Miljoonasade

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miljoonasade
(1986– )
Miljoonasade.jpg
Tiedot
Tyylilaji: suomirock
Kotipaikka: Suomi
Laulukieli: suomi
Sivusto: heikkisalo.com/miljoonasade
Jäsenet
Heikki Salo laulu
Matti Nurro kitara
Ari Laaksonen basso
Jarmo Hovi rummut
Olli Heikkinen koskettimet
Levy-yhtiöt
Warner Music Finland  

Miljoonasade on suomalainen yhtye, joka perustettiin Jyväskylässä vuonna 1985.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonasateen perustivat kitaristi Matti Nurro ja sanoittava laulaja Heikki Salo. Nurro oli kulkeutunut Jyväskylään Keski-Pohjanmaalta ja Salo Etelä-Pohjanmaalta, Lapualta, Ruhan kylästä. Kokoonpanon loput jäsenet Ari Laaksonen (basso), Olli Heikkinen (koskettimet) ja Jarmo Hovi (rummut) kiinnitettiin Jyväskylän Ylioppilasteatterista ja Tuulenkantajat-yhtyeestä. Aluksi yhtyeen nimi oli Kling Klang, mutta nimi vaihdettiin levy-yhtiön vaatimuksesta. Nimi syntyi Heikki Salon kuullessa erään tuntemansa miehen tokaisevan pitkän sateettoman kauden aikana, että "jos nyt tulisi sade, se olisi kyllä oikea miljoonasade".lähde?

Miljoonasade julkaisi hitiksi nousseen Juri Gagarinista kertovan ensisinglensä Lapsuuden sankarille (KRÄKS 85) 14. elokuuta vuonna 1986. Singlen B-puolelle päätyi kappale nimeltä Helenan baarissa. Singlen biisejä äänitettäessä Salolla oli ollut kova flunssa, jonka voi kuulla molempien kappaleiden lauluäänestä. Debyttialbumin julkaisua pohjustettiin tammikuussa 1987 singlellä Köyhät / Radio Luxembourg (KRÄKS 98). Janne Louhivuoren tuottama 12 biisiä sisältävä albumi Pesuhuoneesta keittiöön (KRÄLP 32) ilmestyi 19. helmikuuta 1987. Levyllä on ainoastaan Nurron ja Salon sävellyksiä. Pesuhuoneesta keittiöön -levyn cd-versiolla (KRÄKCD 32) on kaksi bonuskappaletta: Aleksei Dolgovin sanoittama venäjänkielinen versio laulusta Lapsuuden sankarille, sekä debyttisinglen B-puoli Helenan baarissa.

Syyskuussa 1987 ilmestyi single Marraskuu / Posliinikukka (KRÄKS 116). Yhtye julkaisi vielä saman vuoden lokakuussa singlen, jonka A-puolella on Lapsuuden sankarille venäjäksi ja kääntöpuolella Pesuhuoneesta keittiöön -albumin päätösraita Kuu (KRÄKS 115).

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry palkitsi Marraskuu-biisin Emma-patsaalla, koska se oli ÄKT:n mielestä vuoden 1987 paras iskelmä. Samassa Emma-gaalassa Miljoonasade palkittiin vuoden tulokkaana. Muina ehdokkaina tulokassarjassa olivat Gringos Locos ja Havana Black.

Tammikuussa 1988 Marraskuu julkaistiin vielä kerran singlenä, nyt maxina. (KRÄMX 124). Maxin muut kappaleet ovat Miljoonasade ja Lapsuuden sankarille, jälkimmäinen venäjäksi. Marraskuun suuren suosion myötä Miljoonasade alkoi olla yleinen näky Suomen lavoilla. Yhtye esiintyi vuosina 1987 ja 1988 myös muualla kuin Suomessa. Leningradissa se vieraili Sata Lasta -yhtyeen kanssa. Tartossa ja Tallinnassa matkaseurana oli Kolmas Nainen.

Vuodet 1988–1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonasateen toisen LP:n julkaisua pohjustettiin helmikuun 1988 alussa julkaistulla singlellä Ostarin helmi / Ootko muistanut, Iiris? (KRÄKS 126), jonka B-puolen kappaleessa toimii taustalaulajana Iiris Rautio. LP ilmestyi myöhemmin samassa kuussa. Sen nimi, Laukauksia viulukotelosta (KRÄLP 40), on otettu Ootko muistanut, Iiris? -kappaleen sanoituksesta. Ensimmäisen LP:n tapaan levy on Janne Louhivuoren tuottama. Kappaleissa Radiorakkautta ja Voipallo on mukana irlantilainen viulisti Kevin Burke. Me paetaan taas -kappaletta on Heikki Salon lisäksi ollut säveltämässä mm. lapsille tekemästään musiikista tunnettu Pentti Rasinkangas (s. 1955), jonka kanssa Salo on tehnyt myös duokeikkoja. Albumin CD-versiolla (KRÄKCD 40) on bonuskappaleena aiemmin singlen B-puolena julkaistu Posliinikukka. Kesäkuussa 1988 LP:ltä julkaistiin toinen single: Voipallo / Annaliisa (KRÄKS 130).

Miljoonasade oli ensimmäisinä vuosinaan sangen tuottelias yhtye, sillä jo marraskuussa 1988 siltä julkaistiin uutta albumia ennakoiden single Olkinainen / Ikävän lukitsema (KRÄMX 137). Pian sen jälkeen, helmikuussa 1989, toinen single Mayday Mayday / Kadonneet (KRÄKS 141). Itse albumi, Veitsen Valossa (KRÄLP 44), ilmestyi maaliskuussa 1989. Toukokuussa siltä lohkaistiin toiseksi singleksi Pataässä / Keltainen metsä (KRÄKS 145).

Elokuussa 1989 Miljoonasade lähti maamme ulkoministeriön kustantamalle soittomatkalle Kanadaan. Sen innoittamana Lapsuuden sankarille -kappaleesta levytettiin englanninkielinen versio, Fly On Juri Gagarin. Versio julkaistiin singlellä, jonka toisella puolella on Marraskuu (KRÄKS 146). Singlestä otettiin vain viidensadan kappaleen painos, lähinnä kanadalaisia varten.

Neljännen albuminsa yhtye halusi tehdä liiemmin hiomatta, studiolivepohjalta. Albumin nauhoituksiin käytettiin saman verran aikaa kuin yleensä käytetään pelkän singlen tekemiseen. Pitkäsoiton kappaleiden lisäksi Heikki Salo ennätti noiden viiden studiovuorokauden aikana laulaa nauhalle myöhempää käyttöä varten kaksi joululauluakin. Vain nopeat elävät -LP:n (KRÄLP 49) julkaisua edelsi single Kolmen helmen motelli / Harakan suudelma (KRÄKS 150), joka tuli julki marraskuun alkupuolella 1989. LP ilmestyi jo saman kuun lopulla. Levyn julkistamiskeikka oli Jyväskylän Ilokivessä, ja se radioitiin suorana Yleisradion paikallisessa alueradiossa. Samalla keikalla yhtyeen jäsenille ojennettiin kultalevyt Veitsen valossa -levystä.

Vain nopeat elävät on ensimmäinen sellainen Miljoonasade-levy, jolla on basisti Ari Laaksosen säveltämä kappale. Hän oli tarjonnut levylle kolmeakin sävellystä, mutta levylle päätyi lopulta ainoastaan levyn nimiraita Vain nopeat elävät. Levyllä on myös yksi Tom Waitsin Rain Dogs -levyltä tuttu sävellys, Jockey Full Of Bourbon. Miljoonasateen levyllä kappale on nimeltään Rokkibändi Wounded Knee.

Joulukuun alussa 1989 julkaistiin syksyllä purkitettu joulusingle Kyyneleitä joulupuurossa / Joulurauhaa (KRÄKS 151), jolla Heikki Saloa säestää vanha Euroviisusäveltäjä ( Lapponia vuonna 1977) Aarno Raninen. Singlen nimibiisi on Ranisen säveltämä ja Salon sanoittama.

Vuonna 1990 Miljoonasade ei julkaissut lainkaan albumia, mutta sinkkuja ilmestyi kolme. Kaksi ensimmäistä, Rokkibändi Wounded Knee / Tummaa valoa (KRÄKS 154) ja Enkeleitä onko heitä / Vain nopeat elävät (KRÄKS 161), sisältävät jo LP:ltä tutuiksi tulleita biisejä.

Kolmas single, lokakuussa julkaistu Silmitön talvi / Pullopuu (KRÄKS 165) oli maistiainen levyltä Nuoli ja väri (MUSHLP 1), joka julkaistiin vasta maaliskuussa 1991. Nuoli ja väri sisältää sävellyksiä kaikilta muilta Miljoonasateen jäseniltä, paitsi rumpali Jarmo Hovilta. Muutamassa levyn kappaleessa on mukana jyväskyläläisestä Illu Band-yhtyeestä irrotettu puhallinryhmä Illu Horns.

Nuoli ja väri -levyn aikaan Miljoonasade oli tiedostava, poliittinenkin. Yhtye teki Miljoonasademetsä-kiertueen, jolla se keräsi rahaa Yanomani-intiaanien rokotusohjelmaa varten. Kiertueella tuettiin vaalien alla myös Vihreät-puoluetta. Myynnillisesti Nuoli ja väri jäi jälkeen bändin aikaisemmista levyistä. Kevään ja kesän aika levyltä lohkaistiin singlet Tomujoki / Hei sisko (MUS 1) sekä Gaia / Rakkauden ABC (MUS 2).

Seuraavat kaksi singleä, marraskuussa 1991 ilmestynyt Murheenkryynit / Meitä jyrätään (MUS 3) ja helmikuussa 1992 ilmestynyt Lelukaupan häät / 506 ikkunaa (100057) ovat bändin kuudennen LP:n materiaalia. Kyseinen kuudes LP, Lelukaupan häät (300011), tuli myyntiin maaliskuussa 1992. Levyn nimiraita on Jarmo Hovin säveltämä. Lelukaupan Häät on ensimmäinen Miljoonasade-levy, joka sisältää bändin kaikkien jäsenten sävellyksiä. Aikaisempien levyjen tapaan myös Lelukaupan häät on Janne Louhivuoren tuottama. Kesäkuussa kiekolta irrotettiin vielä yksi single, Ryyppyruusu / Pakolaistaivas (100257).

Miljoonasade on mukana vuonna 1992 julkaistulla kokoelmalevyllä Onnellisten kotimaa (AMT 2043), jolla tuon ajan tunnetut nimet kuten Kolmas Nainen, Ismo Alanko ja Lapinlahden Linnut esittävät covereita vanhoista iskelmistä. Miljoonasateen esittää levyn päätösraidan Vieraalla Maalla.

Seuraavat vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutta materiaalia bändiltä ilmestyi seuraavan kerran maaliskuussa 1993. Tuolloin julkaistiin ensin single Stumpit ja sirpaleet / Meillä on voimaa (100592) ja jo viikkoa myöhemmin LP Hevonen ja Madonna. Toukokuussa kiekolta irrotettiin toiseksi singleksi Ikäväni Tallinnaan / Tuntematon (100737). Näiden levyjen jälkeen julkaisurintamalla alkoi lähes vuoden kestänyt hiljainen jakso, joka päättyi maaliskuussa 1994 kun Vieraalla maalla-levy ilmestyi (300144). Levy on eräällä tapaa erilainen kuin aiemmat Miljoonasateen levyt. Sillä on vain seitsemän kappaletta, siltä ei julkaistu lainkaan singlejä, sitä ei tuottanut Janne Louhivuori vaan Timo Lindström ja sen tunnetuin kappale on Maarit Hurmerinnan säveltämä - ja omalla tahollaan myös levyttämä - Tulitikku.

Syyskuussa 1994 yhtye julkaisi yhdeksännen albuminsa Käärmeenkantaja (4509-97877-2), jota oltiin äänitetty Kuokkalan kartanossa ja Finnvox-studiolla. Levyllä on mukana iso joukko vierailevia muusikoita ja paikoitellen levyn äänimaailma onkin hyvin massiivinen. Singleksi levyltä irrotettiin joulukuussa Made In Hong Kong / Emalisydän (101217).

Huhtikuussa 1995 julkaistiin irtosingle Rakkaus On Lihaa / Kuun Levoton Kauneus (0630-10131-2), joka ei siis ole minkään pitkäsoiton single. Samana vuonna Heikki Salo sai hyville sanoittajille myönnettävän Juha Vainio -palkinnon. Salo osti palkintorahoilla tietokoneen lisälaitteineen. Tietokoneinnostus tulisi näkymään ja kuulumaan seuraavalla albumilla. Tuota albumia varten Miljoonasade myös pyysi ihmisiä lähettämään bändille omia lapsuusmuistojaan.

Albumia pohjustettiin helmikuussa 1996 singlellä Tulkoon rakkaus / Vallankumous evp (0630-14170-2). Tulkoon rakkaus-kappaleessa Heikki Salo laulaa omasta lapsuudestaan mainiten painiharrastuksensakin. Itse albumi, Poikapainia Ja Digitaalidaameja (0630-14027-2) julkaistiin maaliskuussa. Levy sisältää 14 biisin lisäksi multimediaohjelman nimeltä Roctopus. Multimediaohjelmassa on ne lapsuusmuistot, joita bändi oli aiemmin kerännyt. Siinä on myös peli, jossa täytyy kerätä veden alla lusikoita.

Kesäkuussa albumilta julkaistiin singlenä toinenkin Salon lapsuutta valottava kappale, Kasvukipuja (0630-15297-2). Singlen toinen biisi on Kuumia Kastanjoita.

Julkaisutahti alkoi hidastua. Joulukuussa 1997 ilmestyi single Sulka / Kundilla Seisoo (3984-21616-2), joka pohjusti seuraavan vuoden tammikuussa julki tullutta albumia Stupido Groove (3984-21617-2). Maaliskuussa levyltä julkaistiin toisena singlenä Paskan Marjat / Poistui Kotoaan (3984-22879-2).

Toistaiseksi viimeinen Miljoonasade-albumi on helmikuussa 2000 julkaistu Siskon Luo San Diegoon (1000-23108-2), jonka on tuottanut bändin alkuvuosien vakituottaja Janne Louhivuori. Välillä bändi teki muutaman pitkäsoiton ilman Louhivuorta. Levyn nimibiisi julkaistiin myös singlenä, promokäyttöön. Levyltä löytyvässä Psykopaimen- biisissä irvaillaan talk show-juontajalle, minkä vuoksi Heikki Salo pääsi vieraaksi Joonas Hytösen keskusteluohjelmaan.

Viimeisin Miljoonasateen monista kokoelmalevyistä on vuonna 2006 julkaistu 20 Vuotta Kasvukipuja (5051011-6883-2-4), jolla on mukana vuoden 1998 Slade-cover Tie Tiettömään (Far Far Away) ja vuoden 2006 uudet biisit Rakkauden Lähdekoodi ja Taksilapset.

Maaliskuussa 2010 yhtyeen nettisivu päivittyi ja antoi viitteitä yhtyeen lopettamisesta. Myöhemmin Heikki Salo ilmoitti MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa bändin lopettaneen toimintansa ja vahvisti asian vielä yhtyeen keskustelupalstalla.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivan viime vuosina Miljoonasade ei ole julkaissut uutta materiaalia (lukuun ottamatta muutamia kappaleita), mutta yhtye on keikkaillut epäsäännöllisesti.

Miljoonasade on soittanut ensimmäisenä maailmassa vedenalaisen konsertin, nimeltään Rocktopus, 15.6.1995 Turun DBTL-festivaalilla Samppalinnan maauimalassa ja 19.6. Jyväskylän uimahallissa. Vuotta myöhemmin yhtye soitti konsertin kuumailmapallosta Tampereen yllä. Tuolloin tempauksen nimi oli Aeropus.

Vuosi 2006 oli yhtyeen 20. vuosi ja bändi juhli sitä kiertueella ja kaksi uutta kappaletta sekä harvinaisuuden "Fly on Juri Gagarin" sisältävällä kokoelmalevyllä.

Miljoonasateen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Lapsuuden sankarille, Marraskuu, Silmitön talvi, 506 ikkunaa, Miljoonasade, Lelukaupan häät, Ikäväni Tallinnaan, Rakkaus on lihaa, Olkinainen, Tulkoon rakkaus ja Voipallo.

Yhtye osallistuu ohjelmaan "We want more" ja tekee paluun sitä kautta[1]


Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studiolevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Miljoonasade.
  1. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/08/01/we-want-more-mascara