järvessä on kymmenen saarta, etelän puolella niistä suurin on Sorsasaari, luoteessa joen lähtöpisteessä on toistakilometrinen Määtänsaari, joka päättyy Paskonkoskeen. Määtänsaaressa on laavu ja Sotkasaaren viereisessä pienessä saaressa kota. Järven rannat ovat asuttuja, kaakkoisnurkassa on pieni Sotkan hautausmaa, luoteiskolkassa Määtänsaarta vastapäätä taas Sotkan leirikeskus. Saarien ohella järvessä on useita karikoita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.