Säräisniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Säräisniemen kylästä. Säräisniemi oli myös Vaalan kunnan nimi vuoteen 1954 saakka.
Säräisniemen kirkko kellotapuleineen
Säräisniemen kunta tilastokartassa 1947

Säräisniemi on Vaalan kunnassa sijaitseva kylä. Kylä oli vuoteen 1954 asti silloisen Säräisniemen kunnan kuntakeskus. Kylä sijaitsee Oulujärven länsipuolella Niskanselän rannalla samannimisessä pitkässä niemessä. Sinne rakennettiin Manamansalon jälkeen seudun toinen kirkko, joka valmistui vuonna 1781.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säräisniemen kappeliseurakunta perustettiin Paltamon emäseurakuntaan jo vuonna 1779, vajaat sata vuotta myöhemmin eli vuonna 1864 Suomen senaatti hyväksyi anomuksen kirkkoherrakunnan perustamisesta Säräisniemelle, jossa oli tuolloin 2 785 asukasta. Kirkkoherrakuntaan kuuluivat Saaresmäen, Vuolijoen, Manamansalon, Jaalangan, Oterman, Kukkolan, Veneheiton ja Säräisniemen kylät. Vuonna 1865 annettu keisarillinen asetus määräsi seurakunnista muodostettavaksi pitäjät, jolloin sellainen tuli Säräisniemestäkin.

Säräisniemen historiakirjan mukaan pitäjän vanhin talo on Juusola, kirkkoa vastapäätä. Asutusta talon paikalla on ollut varmuudella vuodesta 1552 lähtien. Vanhan kirkonkylän kolmetoista taloa Painuanlahden ympärillä Säräisniemen kärjestä lahden ympäri Saarenrantaan olivat: Olkkola, Lievola, Painuanlinna, Iikka, Juusola, Uusitalo, Lämsälä, Maaselkä, Mutkala, Talassaari, Ojala, Salmenkorva ja Linnala. Juusola eli Säresniemi oli vuodesta 1627 vuoteen 1725 Cajanus-suvun hallussa, toimien muun muassa kievarina.

Kunnan myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosin Säräisniemestä erotettiin vuonna 1915 silloinen Vuolijoen kunta, Vuolijoen seurakunta oli perustettu jo aiemmin vuonna 1897. Kuntakeskus siirrettiin Vaalaan Säräisniemen ja Utajärven aluemuutosten myötä vuonna 1954, jolloin myös kunnan nimi muuttui Vaalaksi. Kylän etäisyys on Vaalasta 15 kilometriä, Kestilästä 30 kilometriä ja Vuolijoen taajamasta 41 kilometriä. Kylän läpi kulkee yhdystie 8210, ja sitä sivuavat seututie 800 ja seututie 879.

Säräisniemellä on pitäjän ensimmäisessä, vuonna 1884 valmistuneessa koulurakennuksessa kotiseutumuseo, jossa on esillä Vaalan kunnan alueelta kerättyä maatalous- ja kotitalousesineistöä sekä taidemaalari ja taidegraafikko Olli Seppäsen (1921–1968) ja taidemaalari Paavo Leinosen (1894–1964) luonnoksia ja esineistöä.[1]

Ruununhelmi Oulujärveltä päin nähtynä

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säräisniemen Ruununtörmällä on leipomo, jonka yhteydessä toimii myös ravintola, matkailuyrityksiä ja venesatama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säräisniemen kotiseutumuseo Vaalan kunta. Viitattu 26.10.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matti Haataja (toim.): Säräisniemi – kirkon kylä. Säräisniemi: Säräisniemen kyläyhdistys ry., 2006. ISBN 952-91-9905-8.