Kärkkäänjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kärkkäänjärvi
Järven lounaisrantaa Heteojan suulta.
Järven lounaisrantaa Heteojan suulta.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Utajärvi
Koordinaatit 65°03′50″N, 27°15′20″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Piltuanjoki
Järvinumero 60.075.1.004View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 125,2 m
Kartta
Kärkkäänjärvi

Kärkkäänjärvi on järvi Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Järvi sijaitsee noin 15 kilometriä pohjoiseen Juorkunan kylästä ja laskee pohjoisluoteeseen Piltuanjokea pitkin. Järven vieritse kulkee itä-länsisuunnan pitkää harjannetta myöten metsäautotie Juorkunan Olvasjärven ja Puolangan Luppoperän välillä, josta pääsee edelleen Auholle. Koillisessa järven lähelle, tosin Loukko-ojan erottamana, työntyy yli 180 metrin korkeuteen nouseva Iso Palovaara. Kälväsvaaran poroerotuspaikan lisäksi järven länsilaidalla sijaitsee Kauniskankaan eli Kärkkään pihapiiri, nyttemmin kesäasuntokäytössä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven rannat ovat pääosin suota, mutta järvi on kirkasvetinen, koska siihen tulee paljon pohjavettä läheisellä Kälväsvaaran harjulla olevista lähteistä, ja ilmeisesti myös suoraan järveen purkautumalla. Suurimmat avolähteet ovat Hetesuon laidalla, josta Heteoja virtaa kohti järveä Kälväsvaaran poroerotuspaikan pohjoisreunalta. Pienempiä lähteitä on myös järven etelärannan tuntumassa, eteläkaakosta siihen laskee Kallio- ja Siliäsuon tienoilta pieni Hongannoro-niminen puro. Yli puolet järven valuma-alueesta on kangasmaita, loput pääosin ojittamattomia soita. Järvessä kasvaa runsaasti vesisammalta. Kärkkäänjärvi on luonnontilaisena alueen edustavimpia pienvesiä, jossa on runsas ja monipuolinen kasvillisuus. Se on myös tärkeä lintuvesi viereiselle Olvassuon luonnonpuiston lajistolle. Heteojan lähteet ja lähdepurot ovat edustavia esimerkkejä Olvassuon Natura-alueen lähteistä ja puroista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rehell S., Pellikka K., Virta P., Rantala L., Kauppinen V., Kilpeläinen T., Sandqvist H., Ylitulkkila S. 2002. Oulun Vesi. Viinivaaran pohjavesihanke. Luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen Kiiminkijoen Natura-arviointi. Raportti P01432. PSV-Maa ja Vesi. 61 s. Raportti PDF-tiedostona (viitattu 7.8.2008)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.