Guns N’ Roses

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. elokuuta 2005 kello 00.31 käyttäjän Ziggy (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedosto:Gnr logo.jpg
Guns N' Rosesin 2002-maailmankiertueen markkinoinnissa käytetty uusi logo.
Tiedosto:GNR old logo.jpg
Vanha logo

Guns N' Roses (lyhennetään GN'R) on yhdysvaltalainen rock-yhtye. Sen musiikki yhdistelee glam rockia, hard rockia ja toisinaan hair metallia. Nykyisin se hyödyntää myös industrialia.

Guns N' Rosesin perustivat W. Axl Rose ja Izzy Stradlin noin 26. maaliskuuta 1985, kuitenkin nimen Guns N' Roses käyttö alkoi Duff McKaganin tultua basistiksi yhtyeeseen. Heidän ensilevynsä Appetite for Destruction on maailman myydyin esikoisalbumi, ja tunnettuja ovat myös Use Your Illusion I- ja Use Your Illusion II -albumit. Suurimpia hittejä ovat "November Rain", "Don't Cry", "Welcome to the Jungle" sekä "Sweet Child O' Mine". GN´R:n kulta-aikana pidetään vuosia 1987-1993.

Guns N´Roses on myös erikoisen musiikkiennätyksen haltija: sen Chinese Democracy on kaikkien aikojen pisimpään työstetty albumi, eikä sitä ole vieläkään julkaistu. Yhtyeen kokoonpano on muuttunut useita kertoja: sen riveissä on soittanut yhteensä 18 vakiomuusikkoa.

Yhtyeen historia

Aika ennen GN'R:ää (1962–1984)

Tiedosto:Hollywood Rose.jpg
Hollywood Rose, Keskellä Rose, Stradlin' oikealla

Kaikki yhtyeen alkuperäisen kokoonpanon jäsenet syntyivät 1960-luvulla. Rose ja Stradlin soittivat ennen GN'R:ää Hollywood Rose -yhtyeessä, Duff McKagan, Steven Adler ja kitaristi Saul Hudson eli Slash Road Crewssä.

Rosen lapsuus oli traumaattinen. Hän on kertonut isäpuolensa häirinneen häntä seksuaalisesti. Hän oli villi ja omalaatuinen koululainen, jonka ainoa ystävä oli hänen hiljainen mutta itsevarma luokkatoverinsa Stradlin. Stradlin kehotti Rosea harrastamaan musiikkia. Yhdessä he perustivat yhtyeen nimeltä Hollywood Rose.

Saul Hudson muutti lapsena Englannista Yhdysvaltoihin, Los Angelesiin. Hudson oli samalla luokalla Steven Adlerin kanssa. Heillä oli samanlainen musiikkimaku, ja 14-vuotiaana Hudson hankki Adlerin kehotuksesta kitaran. Hudson harjoitteli ahkerasti sen soittamista ja perusti sitten Adlerin kanssa Road Crew -nimisen yhtyeen, johon pyysivät basistiksi Duff McKaganin. Hudson otti taiteilijanimen Slash, jota hän käyttää vieläkin.

Yhtyeen perustaminen (1985)

McKagan siirtyi Hollywood Rose'iin, ja yhtyeen nimi vaihdettiin Guns N' Rosesiksi. McKagan hankki heille lyhyen konserttikiertueen Seattleen. Silloisia jäseniä Rob Gardeneria ja Tracii Gunsia ei kiinnostanut lähteä tien päälle, joten Slash ja Adler tulivat heidän tilalleen. Täten syntyi yhtyeen tähän asti legendaarisin kokoonpano, myöhemmin kaikkein tunnetuin Guns N' Rosesin kokoonpano. Seattlen kiertue oli kuitenkin erittäin epäonninen: bussi hajosi jo alkumatkasta ja yhtyeen jäsenet matkasivat määränpäähän peukalokyydillä. Paikalla oli 13 katsojaa ja palkkioksi esiintymisestään GN´R sai vain 50 dollaria luvatun 250 dollarin sijaan. Paluumatkalla Los Angelesiin yhtye kirjoitti yhden tulevista hiteistään, Welcome to the Junglen, joka oikeastaan on koko Guns N' Rosesin "tunnuskappale". Vuoden 1985 loppuun mennessä heillä oli koossa 14 omaa sävellystä.

GN'R:n käytös oli usein niin kuritonta, etteivät keikkajärjestäjät halunneet ottaa yhtyettä esiintymään. Adler, Stradlin ja Slash käyttivät heroiinia ja McKagan joi runsaasti. Heidän yhteisasunnossaan vieraili usein huumekauppiaita. GN'R:n ensimmäisellä minialbumilla kuuluva huuto "Hey fuckers, suck on Guns and fucking Roses!" keksittiinkin kuvaamaan heidän käyttäytymistään. GN'R sai myöhemmin lisänimen "Maailman vaarallisin rockbändi".

Kulku kohti mainetta (1985–1988)

Tiedosto:Live like a suicide 2.jpg
Kuva vuodelta 1986, kuva on myös Live Like a Suicide'in takakansi.

Lopulta Guns N' Roses pääsi soittamaan Los Angelesin klubeille. Konsertit olivat menestyksiä ja levy-yhtiötkin kiinnostuivat heistä. Slash onnistui luopumaan heroiinista, kun hänen oli valittava päihteiden ja yhtyeen välillä.

GN'R allekirjoitti levytyssopimuksen Geffen Recordsin kanssa ja palkkasi managerikseen Alan Nivenin. Vuoden 1986 lopussa albumi Appetite for Destruction oli valmis. Geffen Records suunnitteli julkaisua kesäksi 1987.

Joulukuussa 1986 yhtye valitsi noin 25:stä live kappaleesta neljä minilevylle Live Like a Suicide, josta ilmestyi vain 10 000 kopiota. Levy julkaistiin Geffenin kautta yhtyeen omalla levy-yhtiöllä, Uzi Suicidella, ja on nykyisin keräilyharvinaisuus.

Alkuvuonna 1987 yhtye julkaisi kappaleet "It's So Easy" ja "Mr. Brownstone" esitelläkseen myöhemmin julkaistua Appetite For Destructionia. Yhtye vieraili kesällä 1987 ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain ulkopuolella, Iso-Britanniassa. Minikiertue sai ristiriitaisen vastaanoton. "Rockyhtye, joka on Beastie Boysiakin karmivampi", eräs lehti otsikoi.

21. heinäkuuta 1987 Appetite for Destruction ilmestyi, ja se on nykyään maailman myydyin esikoisalbumi (yli 20 miljoonaa kopiota) se on myös tähän asti eniten myynyt Guns N' Roses -levy. Aluksi menestys oli vaisua, mutta vuonna 1988 GN´R kohosi suursuosioon "Sweet Child O' Mine", Paradise City sekä Welcome To The Jungle -singlejen avulla, joista Sweet Child O' Mine pääsi jopa ensimmäiseksi Billboard-listalla, joka mittaa yhdysvalloissa myytyjen singlejen määrää. Myös Welcome To The Jungle sekä Paradise City pääsivät kärjen tuntumaan.

1987-1988 GN´R nähtiin avausesiintyjänä muun muassa The Cultin, Mötley Crüen sekä Iron Maidenin konserteissa.

Yhtyeen läpimurto (1988)

"Sweet Child O' Mine" nousi Billboardin singlelistan kärkeen. Appetite for Destruction -albumi oli albumilistan ensimmäisenä alkukesästä 1988.

Kesän aikana Guns N' Roses kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja heidät kutsuttiin Monsters of Rock Festivaliin Eurooppaan. Siellä GN´R esiintyi kuuluisien yhtyeiden, kuten Iron Maidenin, KISSin ja Judas Priestin kanssa. Festivaalivierailu teki heistä Euroopassakin tunnettuja. Pian he pääsivät suosikkinsa Aerosmithin lämmittelijäksi.

Syksyllä GN'R sai vuoden tulokkaan palkinnon Music Televisionin MTV Video Awards -gaalassa.

Vuoden 1988 lopussa yhtye julkaisi toisen albuminsa GN'R Lies, jota oli valmisteltu tammikuusta asti. Se kohosi USA:ssa albumilistan kärkisijoille. Myös edellinen levy oli yhä listoilla. Siten GN'R oli ensimmäinen populaarimusiikkia soittava yhtye, jolla on USA:n virallisen albumilistan top 5:ssä samaan aikaan kaksi eri julkaisua.

GN´R Lies sisälsi akustisia kappaleita sekä yhtyeen alkuajan teoksia. Se ei menestynyt edeltäjänsä veroisesti, mutta monet sen kappaleista ovat osoittautuneet klassikoiksi. Akustinen osio levytettiin yhden yön aikana humalassa. Siltä julkaistiin single "Patience".

Use Your Illusion -levyt (1990–1993)

GN'R Freddie Mercuryn muistokonsertissa, Sorum ja Rose.

Helmikuussa 1990 yhtye otti kosketinsoittajakseen Dizzy Reedin. Heinäkuussa rumpali Adler sai potkut huumeongelmansa vuoksi: päihteet vaikuttivat hänen työkykyynsä siten, että hän esimerkiksi joutui soittamaan "Civil War" -kappaleen rumpuosion 60 kertaa saadakseen sen kohdalleen.

Adler korvattiin ammattirumpali Matt Sorumilla, joka oli aiemmin soittanut The Cult -yhtyeessä. Alkukesästä 1991 myös manageri Alan Niven sai lähteä, ja hänet korvasi Doug Goldstein.

Samana vuonna raitistunut Stradlin erosi yhtyeestä. Virallinen perustelu oli, että GN'R:stä oli tullut Stradlinin makuun "liian iso". Stradlinissa GN´R menetti tärkeän säveltäjän, ja siitä tuli yhä leimallisemmin Axl Rosen projekti. Stradlinin tilalle otettiin Gilby Clarke, jäsenten vanha tuttava.

Keväällä 1991 GN´R aloitti Get in the Ring Motherfucker -maailmankiertueen. Heidän tuore musiikkinsa sai mediassa positiivisen vastaanoton. Kiertue kesti 28 kuukautta ja oli historian pisimpiä. Raskas rupeama sai Rosen mielenterveyden heittelehtimään, ja sen loputtua Adler haastoi hänet oikeuteen heroiinin nauttimiseen pakottamisesta. Roselle määrättiin kahden ja puolen vuorokauden hermolepo, koska hän ei pystynyt nukkumaan.

Vuonna 1991 Guns N' Roses julkaisi albumit Use Your Illusion I ja Use Your Illusion II, jotka se oli äänittänyt vuotta aiemmin. Rose keksi nimen Use Your Illusion, ja albumin kansikuva perustui Mark Kostabin maalaukseen School of Athene. Levyt julkaistiin samanaikaisesti, ja ne vuorottelivat listaykkösinä ympäri maailman. USA:ssa GN'R sivusi omaa ennätystään, kun se sai kaksi levyään yhtä aikaa listakärkeen.

Kappale "You Could Be Mine" esiintyi Terminator 2 -elokuvan soundtrackillä. 1992 GN'R esiintyi Freddie Mercuryn muistokonsertissa, jossa Rose lauloi Queenin kappaleen "Bohemian Rhapsody yhdessä Elton Johnin kanssa.

Rock In Rio -festivaalilla Rio de Janeirossa uudet jäsenet Sorum ja Reed esiintyivät ensimmäistä kertaa yleisölle GN´R:n kanssa. Yleisössä oli 140 000 ihmistä.

Yhtyeen myöhemmät julkaisut (1993 jälkeen)

1993 Guns N´ Roses julkaisi punk-tyylisiä cover-kappaleita sisältäneen The Spaghetti Incident? -levyn, joka ei noussut aikaisempien albumien suosioon. GN'R äänitti sille kappaleen "Ain`t It Fun" suomalaisen Michael Monroen kanssa. Mukana oli myös Charles Mansonin sanoittama "Look at Your Game Girl". Spaghetti Incident? on GN'R:n viimeisin julkaistu studioalbumi.

Gilby erotettiin GN´R:stä 1994 ja Paul Huge tuli väliaikaisesti yhtyeeseen. Orkesteri levytti version Rolling Stonesin kappaleesta "Sympathy for the Devil" Veren vangit -elokuvan soundtrackille.

Vuonna 1998 Geffen Records julkaisi Yhdysvalloissa albumin nimeltä Use Your Illusion. Levy-yhtiö valitsi siihen Use Your Illusion I- ja II -levyjen kappaleita.

Vuonna 1999 Geffen sisällytti alkuperäiskokoonpanon aikaisia livetaltiointeja albumille Live Era 87'-93', ja vuonna 2004 Greatest Hits -kokoelma-albumin. Rose ja muut alkuperäiset jäsenet haastoivat levy-yhtiön oikeuteen, koska he eivät saaneet vaikuttaa kappalevalintoihin.

Guns N' Rosesin uusi kokoonpano (1997 jälkeen)

Tiedosto:New GN'R.jpg
Uusi GN'R, koko yhtye, tosin Buckethead on lähtenyt jo yhtyeestä.

Tammikuussa 1997 Axl Rose osti itselleen oikeudet nimeen Guns N' Roses ja ryhtyi etsimään soittajia uudelle albumilleen. Vanhat soittajat ilmoittivat virallisesti eronneensa GN'R:stä. Chinese Democracy -levyn teko alkoi, mutta sitä ei ole vieläkään julkaistu.

1999 GN´R julkaisi "Oh My God" -singlen End of Days -elokuvan soundtrackille. Samana vuonna se levytti uuden version kappaleesta "Sweet Child O' Mine". Sen alku on keikkataltiointi Pariisista ja loppu uuden kokoonpanon äänittämä. Se on GN'R:n viimeisin virallinen levytys ja soi Big Daddy -elokuvan lopputeksteissä.

Uudenvuodenpäivänä 2001 uusi kokoonpano soitti ensimmäisen konserttinsa House of the Bluesissa Las Vegasissa. Myöhemmin tammikuussa se esiintyi Rio de Janeiron Rock In Rio -festivaalilla 200 000:lle hengelle, joka on Guns N' Rosesin historian suurin yleisömäärä. Sitä seurannut Euroopan-kiertue osoittautui vaikeaksi, ja loppuvuodesta yhtye palasi Yhdysvaltoihin.

Elokuussa 2002 GN'R konsertoi Kiinassa ja Japanissa. Pohjois-Amerikkaa yhtye kiersi vuonna 2002, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1993. Kiertue kuitenkin keskeytettiin, sillä Philadelphiassa Rose kieltäytyi menemästä lavalle.

Tiedosto:Axl Rose - London.jpg
Rose konsertissa.

Kitaristi Buckethead oli yhtyeessä vuoden 2004 kevääseen asti. Korvaajaa Bucketheadille ei saatu. Tommy Stinson on kuitenkin todennut, että yhtyeellä on jo tarpeeksi monta kitaristia.

Keväällä 2005 Rose allekirjoitti julkaisusopimuksen Sanctuary Music Groupin kanssa. Se kattaa sekä vanhan että uuden materiaalin julkaisemisen ja markkinoinnin. Duff McKagan ja Slash haastoivat Axlin oikeuteen, koska Axl ei saanut Slashin ja Duffin lupaa julkaista vanhaa materiaalia. Julkaisian vaihtaminen johti myös managerivaihdokseen: Merck Mercuriadis on myös muun muassa Jane's Addictionin ja Iron Maidenin manageri. Samana vuonna heikkolaatuinen demoversio kappaleesta "IRS" levisi Internetiin.

Uusista soittajista tunnetuimpia ovat Nine Inch Nails -yhtyeessä soittanut Robin Finck sekä Rickhard Fortus, joka on levyttänyt *NSYNCin ja Britney Spearsin kanssa. Chinese Democracy -albumi, joka on GN'R:n managerin mukaan saatu valmiiksi on huhujen mukaan äänitetty Rosen vuokraamassa kahden koripallo kentän kokoisessa studiossa. Guns N' Rosesin managerin mukaan Chinese Democracy julkaistaan vuonna 2005. Yhtyeen jäsenet eivät ole työstäneet levyä enää pitkään aikaan. Joidenkin lähteiden mukaan suuri osa kappaleista on ollut valmiina jo vuosia. Vanhoista jäsenistä on Rosen lisäksi jäljellä vain Dizzy Reed. Uusi kokoonpano ei ole unohtanut vanhoja kappaleita, joita se esittää kiertueillaan.

Uudet kappaleet

Uusista kappaleista tässä esitetty informaatio perustuu Guns N´ Rosesin uuden kokoonpanon konsertteihin. Osa listattujen kappaleiden nimistä on saattanut muuttua vuosien varrella. Kaikkien kappaleiden olemassaolon ovat vahvistaneet levyn tekemiseen osallistuneet tahot.

Kaikki uudet kappaleet paitsi The Blues sisältävät poliittista sanomaa, jota aikaisemman tuotannon kappaleissa ei juuri esiintynyt Civil War -kappaletta lukuun ottamatta.

Kappaleet "The Blues" ja "Madagascar" ovat "November Rain" -laulun kaltaista kevyttä rockia. "Madagascarissa" on psykedeelisiä vaikutteita, ja siihen on liitetty Martin Luther Kingin lausahdus "I have a dream" sekä "what we got here is failure to communicate" -sitaatti elokuvasta Coolhand Luke, joka myös löytyy "Civil War" -kappaleelta. Chinese Democracy on grunge-tyylinen raita, joka kritisoi Kiinan yhteiskuntajärjestelmää. Kappaleessa ihmetellään muun muassa Kiinan hallituksen Falun Gongin vastaisuutta. "Silkworms" ja "Riyadh and the Bedouins" sekä "Oh My God" hyödyntävät industrialia. Niissä käytettyjen erikoisefektien luoja on Chris Pitman, GN´R:n uuden kokoonpanon jäsen. "IRS" on demoversiosta päätellen perusrockia.

Rose on sanonut, että 2001-2003 luvallisesti esitetyt kappaleet eivät ole "Big Guns:eja" (Rosen suosikki kappaleita) ja, että niistä ei tule singlejä.

  • "The Blues" (ensiesitys 1. tammikuuta 2001 — House of Blues, Las Vegas)
  • "Madagascar" (ensiesitys 14. tammikuuta 2001 — Rock in Rio III, Rio de Janeiro)
  • "Chinese Democracy" (ensiesitys 1. tammikuuta 2001 — House of Blues, Las Vegas)
  • "Riyadh And The Bedouins" (ensiesitys 1. tammikuuta 2001 — House of Blues, Las Vegas)
  • "Silkworms" (ensiesitys 1. tammikuuta 2001 — House of Blues, Las Vegas)
  • "Oh My God" (julkaistu 1999 End of Days -elokuvan albumilla)
  • "IRS" (ensiesitys (luvattomasti) Eddie Trunkin radioshowssa 2003)
  • "Catcher in the Rye" (Mahdollisesti albumin vahvimpia kappaleita. Dizzy Reedin vahvistama nimi)
  • "TWAT (There Was A Time)" (Paul Buckmasterin ja Dizzy Reedin vahvistama nimi)
  • "Seven" (Marco Beltramin vahvistama nimi)
  • "Leave Me Alone" (Marco Beltramin vahvistama nimi)
  • "The General" (Marco Beltramin vahvistama nimi)
  • "Thyme" (Marco Beltramin vahvistama nimi)
  • "This I Love" (Kappaleen oli alun perin tarkoitus olla elokuvan What Dreams May Come soundtackilla. Pianoballadi. Axl Rosen ja Dave Dominiguezin vahvistama nimi)
  • "Prostitute" (Mahdollisesti albumin vahvimpia kappaleita. Kestoltaan 3–5-minuuttinen, sisältää orkesteroituja osuuksia. Paul Buckmasterin vahvistama nimi)
  • "Quick Song" (Paul Buckmasterin vahvistama nimi)
  • "Zodiac" (Paul Buckmasterin vahvistama nimi)
  • "Atlas Shrugged" (Paul Buckmasterin vahvistama nimi)

Katso myös artikkeli Chinese Democracy.

Guns N' Roses median silmäteränä

Yhtyeellä on takanaan lukuisia vastoinkäymisiä ja mediaskandaaleja. Se tuli kuuluisaksi erityisesti kesken lopetetuista esiintymisistään.

  • 1987 Appetite for Destruction -levyn kansi sensuroitiin, koska siinä esiintyi alaston, raiskattu nainen. Se korvattiin kuvalla rististä, jonka ympärillä ja keskellä oli jäseniä symboloivat pääkallofiguurit.
  • 1987 Rose sanoi: "People like Paul Stanley from Kiss can suck my dick! And some of these old guys, that say we're ripping them off, maybe they should listen to some of their earlier albums and remember how to play them."
  • 1987 Slash ja Adler elvyttivät konsertissa Mötley Crüen basisti Nikki Sixxin.
  • 1988 The Monsters Of Rock -festivaalilla Englannissa Rose poistui kesken kaiken lavalta. Kaksi henkilöä kuoli yleisön villiinnyttyä.
  • 1989 Stradlin aiheutti skandaalin virtsaamalla lentokoneen lattialle ja ahdistelemalla lentoemäntää.
  • 1989 Vince Neil Mötley Crüesta yritti pahoinpidellä Stradlinin. Suivaantunut Rose haastoi Neillin useita kertoja tappeluun, mutta ei koskaan ilmaantunut itse paikalle.
  • 1989 Rose sanoi lavalla: "Jos eräät eivät lopeta Mr. Brownstonen käyttöä, on tämä organisaatio pian mennyttä." Rose viittasi tällä muiden jäsenien heroiiniriippuvuuteen. Muu yhtye lupasi raitistua.
  • 1990 Adler sai potkut, koska ei lopettanut huumeiden käyttöä.
  • 1990 Rose pieksi naapurinsa viinipullolla.
  • 1991 Yhdysvalloissa yleisön jäsen otti luvatta kuvia yhtyeestä. Turvamiehet eivät Rosen pyynnöstä huolimatta poistaneet henkilöä paikalta, ja Rose hyppäsi katsomoon pahoinpitelemään häntä. "Kun kerran turvamiehet ovat tätä tasoa, minä lähden kotiin", Rose sanoi ja keskeytti keikan.
  • 1991 Basisti Duff McKagan veti housunsa alas Tavastian konsertissa elokuussa Helsingissä. Seuraavana päivänä GN´R soitti Helsingin jäähallissa, jossa Rose poistui lavalta 25 minuutiksi. Muu yhtye soitti tauon aikana kappaleita instrumentaaliversioina.
  • 1991 Rose ei ilmaantunut Osloon esiintymään, vaikka muut jäsenet olivat paikalla. Hänet löydettiin Pariisista.
  • 1991 Adler haastoi Rosen oikeuteen huumeiden nauttimiseen pakottamisesta.
  • 1992 Rosen hotellihuoneesta Chilessä löydettiin huumeita.
  • 1993 Rose joutui hermolepoon.
  • 1995 Shannon Hoon, joka lauloi taustalaulajana muun muassa kappaleella "Don't Cry" kuoli huumeiden yliannostukseen.
  • 1998 Rose pidätettiin Phoenixissä, Arizonassa, sillä hän uhkaili lentokentän turvamiestä väkivallalla.
  • 2005 Slash ja Duff haastoivat Axl Rosen oikeuteen levyn julkaisian vaihdosta ilman heidän lupaansa.

GN´R:n musiikki

GN´R:n musiikki innoittaa tämänkin päivän rock-artisteja. Slash on säveltänyt monta rock-historiaan jäänyttä kitarariffiä, kuten "Sweet Child O' Minen" ja "Paradise Cityn" introt. Slashin mukaan on myös nimetty Les Paul -kitaramalli.

GN'R:n pukeutumistyyli ja musiikki ovat olleet mallina monelle muulle yhtyeelle, kuten Negativelle, Backyard Babiesille ja Marilyn Mansonille.

Hanoi Rocks, Led Zeppelin ja Aerosmith olivat yhtyeen tyylillisiä esikuvia. GN'R:n musiikki muistuttaa näitä yhtyeitä, joskin se on raskaampaa.

Ensimmäisistä demolevyistä Appetite for Destruction -albumiin asti heidän musiikkinsa oli aggressiivista: tämä heijasteli myös heidän elämäntyyliään. Demoilla Rosen vokalisointi kuulosti erittäin agressiiviselta. Kappaleet olivat nopeatempoisia. Yhtye pyysi Mötley Crüe -yhtyeen Nikki Sixxiä tuottamaan ensimmäisen levynsä, jotta olisi saanut punk-väritteiseen musiikkiinsa kaupallisuutta. Sixx kuitenkin kieltäytyi heroiiniongelmansa takia.

Rauhallisen ja akustisen GN'R Lies -levyn jälkeen teki yhtye Use Your Illusion albumit, yhtye siirtyi huomattavasti kevyempään musiikkityyliin kuin mitä kappaleet olivat Appetite For Destructionilla. GN'R teki jopa countrylla sävytettyjä kappaleita, esimerkiksi "You Ain't the First" ja "Dead Horse". Tämän lisäksi teki GN'R punk tyylisen coveralbumin

GN'R:n nykyinen musiikki on rauhallista rockia. Mukana on myös grunge-kappale sekä industrial-höysteisiä rock -kappaleita. "Madagascar"-sävellys on tyyliltään psykedeelinen.

Velvet Revolver

Tiedosto:Velvetrevolver.jpg
Velvet Revolver. Jäsenet vasemmalta oikealle Matt Sorum, Duff McKagan, Scott Weiland, Slash ja Dave Kushner.
Pääartikkeli: Velvet Revolver

Axl Rosen välit muihin jäseniin Dizzy Reediä lukuun ottamatta viilenivät ja lopulta heidän yhteydenpitonsa katkesi. Slash, Duff McKagan ja Matt Sorum perustivat vuonna 2003 yhtyeen Velvet Revolver, joka on saanut innostuneen vastaanoton myös joidenkin GN'R:n ihailijoiden keskuudessa. Stradlin kieltäytyi liittymästä yhtyeeseen. Velvet Revolver esittää konserteissaan oman materiaalinsa lisäksi vanhoja Guns N' Roses -hittejä.

Yhtye on maailmalla tunnetumpi kuin Guns N' Rosesin uusi kokoonpano. Se esiintyi Lontoon Live 8 -konsertissa kesällä 2005. Yhtyeen albumi myi Yhdysvalloissa kaksoisplatinaan oikeuttavan määrän.

Kokoonpanot

Nykyinen



Alkuperäinen kokoonpano 26.3.1985

Tiedosto:GN'R table.png

Kokoonpano 6.6.1985

  • W. Axl Rose — laulu
  • Izzy Stradlin — kitara
  • Slash — kitara (1985–1996)
  • Duff McKagan — basso
  • Steven Adler — rummut (1985–1990)

Kokoonpano helmikuussa 1990

  • W. Axl Rose — laulu
  • Izzy Stradlin' — kitara
  • Slash — kitara
  • Duff McKagan — basso
  • Steven Adler — rummut (1990–1997)
  • Dizzy Reed — kosketinsoittimet

Kokoonpano 11.7.1990

  • W. Axl Rose — laulu
  • Izzy Stradlin' — kitara
  • Slash — kitara
  • Duff McKagan — basso
  • Matt Sorum — rummut (1990–1997)
  • Dizzy Reed — kosketinsoittimet

Kokoonpano 7.11.1991

  • W. Axl Rose — laulu
  • Gilby Clarke — kitara (1991–1994)
  • Slash — kitara
  • Duff McKagan — basso
  • Matt Sorum — rummut
  • Dizzy Reed — kosketinsoittimet

Kokoonpano vuonna 1999

  • W. Axl Rose — laulu
  • Paul Huge — kitara (1994–2002)
  • Tommy Stinson — basso
  • Josh Freese — rummut (1997–2000)
  • Dizzy Reed — kosketinsoittimet



Entiset jäsenet nykyään

  • Steven Adler: Adler's Appetite
  • Duff McKagan, Slash ja Matt Sorum: Velvet Revolver
  • Izzy Stradlin': sooloura
    • 4 sooloalbumia, 5. tulossa 2005
  • Gilby Clarke: sooloura
    • Tuottanut pienten yhtyeiden levyjä
  • Buckethead: Omat projektit, muun muassa Brian Mantian kanssa.
  • Gary Sunshine: Pornoala

Julkaisut

Yhteensä Guns N' Rosesin äänitteiden arvioitu myyntimäärä on 65 miljoonaa kopiota. Mikä tekee siitä myyntilukunsa perusteella sadan suosituimman yhtyeen joukkoon kuuluvan.

Katso myös:

Albumit

Tiedosto:GN'R albums.jpg

DVD & Videot

Tiedosto:AXL ROSE PRETTIEST STAR.jpg
Axl Rose The Prettiest Star -dokumentti DVD:n kansikuva.

Musiikkivideot

  • "Patience" levyltä G N' R Lies
  • "It's So Easy" levyltä Appetite for Destruction (harvinainen, ei virallista julkaisua)
  • "Paradise City" levyltä Appetite for Destruction
Kuvakaappaus November Rainin musiikkivideolta
  • "Sweet Child O' Mine" levyltä Appetite for Destruction
  • "Welcome To The Jungle" levyltä Appetite for Destruction
  • "Dead Horse" levyltä Use Your Illusion I
  • "Don't Cry" levyltä Use Your Illusion I
  • "The Garden" levyltä Use Your Illusion I
  • "Garden Of Eden" levyltä Use Your Illusion I
  • "Live And Let Die" levyltä Use Your Illusion I
  • "November Rain" levyltä Use Your Illusion I
  • "Estranged" levyltä Use Your Illusion II
  • "You Could Be Mine" levyltä Use Your Illusion II
  • "Yesterdays" levyltä Use Your Illusion II
  • "Since I Don't Have You" levyltä "The Spaghetti Incident?"
  • "Welcome to the Jungle" levyltä Live Era 87'-93'
  • "It's So Easy" levyltä Live Era 87'-93'

Kirjat

Triviaa

Tiedosto:Garden Of Eden.jpg
Kuva Garden Of Edenin musiikkivideosta.
  • Kappale "You're Crazyn" nimi piti olla alun perin "Fucking Crazy".
  • Vokalisti Axl Rosen nykyinen suosikkiyhtyeet ovat Nine Inch Nails ja Queen.
  • Pariisi on Rosen suosikkikaupunki.
  • Slashin silinterihattu on hänen äidinsä tekemä.
  • Guns N' Rosesista on tehty flipperi.
  • Brian Mantia on ollut kauemmin rumpalina GN'R:ssä kuin Briania tunnetumpi rumpali Steven Adler.
  • Vasta vuonna 1990 Guns N' Rosesiin liittynyt kosketinsoittaja Dizzy Reed soitti pari esitystä GN'R:n kanssa jo vuonna 1986.
  • Uuden kokoonpanon suurin yleisö on suurempi kuin vanhan kokoonpanon suurin, vaikka vanha kokoonpano on toistaiseksi ollut suositumpi.
  • Kappale Welcome To The Jungle sisältyy Grand Theft Auto: San Adreas -pelin soundtrackiin.
  • Yhdellä Grand Theft Auto:San Adreasin fiktiivisellä radiokanavalla on äänitettyä Axl Rosen puhetta.
  • Garden Of Edenin musiikkivideo on kuvattu kokonaan samalla videokameralla, samasta kuvakulmasta.

Katso myös

Aiheesta muualla

Guns N' Rosesin virallisia sivuja ei ole päivitetty vuoden 2002 jälkeen (GNR Online). Niinpä ajankohtaisin tietolähde on SPLAT, jolle manageri Merck Mercuriadis sekä jäsenet Brian Mantia, Richard Fortus ja Dizzy Reed ovat antaneet haastatteluja sekä tiedotteita.

Fanisivut
Foorumit
Soittajien sivut
Muut