Yli-Utos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yli-Utosta Utosjoen sillalta itään päin. Joen takana vasemmalla Ylivainion talon pihapiiriä.

Yli-Utos on kylä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Sijainti ja tietoja kylästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylä sijaitsee Utosjoen varrella noin 26 kilometriä koilliseen kunnan keskustaajamasta. Yli-Utos on tyypillinen jokivarteen levittäytynyt kylä, rakennusryhmät ja viljelysmaat ovat levittäytyneet Utosjoen varsille noin viiden kilometrin matkalle. Yli-Utoksen tie erkanee seututieltä 837 Sanginkylän Järvenpään kohdalla ja siitä lähtee Aution ja Potkun suuntaan sivutie noin kilometrin päästä. Yli-Utoksen tien päästä on yhteys metsäautotietä Puokiolle seututie 800:lle.

Kylä asutettiin varhain, mutta vasta 1936 siellä aloitti ensimmäinen, 18-viikkoinen alakoulu. Se toimi viiden vuoden ajan Vuohengin talossa ja sitten viiden vuoden ajan Kinnulan tilalla, kunnes se vuonna 1946 muutettiin supistetuksi kansakouluksi. Koulu toimi vielä Rauhalassa, Niemelässä sekä Kinnusessa, ennen kuin koulurakennus valmistui vuonna 1957. Koulupiiri lakkautettiin 31. heinäkuuta 1966 ja kylä liitettiin ensin Aution ja sitten Sanginkylän koulupiiriin.[1]

Urheilu ja liikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo 1970-luvulla kylän nuoret miehet kokoontuivat kesäiltaisin pelaamaan jalkapalloa Yli-Utoksen koulun hiekkakentälle, milloin isommalla milloin pienemmällä joukolla. Aika-ajoin ottelut "ylikylän" ja "alakylän" välillä olivat melkoisen kiihkeitä, mutta silti pelaajia riitti. Myös kesäasukkaat olivat tervetulleita pelaamaan. Sanginkylän joukkuetta vastaan pelattiinkin sitten kootuin voimin kovalla taistelu- ja yhteishengellä. Otteluita, puulaakitoimintaa ja yhteisharjoituksia tuli vetämään silloinen Utajärven kunnan liikunnanohjaaja, olympiahiihtäjä Esko Lähtevänoja. Seuran kotikenttä Yli-Utoksella kunnostettiin nurmikentäksi 2006–2007 ja uudistetun kentän avajaisottelu pelattiin 29.8.2007 AC Oulua vastaan. FC Yli-Utos on saavuttanut umpihankifutiksessa kaksi maailmanmestaruutta: vuosina 2007 ja 2008. Jalkapallon halliturnaus Tervareitti-cupin seura voitti vuonna 1992.

Kylällä toimii urheiluseura FC Yli-Utos[2] päälajeinaan jalkapallo ja futsal. Seura perustettiin virallisesti Utajärvellä 2.3.2005 pidetyssä perustamiskokouksessa. Jalkapallotoiminnan lisäksi seura on osallistunut useana vuonna suopotkupallon, umpihankifutiksen ja beachfutiksen SM- ja MM-kisoihin. Seura järjestää olosuhteisiin nähden laajaa junioritoimintaa, joka ulottuu jalkapallon ja futsalin lisäksi nuorisotoimintaan. Seuran toiminta perustuu erilaisiin avustuksiin ja talkootoimintaan. Seura järjestää vuosittain Utajärvellä pelattavan Mutafutis SM[3]-turnauksen.

Kyläaktiivit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seppo Kinnunen, 2007 Vuoden Roomari[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pilto, Aarne: Kasvupaikka, s. 255. Edico Oy, 2010. ISBN 978-952-5708-53-0.
  • Vesala, Esko, Savolainen, Matti (toim.): Sanginjärven kylähistoria, s. 708. Sanginjärven kyläseura ry, 2000. ISBN 952-91-2823-1.


Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.