Johanna Kustannus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johanna Kustannus Oy:n logo

Johanna Kustannus Oy -nimellä on toiminut kaksi suomalaista levy-yhtiötä. Molempien yhtenä perustajana on ollut Atte Blom, samoin Pekka Aarnio on ollut mukana molemmissa. Ensimmäisen Johanna Kustannuksen levymerkki oli Johanna, toisen levymerkkejä ovat olleet Pyramid ja Megamania. Vuodesta 2010 Johanna Kustannus on ollut osa monikansallista Universal Music Groupia.[1]

Ensimmäinen Johanna Kustannus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Johanna Kustannus aloitti vuonna 1978 julkaisemalla Juice Leskisen, Dave Lindholmin ja Kari Peitsamon sanoituskirjat [2]. Love Records -levy-yhtiön mentyä konkurssiin 1979 Johanna Kustannus aloitti levyjen julkaisun. Suurin osa Love Recordsin rockartisteista siirtyi Johanna Kustannuksen artisteiksi.

Alkuun yhtiön nimenä oli Musiikki- ja kirjatoimisto P. Karhu. Tähän liittyen yhtiö julkaisi muutaman julkaisun myös Karhu-levymerkillä. Ensimmäinen Johannan julkaistu single oli pihtiputaalaisen Ratsia-yhtyeen "Lontoon skidit" (JHNS 101) ja ensimmäinen albumi Tuomari Nurmion ja Köyhien Ystävien Kohdusta hautaan (JHN 2001). Vuonna 1981 Johanna Kustannus julkaisi jo noin 40 äänitettä.

Alkuun yhtiö ei toiminut julkaistujen levyjen kustantajana, vaan kustantaja oli Love Kustannus Oy. Yritys ryhtyi kustantajaksi vasta vuonna 1981. Vuonna 1982 yrityksen nimeksi muutettiin Johanna Kustannus Oy.

Muut yhtiöt Johanna-levymerkin taustalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 1982 Johanna-merkin julkaisujen tuottajatietoihin ilmestyi muita yhtiöitä. Yksittäisten äänitteiden tuottajatiedoissa esiintyivät muun muassa yhtiöt Ralf Örn Pop ja Rockadillo, kunnes tuotantoyhtiöksi tuli uusi yritys, A. A. B. Tuotanto Oy, jolla oli osittain sama omistus kuin Johanna Kustannuksella, mutta myös omistusyhteyksiä Polarvox- ja Finnvox-yhtiöihin.

AAB julkaisi äänitteitä 1982–1984. Tänä aikana yhtiö julkaisi kolmisenkymmentä albumia. Artistit olivat samoja kuin aiemminkin. Viimeinen AAB:n Johanna-merkin tuotanto oli Rauli Badding Somerjoen Rakkauden kiertokulku (JHN 3039).

Konkurssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johanna Kustannus meni konkurssiin lokakuussa 1984. Viimeiseksi levyksi jäi Sleepy Sleepers -taustainen Tohtori Pöhön aerobix (JHN 2512). Konkurssin jalkoihin jääneitä levyjä julkaisi Love Kustannus Beta-levymerkillä.

Välivaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atte Blom jatkoi konkurssin jälkeen äänitetuotantoa yhtiöissä Megamania Musiikki Ky ja Pyramid Musiikki Ky. Levymerkkeinä olivat Pyramid ja Megamania. Johanna Kustannuksen konkurssi päätettiin vuonna 1989.

Toinen Johanna Kustannus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ensimmäisen Johanna Kustannuksen nimi poistettiin kaupparekisteristä 1989, Blom perusti heti uuden saman nimisen yrityksen. Blomin lisäksi yhtiölle tuli kolme muuta omistajaa. Uusi Johanna Kustannus jatkoi aiemman Megamania-yhtiön hengessä ja jatkoi julkaisemista Pyramid- ja Megamania-levymerkeillä. Yhtiön omien sivujen historiikkia voi tulkita niin, että heidän mielestään toisen Johanna Kustannuksen perustaminen oli todellisuudessa vain Megamanian nimen muutos, sillä siellä lukee, että Johanna Kustannus Oy perustettiin 1985.

Uuden Johanna Kustannuksen pääoma romahti tilikaudella 2000-01, ja jo kesällä 2002 yhtiön osake-enemmistö siirtyi osakeannin myötä Love Kustannus Oy:lle. Blom erosi yhtiön palveluksesta vuonna 2005. 2010 Universal Music osti Johanna Kustannuksen ja Love Kustannuksen levy-yhtiö-, julkaisu- ja kustannustoiminnat.[1]. Ennen kauppaa Johanna Kustannuksen omistajia olivat Sini Perho, Peter von Bagh, Pekka Aarnio ja Otto Donner.[3]

Toimitusjohtajana on nykyään (2008) Sini Perho, joka on myös Love Kustannuksen toimitusjohtaja. Yritys julkaisee pääosin kotimaista rock-musiikkia.

Artistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä ja toisella Johanna Kustannuksella on ollut paljon samoja artisteja. Ensimmäisen konkurssin jälkeen monet jatkoivat uraansa toisessa, ja lisäksi toinen on julkaissut ensimmäisen levyjä uudelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]